Zaterdag 19/06/2021

De kwelduivel van Hollande

Het leven van David Van Hemelryck telt maar één doel: François Hollande eigenhandig uit het Elysée pesten, en liefst zo snel mogelijk. Daarvoor is geen enkel middel te verregaand, geen revolutie te revolutionair. 'Frankrijk is een dictatuur.'

Het waren hallucinante beelden die David Van Hemelryck na zijn stunt van dinsdag op YouTube zette. Op een privéluchthaventje in de buurt van waar Hollande een speech aan het geven is, zit hij klaar in zijn sportvliegtuigje om op te stijgen. Tot de gendarmerie hem in de smiezen krijgt, en om zijn identiteitskaart vraagt.

"Wat is uw motief om mij te controleren?", blaft hij een verbouwereerde agent toe. "U schendt artikel 432-4 van het strafwetboek. Roep uw overste maar om u te helpen." Dat ze de toelating hebben om hem aan de grond te houden, probeert de agent nog. Maar weg is David Van Hemelryck.

Luttele momenten later ziet heel tv-kijkend Frankrijk zijn vliegtuigje door hun beeldscherm zoeven, met het gigantische spandoek erachteraan. En dat terwijl Hollande eer betuigt aan de gesneuvelden van de Groote Oorlog. Het land is in shock.

"Er is niet alleen de stilte om eer te betuigen aan onze gestorven voorouders", vertelt Van Hemelryck een paar dagen later. De mediastorm is nog lang niet gaan liggen, maar hij heeft geen spijt. "Ik begrijp de negatieve reacties, maar Frankrijk moet wakker worden. Een revolutie voltrekt zich niet in suffe salons."

David Van Hemelryck was dinsdag niet aan zijn proefstuk toe. Al sinds begin 2013 heeft hij maar één missie: de Franse president het leven zo zuur mogelijk maken. Het begon voor de praktiserende katholiek allemaal tijdens een van de betogingen van de 'Manif pour tous'-beweging, die zich kant tegen de legalisering van het homohuwelijk.

"De politie gebruikte buitenproportioneel geweld en sloot vreedzame manifestanten zonder enige reden op", aldus Van Hemelryck, wiens vader Belg was tot hij zijn nationaliteit opgaf om bij het Franse leger te gaan. "Toen zijn mijn ogen opengegaan: we leven in een dictatuur, met aan het hoofd François Hollande als ondemocratische alleenheerser."

Fulltime job

Van Hemelryck is geen dorpsgek. Hij studeerde aan de prestigieuze École Polytechnique, kweekvijver voor de Franse wetenschappelijke elite. Hij was lange tijd consultant en stampte als professionele piloot succesvol een eigen bedrijf uit de grond. Hij is vriendelijk ("behalve tegen het gezag"), afgeborsteld zelfs, op het hoogdravend intellectuele af.

Maar zijn carrière heeft hij tijdelijk aan de kant geschoven. Hij leeft voltijds voor 'Hollande démission', zoals de 34-jarige Van Hemelryck zijn organisatie heeft gedoopt. Hij heeft er naar eigen zeggen al meer dan 45.000 euro in gestoken.

De klok rond tuft hij rond in zijn 'Hollandette', een autootje dat vol staat met slogans tegen de Franse president, vliegt hij met zijn vliegtuigje - inclusief 23 meter lang spandoek - langs de Franse kusten en probeert hij de president zo veel mogelijk te saboteren.

Zo was het onder zijn impuls dat honderden mensen precies een jaar geleden tijdens Wapenstilstand op de Champs Elysées Hollande uitjouwden, en daarmee wereldwijd het nieuws haalden. De Franse president stond er wat bedremmeld bij en keek ernaar.

Wie de afgelopen maanden door de straten van Parijs liep, kwam ongetwijfeld een van zijn typische stickers tegen, waarop Hollande staat afgebeeld met een rode balk over zijn ogen en de niet mis te verstane boodschap: 'Dégage!'. Al is dat is zeker niet het werk van Van Hemelryck alleen.

Revolutie

Zijn kruistocht tegen de Franse president vindt een opvallend groot publiek van gelijkgezinden. Hij heeft een half miljoen volgers op Facebook, en zijn filmpjes verzamelen honderdduizenden views. "Iedereen, van links tot rechts, is tegen Hollande", zegt Van Hemelryck, die naar eigen zeggen geen politieke kleur heeft. "Slechts 13 procent van de Fransen steunt hem" (intussen al terug iets meer, MV).

Als Hollande niet snel aftreedt, moet er een vreedzame revolutie komen, meent Van Hemelryck. "Zoals bij Gandhi, de val van de Muur of Solidarnosc. Maar eerst moet het volk gemobiliseerd worden."

En daarvoor heeft hij de media nodig. Tijdens zijn vlucht van afgelopen dinsdag tweette hij live vanuit de lucht, niet veel later zat hij al in de studio van France 5. De grootsprakerige Van Hemelryck is een graag geziene gast in de Franse pers. Meer dan eender wie symboliseert hij het protest tegen de president en 'het systeem'. "Ik zet de strijd verder. Met de collectieve moed van alle Fransen als kapitaal en burgerlijke ongehoorzaamheid als wapen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234