Zondag 29/11/2020

De laatsten der antennekijkers

Wie nog met een ouderwetse antenne naar tv kijkt, moet nu een digitale ontvanger aankopen

Met zo'n 60.000 zijn ze nog, de Vlamingen die naar tv kijken met een ouderwetse antenne. Vanaf maandag verdwijnt hun tv-signaal uit de ether. Willen ze naar Eén, Canvas of de zenders van de RTBF blijven kijken, dan moeten ze een digitale decoder in huis halen. Die vangt het nieuwe, veel betere signaal op. Weg dus met sneeuw op hun tv. Wij zochten en vonden vier Vlamingen die niet moeten weten van tv via de kabel, laat staan digitale televisie. 'Willen we in de tuin tv kijken, dan zetten we gewoon tv en antenne buiten.' Door Brecht Decaestecker

'Liever geen uren gapen naar MTV'

Naam: Toon Bosschaert

Leeftijd: 31

Woonplaats: Hemiksem

Beroep: Leraar Podiumtechnieken en Muziekproducer

"Ik ken mezelf. Ik weet dan ook dat ik me tegen mezelf moet beschermen. Mocht ik veel tv-zenders kunnen bekijken, dan lig ik uren naar MTV of JIM te gapen. Dat wil ik vermijden. Ik heb niet het gevoel dat ik iets mis. Als ik tv kijk, dan is dat hoofdzakelijk naar Het journaal. Sinds de lancering van de website deredactie.be doe ik dat veel minder. Ik vind die site de max. Je krijgt er alle interessante fragmenten uit zowel Het journaal als Terzake en je kijkt alleen naar die video's die je wil zien. Op elk moment van de dag of nacht kan ik naar daar surfen. Ik ben ervan overtuigd dat ik dat in de toekomst steeds meer zal doen. Zoals je nu al met Skype kan telefoneren via het internet, zo zullen we ook naar tv kunnen kijken. Op YouTube vind je al de leukste fragmenten van André van Duin. Ik kan me daar een hele avond mee amuseren. Ik heb blijkbaar niet veel nodig om te lachen (lacht).

"Deze week ben ik mijn digitale antenne gaan halen. Het beeld is duidelijk beter dan met de oude, analoge antenne, maar het is nog altijd niet helemaal in orde. In plaats van sneeuw zie ik nu soms blokjes. Dan begint ook het geluid te sputteren. Dan had ik nog liever sneeuw, want toen viel het geluid niet weg. Toen ik die blokjes zag, ben ik op het internet gaan opzoeken hoe dat kwam. Daar las ik dat de kans op storing groot is als je vroeger ook vaak sneeuw had. Dan denk ik: 'Waar zijn jullie eigenlijk mee bezig?' Zo word je bijna verplicht om een kabelabonnement te nemen. Het vreemde is dat ik een van de zwaarste modellen van antennes gekocht heb, zo één waarmee je ook in een caravan in de Ardennen naar tv kan kijken. Bovendien zou je toch verwachten dat we hier goede ontvangst hebben? Hemiksem is toch vlak bij dé metropool van België (lacht)?"

'Geen behoefte meer aan andere zenders'

Naam: Pedro Capelle

Leeftijd: 34

Woonplaats: Roeselare

Beroep: Zaakvoerder marketingbureau Cap47

"Bruce Springsteen zong ooit '57 Channels and Nothing On'. Dat gevoel had ik toen ik nog via de kabel naar televisie keek. Toen ik verhuisde, heb ik besloten dat ik dat niet meer nodig had. Het strafste was dat Telenet mij toch een kabelabonnement factureerde, nadat ik gekozen had voor een internetabonnement bij hen. Ik vroeg aan de mensen van Telenet hoe ze erbij kwamen om dat te doen. Ze antwoordden dat het op hun aanvraagformulier stond. Toen vroeg ik wie die aanvraag ondertekend had. Ze zeiden: 'Och, daar hebben we geen handtekening voor nodig'.

"Heb je alleen Canvas en Eén om naar te kijken, dan haal je jouw informatie veel meer uit een mix van media. Ik begin de ochtend met de krant, daarna luister ik naar Radio 1 of Studio Brussel, de hele dag door kan ik het nieuws volgen op websites en 's avonds kijk ik af en toe nog naar Terzake of Phara. In een jaar tijd is de behoefte om andere zenders te bekijken helemaal verdwenen. Ik dacht dat mijn vriendin daar meer moeite mee zou hebben, maar het enigste wat zij mist, is Grey's Anatomy. Dat neemt haar broer nu voor haar op dvd op. In vergelijking met andere mensen geven we wellicht wat meer geld uit aan dvd's, maar dat zijn dan ook de betere films, die ik ook echt wil zien. De beste reeksen van de BBC brengen ze trouwens ook op dvd uit. En ondertussen heb je meer tijd voor andere dingen. Je leest sneller een boek. Of je komt eens buiten. Vanaf volgende week kunnen we ook Canvas+ via die digitale antenne bekijken. Dat kunnen zelfs mensen met kabel niet.

