Dinsdag 15/10/2019

De lakei van de Queen die wel heel goed luisterde

Ryan Parry was deze week de meest bevraagde journalist van Groot-Brittannië. Maar praten? Nee, dat deed hij niet. En dat had veel, zo niet alles, te maken met de serie rechtszaken die boven het hoofd hangt van de man die als de lakei van de koningin poseerde. De verdere publicatie van zijn stukken werd al succesvol tegengehouden door het hof. Maar de eerste vijftien bladzijden in de Daily Mirror waren voldoende om de Windsors onsterfelijk belachelijk te maken.

Fabian Lefevere

De eerste was hij niet. Buckingham Palace heeft altijd als een rode lap gewerkt op indringers en er wáren al een stuk of wat verhalen. Over Donald Fagan bijvoorbeeld, die in 1982 via een open raam naar binnen glipte en drie uur ongestoord door de gangen van Buckingham Palace mocht lummelen, voor hij de Queen ging wekken en om een sigaret vragen. Over de humorist Aaron Barschak, die verkleed als Bin Laden ongevraagd zijn opwachting maakte op het verjaardagsfeest van prins William.

Of over die betoogster die afgelopen week moeiteloos over het hek voor het paleis kon klimmen om er tegen de staatsontvangst van George Bush te protesteren. Enkele tellen mocht ze met haar Amerikaanse vlag zwaaien, met het opschrift 'Hij is niet welkom', vooraleer ze door de politie werd weggeplukt.

Maar zo bruin als Parry had niemand het al gebakken, dat gaf ook Donald Fagan toe in een gesprekje met Parry's Daily Mirror. "Ik dacht dat na mij niemand nog om de beveiliging in het paleis zou raken, maar ik heb me klaarblijkelijk vergist. Dit is de grootste blunder die je je kunt inbeelden. Het verbaast me dat de Queen 's nachts de slaap nog kan vatten. Parry had makkelijk een terrorist kunnen zijn. I'm bloody amazed."

Parry kleedde het zelf ook zo in toen hij woensdag zijn verhaal bracht, compleet met zelfgenomen foto's van alle mogelijke privé-vertrekken van de koninklijke familie. "Ik had de koningin kunnen vergiftigen of Bush vermoorden." Wat dat laatste betreft, overdrijft hij, allicht om het verhaal ter wille te zijn. Bush had een sliert veiligheidsmensen meegebracht uit de Verenigde Staten. En de Queen weigerde dan wel de muren van de Belgian Suite te verstevigen, aangepaste gordijnen te hangen en de deur te pantseren, ze moest er noodgedwongen wel mee instemmen dat al haar lakeien en pages dagelijks op bommen of andere verboden wapens gecontroleerd werden. Maar dat het mangelt met de beveiliging, dat heeft Parry verschrikkelijk duidelijk gemaakt. Daarom heeft premier Tony Blair via zijn minister van Binnenlandse Zaken David Blunkett een onderzoek gelast naar de beveiliging van het paleis. Ook in de andere verblijfplaatsen van de koninklijke familie kon Parry ongestoord rondwandelen, zonder ooit gecontroleerd te worden.

Parry hebben we om een interview verzocht maar hij wil zich vooralsnog gedeisd houden en spreekt met geen enkele journalist. Er is alleen het verhaal dat hij aansneed in de Daily Mirror. "We kregen van de stafmedewerkers van de koninklijke familie een lijst met hun precieze plannen", zo schrijft de man die met een vervalst cv en vervalste referenties in dienst trad. "Diezelfde lijst werd ook gebruikt door de politie om hun acties te coördineren. Was ik een terrorist geweest dan had ik die lijst makkelijk kunnen gebruiken om een aanslag te plannen. Wij vergezelden de leden van de koninklijke familie zelfs naar hun vertrekken." Moeilijk om Parry te ontmaskeren was het niet, maar zowel het hof als de CIA zijn er naar zijn zeggen niet in geslaagd. Het hof trok zijn achtergrond na bij een pub waar Parry zegde gewerkt te hebben. Een stamgast verzekerde Parry te kennen. De vacature die de koninklijke familie op haar website gezet had, was meteen ingevuld. Na zes weken opleiding was Parry een volleerd lakei op het paleis. In het normale leven is hij nochtans een jonge maar al min of meer bekende tabloidjournalist. Met een collega bracht hij ooit het verhaal uit dat dokter Harold Shipman, de seriemoordenaar die minstens vijftien en waarschijnlijk meer dan tweehonderd oudjes naar de andere wereld hielp, in de gevangenis gedetineerden verzorgde. Een simpele opzoeking op Google levert ontelbare hits met zijn naam én foto op.

Maar bovenal was Parry met zijn stunt in Buckingham Palace niet aan zijn proefstuk toe. Net hetzelfde procédé paste hij afgelopen zomer toe tijdens het tennistoernooi van Wimbledon. Met een vervalst cv praatte hij zich binnen bij de beveiligingsfirma Securicor en enkele dagen later beschermde hij lijf en leden van topspelers als Serena Williams, André Agassi of het huidige nummer één van de wereld bij de mannen Andy Roddick. Ook dat werd een schande bevonden, vooral omdat een man tijdens een toernooi in Hamburg in 1993 Monica Seles een mes in de rug stak en haar carrière als onbetwist nummer één van het vrouwentennis vroegtijdig afbrak.

