Donderdag 29/07/2021

De kop van Van den Brande

Wordt Mechelen straks de stad van burgervader Luc Van den Brande (CVP), of wordt het zijn politieke Waterloo? De oud-minister-president neemt nu al een centralere positie in in de stadspolitiek dan huidig burgemeester Geert Bervoets.

Mechelen

Eigen berichtgeving

Yves Desmet

Mechelen wordt bestuurd door een nipte SP-CVP-Agalev-coalitie van 23 zetels op 41, onder leiding van de socialist Geert Bervoets. Hoewel die coalitie een vrij goed palmares kan voorleggen op het gebied van economie, werkgelegenheid, openbare werken en vooral cultuur, lijkt niemand Bervoets een schijn van kans te geven op een nieuw mandaat. De man is erudiet, intelligent en kent zijn dossiers, maar hij houdt niet van camera's en dat gevoel is geheel wederzijds.

Bovendien is Bervoets de permanente kop van jut in het thema dat de verkiezingen beheerst: de al dan niet vermeende onveiligheid van de centrumstad, waarover in ieder geval meer te lezen valt in de verkiezingsfolders dan ze te beleven is op de straat. Combineer die twee factoren met het feit dat bij de laatste parlementsverkiezingen de SP in het kanton Mechelen al 2 procent moest inleveren op haar resultaat van '94, en de kansen worden miniem. De strijd om de sjerp, zo verwacht politiek Mechelen, zal worden uitgevochten door oud-minister-president Luc Van den Brande en de jonge VLD'er Bart Somers.

Luc Van den Brande is zwaar onder druk gezet vanuit de nationale CVP-top om de strijd in Mechelen aan te gaan. Hij heeft meteen een paar van zijn zwakke schepenen naar onverkiesbare plaatsen verbannen en pakt uit met een vernieuwde lijst, waarbij veel verwacht wordt van het John Cordier-effect. Van den Brande hoopt te kunnen profiteren van zijn nationale allure en van zijn eerdere inspanningen voor de stad: Technopolis, een technologisch pretpark voor kinderen, en de hoofdzetel van Telenet zijn vooral dankzij zijn interventie in Mechelen gevestigd.

De CVP was in '94 nipt tweede partij, en dat had alles te maken met een afscheuring van een groep verongelijkte CVP'ers die de moederpartij een zetel afpikten. Die ruzie is inmiddels bijgelegd, maar ook dat kon niet vermijden dat de CVP vorig jaar deelde in de dioxineklappen: met 17,3 procent bleef ze achter het Blok en de SP, nochtans met een lijst die ook toen getrokken werd door Van den Brande.

Challenger nummer één is Bart Somers, oud-woordvoerder van Verhofstadt, die in de strijd tegen Van den Brande zijn burgemeestersambities wil waarmaken. Bovendien zou een overwinning hem binnen de VLD behoorlijk in status doen stijgen. Somers heeft zowat zijn hele campagne in het teken van de onveiligheid gezet, en zijn folders zijn inhoudelijk niet van enig populisme gespeend. Maar ondanks het feit dat buiten hemzelf weinig politiek talent op de VLD-lijst te bespeuren valt, wordt hij getipt als favoriet. Dat heeft een puur mathematische reden: bij de laatste parlementsverkiezingen groeide de Mechelse VLD tot het niveau van SP en CVP.

Bovendien heeft Somers een alliantie gevormd met VU&ID, in Mechelen geleid door Koen, de broer van Bert Anciaux, die bij de laatste parlementsverkiezingen ook al 3 procent steeg. Samengeteld was de alliantie verleden jaar goed voor 24,6 procent van de stemmen, wat haar met voorsprong tot grootste fractie zou moeten maken. Agalev, dat tussen '94 en verleden jaar 4 procent stemmen bijwon en klom tot bijna 12 procent, blijft te klein om zich in het burgemeestersgevecht te kunnen moeien.

Het Vlaams Blok ten slotte, in '94 goed voor net geen 20 procent van de stemmen, steeg verleden jaar tot 24 procent. Eigenaardig genoeg gebeurde dat zonder noemenswaardige figuren, want het valt te betwijfelen of de Mechelse Blok-kiezers zelfs maar weten dat hun plaatselijke kopman Frank Creyelman heet. Het Blok kampt ook met interne problemen: bijna de helft van de fractie is eruit gestapt, uit onvrede met de lijstvorming. Maar het valt te betwijfelen of die problemen effect zullen hebben op de typische Mechelse klaag- en zaagstem.

Geruchten over een rooms-blauw voorakkoord circuleren volop, zeker na de uitspraak van Van den Brande dat een voortzetting van de huidige coalitie, zelfs bij winst, voor hem niet vanzelfsprekend is. Probleem met dat scenario is dat beide partijen fors moeten scoren om zelfs maar een nipte meerderheid te halen, en dat hoe dan ook een van beide kopmannen zijn burgemeestersambities zal moeten opbergen. Daarom wordt een scenario niet uitgesloten geacht waarbij de verliezer van de tweekamp poogt de overwinnaar in de oppositie te krijgen, door alsnog een coalitie met SP en Agalev aan te gaan. Het wordt druk onderhandelen in de nacht van 8 oktober.

In Mechelen circuleren geruchten over een rooms-blauw voorakkoord volop

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234