Dinsdag 06/12/2022

De laatste rit van de kinderen

wim geysen schuimt met theatermonoloog 'flits!' scholen en culturele centra af

Ferre en Wim mogen met papa's auto op stap, maar de echo van hun avondje uit klinkt dodelijk stil. De wilde mix van muziek, vrienden, drank en verliefdheid eindigt immers op het kerkhof. Het is het voorspelbare doch beklijvende einde van Flits!, de theatermonoloog die Wim Geysen maakte in opdracht van Ouders van Verongelukte Kinderen. Zodra het projectiefilmpje loopt en Wim Geysen op de bühne stapt, weet je dat het onvermijdelijke zal gebeuren. De opeenstapeling van kicks, de snelheid van de racewagens in het videospel en de opzwepende beats van de muziek zullen abrupt stoppen. Een doffe klap en het eeuwige donker zullen volgen. Dat weet de toeschouwer van meet af aan en toch blijft hij verdoofd achter. Zo ook Sep en Ken (19), Doruntina en Suzan (13): "Je weet de hele tijd dat er een ongeluk komt en toch schrik je wanneer het gebeurt. Maar je gaat dan ook zo mee op in die uitgelaten sfeer van harde muziek en onnozel doen, dat je het nakende onheil als het ware verdringt. Voor ons is het heel makkelijk om in de voorstelling te stappen. Het is vrijdagavond, na een week van toetsen en vervelende confrontaties met leraars hebben de vrienden zin om eens stevig uit de bol te gaan."

Auteur Wim Geysen, die eerder al samen met Bart Demyttenaere de brievenroman Spiegelschrift op de planken bracht, is geen rasacteur, maar een dertiger die verdacht goed een stuntelige negentienjarige weet neer te zetten. Precies datgene in huis heeft wat nodig is om jongeren een lesje te leren zonder dat ze er erg in hebben. Belerend, hoe bedoelt u? Sep, Ken, Doruntina en Suzan hebben het vingertje niet opgemerkt: "In de film zie je de vrienden pinten pakken, maar het wordt nooit expliciet in de verf gezet. Dat is net goed. Wij weten ook wel dat de stoere spelletjes met de auto plaatsvinden nadat ze flink wat achterover hebben gekapt. Drank vormt een onderdeel van hun feestroes." Geysen heeft het drinken, alsook het eigenlijke ongeluk, bewust vaag gelaten om de monoloog open en vrolijk te houden.

"De werkelijkheid overtreft trouwens alle fantasie", aldus Geysen. "Wie met de Ouders van Verongelukte Kinderen praat, absorbeert een smart die je niet vertaald krijgt. Wellicht kan geen enkele voorstelling hun pijn naar waarheid brengen. Vandaar ook dat ik aanvankelijk niet op hun voorstel wilde ingaan om een schoolvoorstelling te maken over verkeersveiligheid. Verdomme zeg, wat een verantwoordelijkheid om hen een stem te geven, dacht ik. Niet alleen wilde ik iets neerzetten met respect voor hun verdriet, maar ik moest ook een publiek zien te bereiken dat totnogtoe gespaard bleef van zoiets ingrijpends. Intussen zijn een tweeduizend jongeren uit en heel wat volwassenen komen zien."

De volledige speellijst van Flits! vindt u op www.wimgeysen.cjb.net. Info: 0497/94.03.03. Vandaag wordt Flits! opgevoerd tijdens Klets!, het grote jongerencongres van de Vlaamse Jeugdraad.

(JVR)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234