"Mijn zoon is tien en ik wil ook niet dat hij hele dagen voor die televisie ligt te plakken. Hij heeft niet het gevoel dat hij op school niet kan meepraten. Series als Het huis Anubis, dat bekijkt hij ook wel eens bij vriendjes of bij zijn moeder. Hij brengt ook nieuwe dingen binnen in zijn vriendenkring. Onlangs vond hij een tol. Die nam hij mee naar school. Zijn vriendjes hadden dat nog nooit gezien. Zo konden ze een keer over iets anders praten (lacht)."

'Waarom iets veranderen dat goed was?'

Naam: Pieter Blaton

Leeftijd: 31

Woonplaats: Assebroek

Beroep: Sectorconsulent in de bouwsector

Kijkt tv met: vriendin Jennie Bal en zoontje Bas

"Ik kijk naar Eén, Canvas en Teletekst, wat ik een volwaardig kanaal vind. Ik slaag er al in uren te zappen tussen die drie zenders, dus wat zou dat zijn mocht ik via de kabel naar televisie kijken? Dan kan ik mij maar beter tegen mezelf beschermen. Trouwens, zet me twee avonden op rij voor de televisie en ik word gek.

"Dat we nu zo'n digitale decoder moeten kopen, vind ik wat onnozel. Waarom moet je iets veranderen als het goed was? Nu, hier in Brugge was de kwaliteit van het beeld vrij goed, maar toen we nog in Gent woonden, hadden we vaak sneeuw. Zo gebeurde het wel eens dat we tijdens tenniswedstrijden nauwelijks het balletje zagen (lacht). De kwaliteit is vaak afhankelijk van het weer. Bij slecht weer is de kans op sneeuw veel groter. Als dat veel verbetert met zo'n nieuwe decoder, is het de investering wel waard.

"Ik heb nog nooit het gevoel gehad dat we iets tekort kwamen. Mijn vriendin wilde aanvankelijk wel een kabelaansluiting, maar ondertussen vindt ze het oké zo. Als je geen kabelaansluiting hebt, valt wel snel op hoe vaak mensen over televisie praten. Als het gesprek over 24 of Prison Break gaat, dan zit je er wat zielig bij. Ik vond het wel jammer toen ze niet langer de Champions League op de VRT uitzonden. Als ik op zo'n avond niets te doen heb, denk ik wel eens: 'Dju, ik had naar het voetbal kunnen kijken.' Maar als ik het echt wil zien, dan ga ik wel naar vrienden. En op Canvas en Eén zijn vaak mooie programma's te bekijken. Het zijn maar twee zenders, maar het zijn nu ook geen slechte, hé. En nog een voordeel: als we bij mooi weer buiten willen kijken, dan zetten we gewoon de tv en antenne buiten. Zo hebben we al vaak naar voetbal- of tenniswedstrijden gekeken.

"We hebben een zoontje van bijna vier maanden. Dat is een extra reden om niet te veranderen. Ik beweer niet dat je jouw kind een slechte opvoeding geeft als het vaak naar tv mag kijken, maar ik zou niet graag hebben dat mijn kinderen aan het spelen zijn en ondertussen de hele dag zenders als Nickelodeon aan staan. Als jouw kinderen met een beperkter aanbod moeten leven, leren ze ook bewuster kiezen wanneer ze wel of niet naar tv kijken."

'Nooit het gevoel dat ik iets gemist heb'

Naam: Davine Eeleman

Leeftijd: 25

Woonplaats: Gent

Beroep: Grafisch Vormgever bij een communicatiebureau Kijkt tv met: vriendin Charlotte Boon

"Wil ik wel kunnen meepraten over Mijn restaurant? Het gebeurt wel eens dat op het werk gesproken wordt over wat er de avond voordien in The Block gebeurd is. Als ik dan hoor wat dat was, heb ik nooit het gevoel dat ik iets gemist heb. Integendeel, dan ben ik blij dat ik toch iets interessants gedaan heb. Ik deel een appartement met een vriendin en we hebben altijd wel iets te doen. Of we gaan naar vrienden, of we gaan iets drinken, of we lezen een boek, of we werken verder. Op tv proberen we Het journaal mee te pikken. En de vrijdagavond is een interessante avond op Canvas, zo hebben we ontdekt. We vervelen ons nooit. Dat is het net, denk ik. Pas als je u verveelt, kijk je elke avond naar de televisie.

"We kijken wel vaak naar films op dvd. We hebben een behoorlijke collectie en we lenen vaak films uit met vrienden. Ik vind het niet erg om daar geld aan uit te geven, want je spendeert het aan iets dat je ook echt wil zien. Kabel-tv vind ik weggesmeten geld. Laat staan een abonnement op digitale televisie.

"Kinderen zijn nog een ver-van-mijn-bed-show, maar ook al komen die ooit, ik denk niet dat ik dan van mening verander. Ik hoor wel eens collega's vertellen dat hun kinderen 's morgens naar Cartoon Network kijken. Dan denk ik: 'Moet dat nu?'"

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234