Zaterdag 31/10/2020

'De laatste show' maakt frisse start

Het nieuwe seizoen van De laatste show wordt een ware uitputtingsslag. Nu De slimste mens uit het zendschema is gehaald moet Michiel Devlieger het van september tot eind maart zien uit te zingen. Een nieuw decor, een flexibeler programmastructuur én Sven De Leijer moeten hem daarbij helpen.

Het hoogstwaarschijnlijk laatste seizoen van De laatste show op de VRT wordt meteen het langste ooit. Terwijl het programma de voorbije seizoenen telkens een paar weken in winterslaap ging, krijgt Michiel Devlieger tijdens zijn derde seizoen als presentator bitter weinig rust. Meer dan honderd afleveringen moet de presentator tussen nu en eind maart tot een goed einde zien te brengen. En dat vroeg wat aanpassingen aan het concept. De rubrieken krijgen een minder vast karakter, er wordt met interviewvormen geëxperimenteerd én professioneel televisiekijker Sven De Leijer krijgt een grotere rol toebedeeld. "Tijdens de vorige seizoenen hadden we zowat elke dag een vaste rubriek", legt eindredacteur Sem Van Hellemont uit. "Dat is op zich makkelijk werken, maar zorgde soms ook voor wat gemakzucht."

En dus besloot de redactie dat aantal vaste rubrieken terug te schroeven. "Enkel Jan Mulder is op dinsdag zeker van zijn plaats", vertelt Devlieger. "Met de rest van de rubrieken springen we flexibeler om. Op die manier hopen we routine te vermijden." Ook in de gesprekjes zelf wordt gevarieerd. Zo kan een gast bijvoorbeeld ten prooi vallen aan het rad, een wiel waarop titels staan van allerhande tijdschriften. Afhankelijk van waar het rad stilvalt krijgt de gast in kwestie een vraag uit Woef,Kerk en Leven of AutoGids voorgeschoteld. Nog twee interviewalternatieven zijn 'de dia's' waarbij de praatgast Michiel door zijn of haar fotoarchief loodst en het citateninterview opgebouwd rond quotes uit een - afhankelijk van de gast - ver of minder ver verleden.

Grotere rol

En dan is er nog Sven De Leijer. De publieksopwarmer/professioneel televisiekijker krijgt dit seizoen een grotere rol binnen het programma. "Sven heeft de voorbije seizoenen blijk gegeven van immens veel televisietalent", vindt Devlieger. "Als je zo iemand in huis hebt zou het idioot zijn om niet meer met hem te doen." Zijn vaste wekelijkse rubriek vervalt, maar De Leijer krijgt ter compensatie meerdere keren per week de kans om zijn ding te doen. Wat dat dan precies is, lijkt nog niet helemaal vast te staan. "We zullen Sven echt van alles vragen", vertelt Devlieger. "Een reportage op de set van Thuis, het nader onderzoeken van de bizarre hobby van een van onze gasten of een handje toesteken wanneer weer eens een deel van ons land overstroomt. Het kan allemaal. We hebben hem de voorbije twee jaar betaald om in zijn zetel naar tv te zitten kijken. Het wordt tijd dat hij wat meer gaat doen." (lacht) Een opdracht die De Leijer zelf alvast helemaal ziet zitten. "Ik ben in de eerste plaats nog altijd applausmeester, maar als ik daarnaast ook andere dingen kan doen, graag. Zolang ik het plezierig vind, mogen ze me alles vragen."

Over wat er na dit seizoen met De laatste show moet gebeuren ligt Devlieger niet wakker. "Ik wil me nu in de eerste plaats op dit seizoen concentreren. Ik heb enorm veel zin om eraan te beginnen. We konden ervoor gekozen hebben om alles bij het oude te laten en het programma in schoonheid te parkeren. Maar dat hebben we niet gedaan. Integendeel zelfs. De vernieuwingen die we hebben doorgevoerd bewijzen dat we nog lang niet aan uitbollen denken."

De Laatste Showband neemt afscheid

Dit seizoen is het allereerste zonder De Laatste Showband. "Bij de start van een nieuw seizoen moet je alles in vraag durven te stellen", legt Devlieger uit. "Dus ook een icoon als De Laatste Showband. Na twaalf seizoen was alles aan dit programma al wel eens veranderd, alleen onze band nog niet." En dus werd besloten het voortaan zonder huisorkest te doen. "Natuurlijk was dat geen leuke boodschap om te brengen", zegt Devlieger. "Maar ondertussen begrijpt iedereen waarom we die beslissing hebben genomen."

Voortaan is er elke week een andere groep bij De laatste show te gast. Die maakt dan een eigen versie van de begintune, zorgt voor muzikale ondersteuning en mag af en toe muzikale gasten uit binnen- en buitenland begeleiden. Voorts krijgen ze de opdracht om een eigen versie van een klassieker uit de Belgisch rock en pop te maken die ze op het einde van de week spelen. Voor de eerste weken hebben al Das Pop, Flip Kowlier, Absynthe Minded en het Jef Neve Trio toegezegd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234