Zaterdag 19/06/2021

De laatste koffietafel voor de oudste der socialisten

Nevejans was de oudste 'sos' van Europa, en liefst 89 jaar lid van de socialistische partij in Belgi�

Georges Nevejans

1899-2005

Afgelopen woensdag 14 december was een zwarte dag voor de socialisten. In het OCMW-rusthuis Heiveld in Sint-Amandsberg stierf Georges Nevejans, een begrip in Gentse socialistische kringen en de oudste socialist van België en bij uitbreiding zelfs van heel Europa. De man werd geboren op 13 april 1899. Zijn ouders waren lid van de toenmalige Belgische Werkliedenpartij en ook Nevejans sloot zich op zeventienjarige leeftijd bij de socialisten aan. Daarmee was hij in totaal maar liefst 89 jaar lid van de socialistische partij.

Toen hij vijftien was, brak de Eerste Wereldoorlog uit en werd Nevejans als jonge knaap door de Duitsers opgeëist om in Frankrijk sporen te leggen. Na de oorlog stond hem een hard leven in de fabrieken te wachten, eerst in de metaalindustrie, daarna in een van de vele textielfabrieken in Gent. Nevejans kreeg het regelmatig aan de stok met de fabrieksbazen omdat hij de Vooruit las, in de ogen van de textielbonzen een verwerpelijk en revolutionair dagblad. Van op de voorste rij maakte hij de sociale strijd van de arbeiders mee, en aanhoorde hij zelfs de beruchte toespraken van de 'vader van het socialisme' Edward Anseele.

Zelf is hij nooit actief geweest in de partij, maar als er gestaakt moest worden was hij er als de kippen bij. Nevejans staakte voor betere arbeids- en loonsvoorwaarden, streed mee voor het algemeen stemrecht, de achturige werkdag en het recht op kinderbijslag. Al die jaren bleef hij trouw aan de socialistische partij, geen haar op zijn hoofd dacht eraan om te veranderen van partij. "Als werkman heb ik alle sociale verworvenheden van de vorige eeuw meegemaakt: de grote stakingen, de zware rellen... Dat waren woelige tijden", vertelde Nevejans twee jaar geleden aan De Morgen op zijn 104de verjaardag. "Maar dankzij de socialisten hebben de arbeiders het tegenwoordig veel beter dan vroeger: hogere lonen en minder uren werken. Daar hebben we, letterlijk en figuurlijk, voor moeten vechten. Ik herinner me nog de lange werkdagen in de fabriek, zes dagen op zeven en dat allemaal voor 'ne magere pree'."

Nevejans werd geboren in de Gentse volkswijk Brugse Poort en bleef er tot oktober vorig jaar wonen in zijn arbeidershuisje. Hij leefde er op de gelijkvloerse verdieping na een operatie aan de knie, waardoor hij de trap niet meer op kon. Zijn dochter, die in dezelfde straat woonde, kwam regelmatig langs en zorgde voor hem. In zijn woonkamer hing een vergeelde verkiezingsaffiche uit 1922 aan de muur met de leuze 'Stem voor de socialisten, opdat de heerschappij der financie eindige en de arbeider zegeviere'.

Door zijn ouderdom kon Georges Nevejans niet meer aan alle activiteiten van de socialisten deelnemen. Maar hij bleef wel tot op het einde van zijn leven maandelijks naar de koffietafel van de socialisten in de Brugse Poort gaan. Niet zozeer om er politieke discussies aan te gaan, want hij las geen kranten meer en televisie interesseerde hem ook niet zoveel meer. Maar hij hoorde wel nog graag een streepje muziek.

Zijn jaarlijkse hoogtepunt was de 1 meistoet die voor zijn deur passeerde. De sp.a maakte er een gewoonte van om niet alleen de dag van de arbeid te vieren, maar ook de zoveelste verjaardag van de oudste socialist van Europa. Niet alleen de Gentse socialisten zoals Frank Beke en Freya Van den Bossche, ook Johan Vande Lanotte, Patrick Janssens, Steve Stevaert en zelfs Elio Di Rupo stuurden hun felicitaties of een bos bloemen.

Zelf meelopen met de stoet was gezien zijn gezondheid niet meer mogelijk tijdens zijn laatste levensjaren, maar als de internationale werd ingezet stond Nevejans fier en kaarsrecht aan zijn voordeur met de vuist in de lucht. Als socialist van het eerste uur was het een moment dat hij voor geen geld wilde missen. Want eens een kameraad, altijd een kameraad. Georges Nevejans laat twee dochters, twee kleinkinderen en twee achterkleinkinderen na.

Thomas Dierckens

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234