Woensdag 19/02/2020

De Kruisweg van Edgard Tytgat

Crypte van de Hermeskerk in Ronse

Pasen komt in zicht, dus is het tijd voor het passieverhaal. In de monumentale crypte van de Sint-Hermeskerk in Ronse kun je binnenkort een unieke kruisweg bezichtigen. In de middeleeuwse crypte, een van de mooiste in Europa, worden vanaf 16 april de beide versies die Edgard Tytgat (1879-1957) van de kruisweg maakte, geëxposeerd. De kunstenaar werkte aan het einde van zijn leven, gekweld door pijn, ongeveer een jaar aan deze cyclus aquarellen. Tytgats kruisweg was bestemd voor het stemmige kerkje van Gaasbeek, maar bij zijn voltooiing werden zijn prenten in zijn typische wat naïeve stijl allerminst enthousiast onthaald. Zo was de Diocesane Commissie voor Monumenten en Landschappen in Mechelen van oordeel "dat het ontwerp van de kruisweg wel op zijn plaats kan zijn in een verzameling van kunstwerken, maar toch niet beantwoordt aan de voorschriften over Kristelijke Kunst, die voor onze kerken gelden." Uiteindelijk werd de kruisweg door bemiddeling van Maurice Roelants, conservator van het Kasteel van Gaasbeek, aangekocht door de toenmalige minister van Onderwijs. Roelants wilde het werk exposeren in de kapel in het park, maar wegens de vochtigheid en de kans op vandalisme belandde het al snel in de reserves. Vandaar dat slechts weinigen deze aquarellen al hebben kunnen bewonderen.

Nu zullen ze, samen met de voorontwerpen, voor het eerst in een kerk worden getoond. De Vlaamse Gemeenschap brengt bij die gelegenheid een kleine monografie over Tytgats kruisweg uit (250 frank). Daarin is een interessante bespreking opgenomen van Jean-Marie De Dijn, organisator van de expositie.

De Kruisweg van Edgard Tytgat loopt van 16 tot 30 april in de crypte van de Sint-Hermeskerk van Ronse. Geopend op werkdagen van 10 tot 12 en van 13 tot 17 uur, tijdens weekends en op feestdagen van 10 tot 12 en van 14.30 tot 17.30 uur. Toegang gratis. Afspraken over rondleiding met gids: 055/21.53.60.

Jan De Vliegher

Galerie William Wauters, Oosteeklo

Jan De Vliegher borstelt met een verbluffende virtuositeit monumentale interieurs en moderne straatscènes. Met brede vegen en veel gevoel voor kleur legt hij op trefzekere wijze beeldfragmenten vast. De kadrering van de voorstelling doet vaak wat fotografisch aan. Ook de jury die de provincie West-Vlaanderen samenstelde was onder de indruk van de recente schilderijen van De Vliegher en kende hem recentelijk de Provinciale Prijs Beeldende Kunst 2000 toe. Toch hebben we bij De Vliegher wel eens de indruk dat zijn kunst meer vorm dan inhoud is, zodat we benieuwd uitkijken naar de evolutie van dit oeuvre. Dat kan vanaf morgen in de galerie William Wauters in het bosrijke Oosteeklo, waar de jonge, talentrijke schilder een selectie uit zijn recente werk toont.

Jan De Vliegher, recente schilderijen van 14 april tot 15 mei in Galerie William Wauters, Antwerpse Heirweg 5, 9968 Oosteeklo. Geopend van vrijdag tot maandag van 14 tot 18 uur en na afspraak. Info: 09/373.70.06.

Jongeren ontmoeten George Grard

Stichting George Grard, Gijverinkhove

De Stichting George Grard beschikt over een vaste verzameling met sculpturen en tekeningen van George Grard (1901-1984) en biedt de bezoeker ook de gelegenheid om inzicht te verwerven in de techniek van het bronsgieten volgens het verloren-was-procédé. Tijdens de zomermaanden wordt het oeuvre van Grard er ook geconfronteerd met het werk van een jonge beeldhouwer. Vorig jaar was er een geslaagde opstelling met beelden van Johan Tahon en deze zomer is Johan Parmentier er te gast. De stichting koestert bovendien de ambitie om op termijn uit te groeien tot een toeristisch-educatief centrum voor beeldhouwkunst. Daarbij zal op geregelde tijdstippen in de gebouwen van de stichting ook een kinderatelier worden gehouden. In afwachting loopt er thans alvast een tentoonstelling met tekeningen en sculpturen die vervaardigd zijn door de leerlingen van de lagere graad van de Westhoek-Academie Koksijde. Meteen een aanleiding om de permanente collectie met werk van een belangrijke Belgische kunstenaar te bezoeken.

De expositie met werk van de leerlingen van de Westhoek-Academie loopt nog tot 24 april, in de Ekestraat, 8691 in Gijverinkhove. Elke dag geopend van 11 tot 19 uur. Info: 058/29.82.19.

Nieuwe opstelling 19de-eeuwse kunst

Museum voor Moderne Kunst, Brussel

Sinds dinsdag is weer duidelijk dat zich aan het Koningsplein in Brussel ook een Museum voor Moderne Kunst bevindt. Daarvoor kon je enkel via de hoofdingang van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in de Regentschapstraat toegang krijgen tot de verzameling 19de-eeuwse kunst, maar nu werd de ingang aan het Koningsplein opnieuw opengesteld. Enkele hedendaagse kunstwerken moeten de aandacht trekken op de heropende entree. Een en ander kadert in de restauratie en renovatie van de neoclassicistische gevels op het Koningsplein. Tegelijkertijd werd ook de opstelling van de collectie 19de-eeuwse kunst gewijzigd. De kunstwerken zijn per genre geschikt, waarbinnen de chronologische volgorde de evolutie laat zien. Door thema's tegenover elkaar te stellen worden ook de eclectische aard en de uiteenlopende aandachtspunten in de 19de-eeuwse kunst benadrukt. Zo worden de landschappen, zee- en stadsgezichten opgesteld in contrast met interieurs en stillevens. Elders zijn ensembles gevormd met werken van symbolistische kunstenaars en met het werk van bijvoorbeeld Ensor. Voorts is er een thematische ordening van schilderijen met nationalistische, exotische, klassieke en bijbelse onderwerpen. De portretten vormen eveneens een apart geheel, evenals de kunstwerken die het moderne, sociale leven verbeelden.

Voorlopig staat het hoekpand van het Museum voor Oude Kunst aan het Koningsplein wel nog in de steigers. Ook hier worden de verwaarloosde gevels gerestaureerd. In afwachting dat de werken voltooid zijn, heeft Brussel 2000 aan de steigers een reuzengrote foto aangebracht (10 bij 12 meter) van de Belgische kunstenaar Michel François.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234