Maandag 21/10/2019

De lange carrière van Siegfried Verbeke

* 1972

Samen met zijn broer Herbert begint hij de Antwerpse drukkerij Inka, waar hij neonazistische en antisemitische publicaties drukt voor de Vlaamse Militanten Orde (VM0), een extreem-rechtse knokploeg die later als privé-militie buiten de wet werd gesteld. Verbeke was zelf VMO-lid en boezemvriend van Xavier Buisseret en Roeland Raes, latere topmannen van het Vlaams Blok. Bij een inval bij Inka in 1981 nam de politie een grote hoeveelheid nazi-literatuur en antisemitische stickers in beslag.

* 1985

Hij is de oprichter van de werkgroep Vrij Historisch Onderzoek (VHO), die zich verschool achter anonieme postbussen maar opereerde vanuit een pand aan de Sint-Aldegondiskaai in Antwerpen. VHO verspreidde op internationale schaal negationistische pamfletten.

* 1992

Loopt een eerste veroordeling op in Den Haag in Nederland. De rechter oordeelde dat zijn VHO-pamfletten beledigend zijn voor joden en nabestaanden van de slachtoffers van de holocaust.

* 1995

De Antwerpse rechtbank verbiedt hem nog langer de 'Kataloog Holocaust en Revisionisme' te verspreiden. Niet vanwege de inhoud, maar omdat de titelpagina van de brochure plagiaat is van een affiche van de stad Antwerpen. Zijn advocaat in deze zaak was Rob Verreycken, zoon van Vlaams Blok-kopstuk Wim Verreycken.

* 1995

Veroordeeld in Antwerpen tot drie maanden met uitstel wegens schriftvervalsing en bedrieglijk onvermogen.

* 1997

Veroordeeld tot een boete van 40.000 frank wegens plagiaat van de affiche van de stad Antwerpen.

* 1997-'98

In een periode van twee maanden krijgt Verbeke vier huiszoekingen, waarbij in totaal 20 ton pamfletten en boeken in beslag worden genomen, die strijdig zijn met de wet op het negationisme en de wet op het racisme.

* 2002

Veroordeeld in Gent tot een maand voorwaardelijk wegens weerspannigheid.

* 2003

Samen met Herbert veroordeeld door de correctionele rechtbank in Antwerpen tot een jaar voorwaardelijk en een boete van 2.500 euro wegens inbreuken op de racismewet en de antinegationismewet. Hij gaat in beroep, zodat de strafuitvoering wordt opgeschort.

* 2004

Aangehouden door het parket van Kortrijk, waar hij een copycenter uitbaat, op vraag van het Duitse gerecht. Hij werd door de procureur van Mannheim beschuldigd van overtreding van de Duitse wet omdat hij via het internet de jodenuitroeiing heeft ontkend of geminimaliseerd. Als hij zou worden uitgeleverd, riskeerde Verbeke een straf van vijf jaar effectief. Maar de raadkamer van Kortrijk besloot hem niet uit te leveren (omdat hij in Antwerpen al voor gelijkaardige feiten was veroordeeld) en Verbeke kwam na twee weken voorhechtenis weer op vrije voeten. (GT)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234