Zaterdag 08/05/2021

Opinie

De kortere werkweek, we beginnen er gewoon mee

Riet Ory. Beeld Karel Hemerijckx
Riet Ory.Beeld Karel Hemerijckx

Riet Ory is adjunct algemeen directeur bij Femma.

De Lijn meldt dat er soms kleuters alleen op de bus zitten. Het aantal langdurig zieken en burn-outs in mijn straat is niet meer te tellen. 4 op de 10 jonge ouders slapen minder dan 6 uur. 46% zegt ‘dagelijks het gevoel te hebben niet goed uitgeslapen te zijn’. Respondenten zoeken hun heil in koffie. Er moeten toch betere oplossingen zijn. Welke investeringen zorgen ervoor dat we meer in balans leven? Wat betekent tijd in dit verhaal?

Femma lanceerde 4 jaar geleden de kortere werkweek als een van de strategieën voor een betere work-life-balance. Uit studiewerk en werkbezoeken in onder andere Zweden leerden we over de positieve effecten van een kortere werkweek. Na 3 jaar debatteren, besloten we om zelf te experimenteren met tijd en de leerinzichten te delen met de samenleving . The proof of the pudding is in the eating. In 2019 werken we een jaar 30 uur per week en meten de effecten bij collega's, hun partners en kinderen. We zijn in volle voorbereiding. Ignace Glorieux (VUB), Flanders Synergy, Onderzoekscentrum Kind en Samenleving, Jan Beulens (UA) en een klankbordgroep met experten uit verschillende maatschappelijke domeinen denken en meten mee.

Het actieonderzoek voorbereiden roept veel vragen op, maar brengt vooral nuance en diepgang.

-Eerst keken we naar een kortere werkweek vanuit het perspectief van academicus, nu vanuit dat van werknemer, werkgever, ouder, kind, mantelzorger, … Zo kijken we pragmatischer naar de idee. Welke dilemma's, verwachtingen of angsten hebben een werknemer of werkgever?

-Je kan arbeidsduurvermindering niet isoleren van andere processen of aspecten uit je leven. Als je minder gaan werken zonder dat de werkdruk evenredig stijgt, moet je de arbeidsorganisatie onder de loep nemen. Geen minder werken zonder anders werken. Niet alleen je werkorganisatie is een levend organisme. Je gezin is dat ook. Daarom nemen we andere levenssferen mee in ons verhaal.

-Zal een kortere werktijd werkelijk leiden tot een betere work-life-balance of een verhoogd welzijn? Zal bijvoorbeeld fomo (‘fear of missing out’) een stokje steken voor de vooropgestelde positieve effecten van een kortere werkweek?

-Arbeidsduurvermindering is een collectieve maatregel en moet dus een antwoord bieden op alle individuele noden. Een jong gezin, een scheiding, een zieke moeder, …: elke levensfase en –context of jobinhoud bepaalt mee de nood om arbeidsduurvermindering op dagelijkse, wekelijkse, maandelijkse of eerder op jaarlijkse basis toe te passen. Waar trek je de lijnen van het kader waarbinnen colleg's hun werktijd organiseren? Wat gebeurt er als collega's en teams zelf hun werktijd kunnen vormgeven? Hoe giet je dit in een CAO en een arbeidsreglement?

-Arbeidsduurvermindering met loonbehoud is een investering. In ons experiment draagt de werkgever die volledig. Wie wil en kan investeren: de overheid, de werkgever of de werknemers? Of iedereen een beetje? Mogelijke baten zijn er immers ook voor de werknemer, de samenleving en dus de overheid.

Dit actieonderzoek is grensverleggend en spannend. Wij zijn erg nieuwsgierig naar hoe mensen hun vrijgekomen tijd invullen; naar de haalbaarheid ervan voor bijvoorbeeld leidinggevenden; naar de effecten van een kortere werkweek op gezondheid, op betrokkenheid of empathie voor anderen, op de taakverdeling tussen partners, op de beleving van gezinstijd.

Vanmiddag (13 uur - 14 uur30) op het Festival van de Gelijkheid: panelgesprek over de haalbaarheid van de kortere werktijd. Met Daniel Bernmar (schepen in Göteborg), Olivier Pintelon (kernlid bij denktank Minerva), Riet Ory (adjunct algemeen directeur bij Femma), Saskia van Uffelen (CEO van Ericsson Belux) en Jan Denys (arbeidsmarktdeskundige bij Randstad).

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234