Zaterdag 13/08/2022

Op het bord

De komende drie maanden wordt de aardbei alleen nog maar lekkerder

null Beeld THINKSTOCK
Beeld THINKSTOCK

Van Hoogstraten tot Wépion: ons land is in feeststemming, want de komende drie maanden worden de aardbeien alleen nog maar lekkerder. Aanvallen!

Agnes Goyvaerts

Aardbeien zijn zomer. Begin mei verschijnen de eerste, geteeld onder plastic tunnels. In juni volgen de aardbeien van de volle grond en in juli en augustus zijn ze top.

Er zijn oneindig veel variëteiten, maar de soort die we het meest in de handel zien, is de elsanta. Ze is gekweekt en gekruist om stevig en glimmend te zijn, en niet te fragiel. Maar dat gaat ten koste van de smaak. De lambada is kwetsbaarder, maar geur en smaak zijn een stuk beter dan de doorsnee aardbei. Overigens: ruik altijd aan aardbeien voor u ze koopt. Ruikt u niets, laat ze dan liggen. De gariguette is een bijzonder fijne, minder bekende soort, die opduikt op de kaart van fijnproeversrestaurants. Het allerlekkerst zijn natuurlijk kleine, zelf geplukte bosaardbeitjes. Maak er gerust een knieval voor, ze zitten vaak goed verstopt onder de groene bladeren.

Aardbeien kun je het best zo snel mogelijk na aankoop opeten, en als dat niet gaat, moeten ze koel en luchtig bewaard worden. In de koelkast gaat de smaak echter snel achteruit. Verwijder zeker de exemplaren die gekneusd of beschimmeld zijn (denk aan 'één rotte appel in de mand...'). Heb je onverwacht een paar kilo's geplukt of gekregen, kun je ze pureren en invriezen. En dankzij de pectine zijn ze natuurlijk ook prima geschikt om confituur van te maken.

undefined

Aardbeien laten zich goed combineren met sinaasappel(sap), met rabarber en met chocolade. Een lekker snoepje zijn aardbeien die in vloeibare (witte) chocolade worden gedoopt. Aparter zijn aardbeien met zwarte peper, voor wie niet van zoetigheid houdt, en Italië serveert men ze vaak met citroensap. Lekker is om er enkele druppels balsamico of granaatappelmelasse over te druppelen.

Ook baby's lusten aardbeien: vroeger wreven jonge moeders er hun tepels mee in, zodat ze makkelijker de weg vonden naar de melk.

In België hebben we twee gemeenten die prat gaan op de aardbeienteelt: Hoogstraten in Vlaanderen, Wépion in Wallonië. Wépion heeft een Musée de la Fraise en het laatste weekend van juni worden in de Maasvallei grote Aardbeienfeesten gehouden. Hoogstraten lokt zijn toeristen dan weer met een speciaal gebrouwen aardbeienbier Erbizzem, en met een fietsroute van 50 kilometer langs de serres. Onderweg kun je stoppen aan een van de aardbeienautomaten, om de proef op de som te nemen.

Aardbeipunch. Beeld Heikki Verdurme
Aardbeipunch.Beeld Heikki Verdurme

Aardbeipunch - makkelijk

Ingrediënten:
• 200 g aardbeien
• 75 ml rosewijn
• 330 ml ginger ale
• 50 ml gemberbier
• enkele takjes rode besjes
• 500 g ijs

1. Ontdoe de aardbeien van hun kroontjes.

2. Doe in een grote kom samen met de rest van de ingrediënten.

Salade met aardbei en quinoa - haalbaar

Ingrediënten:
• 200 g quinoa
• 50 g aardbeien
• enkele plukjes kervel
• jonge scheuten snijbiet
• 1/2 ramiropeper
• eetbare bloemen
• 1 el rijstazijn
• 1 el olijfolie
• zout
• peper

1. Spoel de quinoa goed onder koud water en kook 12 minuten in gezouten water. Giet af en laat afkoelen.

2. Meng alle ingrediënten in een grote kom en verdeel over de borden.

Salade met aardbei en quinoa. Beeld Heikki Verdurme
Salade met aardbei en quinoa.Beeld Heikki Verdurme

Geweekte aardbeien - moeilijker

Ingrediënten:
• 400 g aardbeien
• 100 ml sauternes
• zeste van 1/4 citroen
• muntblaadjes
• 50 g water
• 25 g suiker

1. Verwarm het water en laat de suiker smelten. Zet in de frigo. Zet 200 g aardbeien een nacht in de vriezer. Overgiet de andere 200 g aardbeien met de sauternes. Laat een nacht in de koelkast weken (macereren).

2. Doe de volgende dag de bevroren aardbeien in een foodprocessor samen met het suikerwater en laat even mixen.

3. Schep de bolletjes ijs in een diep bord en doe er enkele gemacereerde aardbeien bij. Werk af met en beetje van de
sauternes, zeste en munt.

Geweekte aardbeien. Beeld Heikki Verdurme
Geweekte aardbeien.Beeld Heikki Verdurme
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234