Maandag 16/05/2022

Zes vragenKotbubbel

De kotbubbel bestaat, al mag hij niet zo heten: verduidelijking zorgt vooral voor extra vragen

Studenten mogen alleen naar huis als ze geen bubbel vormen met kotgenoten, of als hun vader of moeder alleen woont en hun knuffelcontact is.  Beeld © Eric de Mildt
Studenten mogen alleen naar huis als ze geen bubbel vormen met kotgenoten, of als hun vader of moeder alleen woont en hun knuffelcontact is.Beeld © Eric de Mildt

Een kotbubbel heet het officieel niet, maar studenten die onder hetzelfde dak wonen en in het weekend niet naar huis gaan vormen dan toch een huishouden. Maar wat met grote studentenhuizen? De nieuwe verduidelijking leidt tegelijk tot heel wat verwarring.

Tom Antonissen

Zondagnacht moesten vier studenten die een kot deelden elk 250 euro ophoesten omdat ze op het balkon naar muziek aan het luisteren waren. De redenering van de politieagenten: de groep vormde geen huishouden. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zette daarom de puntjes op de i. Als de studenten sinds de start van de lockdown in oktober onder hetzelfde dak wonen, vormen ze wel degelijk een huishouden. Tenminste, als ze niet elk weekend naar huis gaan. Want dan moeten ze wel afstand bewaren tot hun huisgenoten op kot.

1. Wat betekent dat nu precies voor studenten?

Een ‘studentenbubbel’ die permanent onder een dak leeft, valt dus onder exact dezelfde regels als andere huishoudens. Dat betekent dat elke huisgenoot één knuffelcontact mag hebben. Maar opgepast, er mag slechts één knuffelcontact tegelijk over de vloer komen.

2. Mag je als student in het weekend nog naar huis gaan?

Daarover is minister Verlinden duidelijk: het antwoord is resoluut nee. Als een student met zijn kotgenoten een bubbel vormt, zit een bezoek aan het thuisfront er niet in. Tenzij je vader of moeder alleen woont en je knuffelcontact is, dan is zo’n bezoekje wel toegelaten.

3. Wat met de studentenhomes, waar tientallen studenten samenzitten?

‘Onder hetzelfde dak wonen’ als vereiste om een huishouden te vormen, wordt hier niet doorgetrokken. Dat stelt Yves Stevens, woordvoerder van het Crisiscentrum. “Hoe groot dat dak kan zijn, wordt in het ministerieel besluit niet gedefinieerd”, zegt hij. “Maar we hopen dat de mensen daar pragmatisch en met het nodige gezond verstand mee omgaan.”

Ook op het kabinet-Verlinden is te horen dat een peda geen uitzondering geniet. “Het gaat nooit zo zijn dat alle inwoners van zo’n residentie eenzelfde keuken en toilet gebruiken. Zo’n home is ook opgedeeld in kleine gemeenschappen. Die kleinere groeperingen, waarin mensen effectief samenleven, kunnen dus wel gezien worden als huishoudens.”

4. Is de huidige situatie überhaupt te controleren?

Nee. Maar dat is ook het punt niet, klinkt het bij de woordvoerder van de minister. “Het is de redenering achter de regels die van belang is. Dat we de verspreiding van het virus beperken door ons aan de regels te houden, en dat is de verantwoordelijkheid van iedereen.”

5. Wat is het verschil met die kotbubbel waarvan sprake was?

Het concept van de kotbubbel zoals dat al een tijdlang op tafel ligt, zou duidelijkheid kunnen scheppen over een aantal problemen die nu bestaan. Zo voorziet het concept in een systeem van registratie dat het voor studenten (die doorgaans niet op hun kot gedomicilieerd staan) eenvoudiger zou maken om aan te tonen dat ze samenleven. Zo’n overzicht van wie met wie samenwoont, zou ook de controles vergemakkelijken.

Daarnaast bevat het ontwerp de optie om te wisselen van de kot- naar de gezinsbubbel, wat vandaag in theorie onmogelijk is. Zo’n overstap is met de kotbubbel een optie na een aantal dagen quarantaine, of na het meteen voorleggen van een negatieve test. Ook over de grote residenties is nagedacht: in plaats van de grijze zone die ze nu is, zou ook daar een heldere onderverdeling komen.

6. En wat nu?

Voor Sander Vanmaercke van de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) mag het allemaal nog wat duidelijker. “Ondanks de uitspraken van de minister zitten we nog met veel vragen. De ene zegt dit, de andere dat, en uiteindelijk worden studenten nog altijd beboet. Als er een kotbubbel komt, zijn we verlost van de onduidelijkheid.”

De studenten zijn niet alleen in hun pleidooi. Ook Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) is voorstander. “De ministers van onderwijs, de VVS, de Vlaamse Interuniversitaire Raad en de Vlaamse Hogescholenraad blijven aandringen op een aanpassing van het ministerieel besluit om het door hen uitgewerkte voorstel omtrent de kotbubbel te vertalen in de regelgeving”, was te lezen in een persbericht gisteren.

Het merendeel van de experts is daar alleszins voor te vinden, zegt viroloog Marc Van Ranst. “De meeste virologen staan daar wel achter, denk ik”, zei hij bij VTM Nieuws. “Het is dan ook een beetje een realiteit die er al is en die, tussen aanhalingstekens, legaal wordt gemaakt.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234