Zondag 03/07/2022

De kotbaas is gebuisd en mag toch door

Twee jaar lang hebben vader en zoon Appeltans elektriciteit afgetapt voor een van hun kotgebouwen in Leuven. Het is het recentste verhaal rond de 'beruchtste kotbaas van België', maar wat doet de studentenstad ertegen?

as prendre photo!", zegt de conciërge, een man met een gouden ketting en opzichtige ring, als we even met een studente praten aan de deur van een gebouw van de familie Appeltans. Hij verzekert ons, in meerdere talen, dat er niets meer aan de hand is. Alleen: als we een foto zouden nemen van de gevel, dan zwaait er wat.

In het kotencomplex in de Bogaardenstraat heeft de huisbaas nochtans twee jaar lang illegaal stroom afgenomen van de netwerkbeheerder. Eandis overweegt zelfs juridische stappen omdat er sprake is van fraude. Wanneer we wat later terugkeren, doet een andere huurder ons het hele verhaal.

Ze vertelt dat de kotbaas het uitvallen van de elektriciteit verklaarde als het gevolg van de overstap naar een andere leverancier. En om de studenten van stroom te voorzien, zorgde de huisbaas voor een kabel vanuit een ander pand dat hij verhuurt. "Uiteindelijk is er altijd wel een oplossing", zegt de studente. "Maar er zijn nog een heleboel klachten die je hier hoort. Zo zou hij koten in de buurt ook verhuren aan vluchtelingen."

Op een Facebook-groep 'Het Anti-Appeltans Front' lezen we nog een aantal verhalen. Over koten waar studenten op muizen moeten jagen. Over waarborgen die niet of pas jaren later terugbetaald worden. Allemaal 'speculaties', zo doet Manu Appeltans de verhalen af over de kamers die hij samen met zijn vader beheert. Hoeveel koten de familie in Leuven bezit, wil hij niet vertellen. Maar het aantal zou in de honderden lopen.

Manu Appeltans, die voor de studenten geldt als aanspreekpunt, beweert dat hij niet op de hoogte was dat het contract bij de stroomleverancier was verlopen. "Ik heb zeker geen elektriciteit gestolen", vertelt hij. "Laat dat duidelijk zijn."

Veelplegers

Maar ook voor de Leuvense Dienst Wonen is de familie Appeltans geen onbekende. Momenteel loopt er zelfs een strafrechtelijke procedure rond een ander gebouw in dezelfde straat. "Er zijn hier nog een aantal 'veelplegers'", zegt afdelingshoofd Kathleen Lambie. "Maar de heer Appeltans spant wel de kroon. Tegen hem hebben we dossiers over brandveiligheid, woonkwaliteit en bouwovertredingen."

Dat andere pand heeft ook al het nieuws gehaald. Vorig jaar brandde het af en het gerucht gaat dat de huisbaas na de brand nog even rookmelders heeft geïnstalleerd. Hoewel er een bord op de gevel prijkt met 'onbewoonbaar', stellen we vast dat het pand bewoond is, al is het ook opgeknapt. "Toen ze eraan bezig waren, zag je de werkmannen wegduiken, als de politie voorbijkwam", zeggen een vader en een dochter in de buurt die liever anoniem willen blijven. "De mensen die er nu inzitten, kennen we niet."

Wat de stad dan kan doen tegen slechte huisbazen? Jaarlijks voert de stad zo'n 1.000 controles om erop toe te zien dat iedereen de regels naleeft, blijkt uit cijfers. 500 woonadressen in Leuven zijn zo al onbewoonbaar verklaard. De studentenhuisvestingsdienst van de KU Leuven heeft dan weer een databank opgericht met koten van betrouwbare verhuurders. "De koten van Appeltans zitten er niet tussen", verzekert diensthoofd Ludo Clonen.

Leuvens burgemeester Louis Tobback ziet dat dit een wijdverbreid probleem is, maar de stad doet wel steeds meer inspanningen, zegt hij. Daarom is er een jaar geleden in samenspraak met de universiteit een extra controledienst opgericht. "Mijn bekommernis gaat in de eerste plaats uit naar veiligheid. Als iemand stroom aftapt, is dat als burgemeester niet mijn zaak, want daarop moet de stroombeheerder toezien."

Of al deze maatregelen dan werkelijk kunnen garanderen dat huisbazen hun beloften tegenover studenten nakomen is nog de vraag, erkent de burgemeester. "Ik denk dat je dat in een studentenstad als Gent of Leuven moeilijk kunt vermijden", zegt hij. "Je mag niet vergeten dat hier in Leuven 60.000 studenten zitten."

Om studenten bij te staan bij conflicten met hun kotbazen zijn er in Leuven en Gent verenigingen ontstaan die juridische hulp aanbieden. Opkrot, een Gentse vzw, krijgt per jaar 150 klachten binnen, zegt voorzitter Jochen Vermeir. "Meestal gaat het om studenten die exuberante kosten worden aangerekend door hun huisbaas, of in hun kot niet meer binnen geraken."

Volgens hem zijn er in Gent ook huisbazen die veel koten bezitten en er bij gelegenheid de kantjes af lopen, maar namen wil hij niet geven. "We zien soms rare dingen in huurcontracten staan als studenten intrekken in grote appartementsblokken", zegt hij. "In het contract wordt dan vastgelegd dat de verhuurder hun een boete kan opleggen voor geluidsoverlast of hun internetverbinding kan blokkeren. Studenten kunnen dan naar de rechter stappen, maar de meesten doen dat niet."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234