Zondag 21/04/2019

Binnenland

De kostprijs van kinderen? Gemiddeld 918 euro per maand

Beeld ter illustratie. Beeld ANP

Kinderen kosten een gemiddeld Vlaams gezin 918 euro per maand. Dat blijkt uit een onderzoek dat gevoerd werd in samenwerking met de KU Leuven.

De volkswijsheid zegt dat een kind kopen gelijk staat aan een huis afbetalen. Of dat klopt, weet niemand. Maar in een poging het vraagstuk te objectiveren, lanceerden MyFamily en Mama Baas een online-enquête naar de kostprijs van een kind. MyFamily is een van de vier private uitbetalers van de vernieuwde kinderbijslag die van start gaat op 1 januari 2019.

Uit het onderzoek blijkt dat kinderen dus 918 euro per maand kosten. Wat valt daaronder? Alles, gaande van de kleren en het eten voor een kind tot de schoolkosten en de nieuwe voetbalschoenen voor zoon of dochter. Een gemiddeld gezin telt overigens 1,7 kinderen; één of twee kinderen dus. Het gemiddelde netto-inkomen van de respondenten bedroeg 1.856 euro, van een gezin 3.910 euro.

Wat niet binnen dat bedrag valt, zijn de kosten gelinkt aan huisvesting: een groter huis, extra energieverbruik, enzovoort. Die kosten schatten de onderzoekers op 1.180 euro per maand. Belangrijk om weten is dat kinderen ouder dan 18 jaar werden opgenomen in de berekening: ook het kot van zoon- of dochterlief komt dus voor in de berekening. Niet verbazingwekkend kost een 18-jarige zijn of haar ouders daardoor een pak meer.

Methode

Professor De Rock ging aan de slag met de gegevens die 2.039 mensen achterlieten op de online-enquête. Nadeel aan het onderzoek is dat het profiel van mensen die de enquête invulden nogal eenzijdig is: maar liefst 94 procent was een vrouw, driekwart onder hen was hoger opgeleid en een meerderheid had een twee-oudergezin.

"Dat maakt de resultaten minder accuraat voor lager opgeleiden", geeft De Rock toe. "Toch is het onderzoek nog steeds betrouwbaar, door het uitzonderlijke hoge aantal mensen dat de enquête invulde."

Bereken zelf de kost van een kind via de online tool 'Kindkompas'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.