Dinsdag 07/12/2021

STANDPUNT

De kracht van het immobilisme en het status-quo

null Beeld Yann Bertrand
Beeld Yann Bertrand

De jeugdwerkloosheid in Vlaanderen is in vergelijking met vorig jaar gestegen met liefst 13,2 procent. Dat heeft vanzelfsprekend te maken met een conjunctuur die maar niet wil aantrekken en een stagnerende economie, maar ook met andere redenen. We citeren uit de persmededeling van de Vlaamse N-VA-minister voor Werk, Philippe Muyters: "De achterophinkende schoolprestaties van jonge mannen en dit zowel boven aan de studiepiramide - minder hooggeschoolde jongens - als onderaan - te veel jongens verlaten de school zonder diploma - verbreden de genderkloof bij jonge werklozen."

De minister van Werk erkent dus dat ons in brede zin uitstekende onderwijs minstens twee structurele handicaps heeft: door het watervalsysteem bereiken te weinig jongeren het hogere studieniveau en ondertussen haalt zelfs een op de zeven jongens geen diploma middelbaar onderwijs meer. Laat dat nu net twee problematieken zijn waaraan de plannen voor een onderwijshervorming tegemoet probeerden te komen.

Maar die verandering zal er dus niet komen. De Vlaamse regering is geland op de beslissing om de volgende drie jaar niet te beslissen, waardoor de hele problematiek wordt overgedragen naar de volgende regering en de volgende coalitie. Omzwachteld met enkele nobele doelstellingen en ongetwijfeld ronkende volzinnen over het werken aan draagvlakken en consensus schuift deze Vlaamse regering eigenlijk gewoon de hete aardappel door en bewijst ze zo haar onmacht om wat nochtans ooit een van de sleutelelementen van haar regeerprogramma was, uit te voeren.

Een hervorming die jaren doorgepraat was met betrokkenen en alle sociaaleconomische partners sneuvelde in het zicht van de meet op veeleer psychologische en electorale afwegingen. De vermeende en nergens bewezen angst dat iedere hervorming blijkbaar niet kan zonder het aantasten van de bestaande kwaliteit van het onderwijs voor de beste leerlingen, heeft verhinderd dat de pijnlijke vaststellingen van de minister van Werk aangepakt zullen worden.

Dus zullen we de volgende drie jaar rustig verder leven met de vaststelling dat we een zevende van onze schoolbevolking compleet uit de boot laten vallen en zeer verbaasd opkijken wanneer de OESO ons nog eens zal melden dat de gemiddelde kwaliteit van ons onderwijs blijft dalen. Ook al hebben we net moedig beslist er helemaal niets aan te veranderen. De Vlaamse regering bestaat nog, maar regeren doet ze niet meer. Tot mei volgend jaar regeert alleen nog de kracht van het immobilisme en het status-quo.

Yves Desmet
Hoofdredacteur

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234