Toen kreeg Parry nog bedankjes omdat hij een al bij al prangend probleem had aangekaart. Nu is de dankbaarheid veel minder groot. Het paleis overweegt een klacht in te dienen omdat Parry de vertrouwelijkheid van zijn ambt geschonden zou hebben. "Foto's publiceren van iemands slaapkamer dient het algemeen belang niet", deelde de perswoordvoerder van het paleis droogjes mee. Via een snelprocedure dwong de koninklijke familie een verbod af op de verdere publicatie van Parry's verhalen over Buckingham. Wat, terzijde, in de Britse media overigens preventieve censuur genoemd wordt.

"Sluit hem op in Tower Hill", sneerde de Daily Mirror vandaag in zijn editoriaal. Maar het zette wel netjes de publicatie van Parry's verhalen stil.

De snelheid en vastberadenheid waarmee het hof reageerde, toont aan hoezeer het zich in het koninklijke kruis getast voelt. Nog even en het wordt, na de perikelen met Diana's butler Paul Burrell en prins Charles' vermeende homoseksuele aandrang, opnieuw een annus horribilis voor de koningin. Veel meer nog dan het probleem met de beveiliging speelt het feit dat Parry met zijn verhalen de Queen en de haren grandioos belachelijk gemaakt heeft. De wereld die Parry in zijn verhaal schetst, is er een van onversneden feodaliteit, van masters and servants en regelrechte geldverspilling.

Veel hilariteit lokte bijvoorbeeld het verhaal van de corgi's uit, de kleine pluizige hondjes van de Queen. Het verhaal hoe de koningin elke ochtend weer de toast botert en met wat jam bestrijkt om die te voederen aan de honden onder tafel was karikaturaal. Aan de overkant van de ontbijttafel zat/zit de Duke of Edinburgh, Elizabeths man (en verre achterneef) prins Philip, met zijn transistorradio. Die moest in een exacte hoek tegenover de tafelrand opgesteld staan en de Tupperware-doosjes met ontbijtgranen dienden al even zorgvuldig gerangschikt te staan. De gemaal van de koningin staat er overigens op elke dag dezelfde stapel kranten te krijgen, met de Racing Post bovenaan. Alleen op zaterdagavond werd voor het eten afgeweken van een strikt tijdschema, om de koningin te laten kijken naar een van haar favoriete programma's, de soap EastEnders.

Parry beschrijft hoe de Queen ooit tien man personeel liet wachten opdat die haar later op de dag een kop koffie konden uitschenken: twee lakeien, onder wie hijzelf, twee keukenhulpjes, twee koks, twee onderbutlers, een page en een koffiemeid.

"De meid wachtte tweeënhalf uur om de koffiekan van een hete plaat te nemen en in een zilveren kan te gieten. Toen gaf ze die aan mij. Mijn taak bestond erin het dienblad twintig meter verder naar de page te dragen en het hem te overhandigen. Hij droeg het nog eens acht meter verder, tot in de kamer van de koningin." Opmerkelijk is ook het taalgebruik van de inwoners van Buckingham. "Fucking incompetent twat", noemde prinses Ann ooit een bediende. "Verdomde incompetente zak", zeg maar. Legendarisch bij het personeel schijnt de humeurigheid van prins Andrew te zijn. De ex-man van Sarah 'Fergie' Ferguson heeft niet alleen een kussentje met het opschrift 'Daddy' op zijn bed, of een ander kussentje met de tekst "Eat, drink and remarry", hij schijnt het personeel 's morgens ook te begroeten met een welgemeende fuck off. Blijkbaar staan in zijn vertrekken nog altijd tal van foto's van zijn ex-vrouw. Het opschrift op de deur leest: 'The Duke and Duchess of York.' "Het is zelfs onze taak", zo schreef Parry, "om His Royal Highness elke ochtend te wekken, de gordijnen open te trekken en hem mee te delen dat het ontbijt klaar is. Niemand kijkt ernaar uit. Het gros van de ochtenden wordt het personeel met een fuck off begroet, zodra het licht door het raam valt, op de vorm onder de lakens." Volgens Parry raast Andrew vervolgens veel te hard uit het paleis weg in zijn Aston Martin, "zo hard dat zelfs de politieagenten aan de poort opzij moeten springen". In zijn toilet heeft Andrew een cartoon van de Queen hangen.

In een periode dat het koningshuis klaagt over zijn krappe budget is het bepaald niet flatteus hoe de koninklijke familie zijn personeel behandelt. De livreiknechten en meiden wonen in wat omschreven wordt als "Spartaanse omstandigheden". Niet alleen mogen ze niet op het tapijt in de gangen lopen, ze moeten ook het toilet en de badkamer delen. Een lakei verdient een kleine 12.000 pond per jaar, 18.000 euro. Daar gaat een vierde vanaf, de bijdrage die het personeel moet betalen voor de kost en inwoon.

Parry heeft dan wel niemand van de koninklijke familie vermoord, al had hij de kans, met dit soort verhalen heeft hij wel hun reputatie vakkundig afgemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234