Zaterdag 03/12/2022

De klokhennen kloppen de haantjes

Op de aandelenmarkt is het traditionele rollenpatroon nog zo goed als onaangetast gebleven, zo blijkt uit verschillende studies. Vrouwen gaan moederlijk met hun geld om, mannen gedragen zich als haantjes en nemen onnodige risico's. Maar de vrouwelijke aanpak blijkt - althans op langere termijn - het meeste op te brengen.

Vrouwen zijn geduldig in hun beleggingsportefeuille, voorzichtig, gaan voor rendement op lange termijn. Mannen verdelen hun tijd tussen jagen en het kleine kind uithangen: ze zijn constant op zoek naar snelle winsten en nemen daartoe ook onnodige risico's. Dat klinkt allemaal kortzichtig, maar verschillende onderzoeken die de voorbije vijftien jaar zijn uitgevoerd vertellen bijna unaniem hetzelfde. Vrouwen zijn door hun zorgzame natuur conservatievere en daardoor dus meestal betere beleggers dan mannen.

Het begon in 1991, met een onderzoek dat over een periode van zes jaar werd uitgevoerd door de Amerikaanse hoogleraren Terrance Odean en Brad Barber. De twee onderzochten het beleggingsgedrag van 35.000 Amerikaanse gezinnen en kwamen tot de bevinding dat de man des huizes 45 procent meer actief is op de beurs dan zijn vrouw. Het verschil tussen alleenstaande mannen en vrouwen was nog groter: de mannen bleken 67 procent vaker aandelen te kopen en verkopen.

Dat krolse gedrag van de mannelijke beleggers keerde ook terug in een studie die de Amerikaanse beurspsychologe Kathleen Gurney in 2000 afsloot. Van de vrouwen die ze ondervroeg bleek 76 procent pas een beslissing te durven nemen nadat ze degelijk was bestudeerd, terwijl de mannen - opnieuw - hun reputatie alle eer aandeden: ze bleken erg zelfzeker, dachten het allemaal wel te weten en hadden ook een hogere tolerantie ten opzichte van risico's.

Veel van hetzelfde werd vorig jaar nog eens bevestigd door een Britse studie van de website DigitalLook.com, die 100.000 aandelenportefeuilles uitploos en concludeerde dat degene die door vrouwen werden bestierd zo'n 4 procentpunten beter presteerden dan de portefeuilles van mannen. De redenen waren veelal dezelfde als voorgaande onderzoeken uitwezen: vrouwen beleggen conservatiever, voorzichtiger, houden meer rekening met risico's.

"Mannen denken dat ze het systeem kunnen kloppen", zegt Cynthia Van Hulle, professor financiewezen aan de Leuvense universiteit. "Vrouwen volgen eerder wat we de 'portefeuilletheorie' noemen: ze spreiden hun geld en hun risico en springen niet van het ene bedrijf op het andere."

Au fond gaat het om de verschillende definities van 'geld' die mannen en vrouwen erop nahouden, zeggen de mensen achter de voornoemde studies. Volgens Gurney hebben vrouwen een 'emotionelere' band met geld, omdat ze het zien als iets waarmee ze hun gezin kunnen onderhouden. Ze zien het beheer van hun aandelenportefeuille eerder als een bijkomende huishoudelijke taak. Bij een gebeurlijk verlies zijn ze dan ook sneller geneigd om de broeksriem strakker aan te spannen.

Mannen daarentegen zien de beurs eerder als een leutig tijdverdrijf: het geld dat ze verdienen of verkwanselen met hun gerommel op de beurs beschouwen ze meestal als iets wat ze kunnen missen, en ze beleggen vaak gewoon omdat ze het leuk vinden om met cijfers, aandelen en statistieken bezig te zijn. "Een man ziet beleggen als iets abstracts", zegt Dominique Veraert van de vzw Markant, een organisatie van ondernemende vrouwen die ook een aantal beleggingsclubs overkoepelt. "Vrouwen zien het geld dat ze beleggen eerder in functie van hun gezinsuitgaven."

Maar het is eerder de feminiene strategie die werkt, zo blijkt uit de verschillende onderzoeken. "Als je veel handelt, betaal je ook meer transactiekosten", zegt Van Hulle. "Je moet dus nog meer rendement hebben om dat goed te maken. En de financiële markten zijn erg competitief, zodat het op zich al erg moeilijk is om een surplus te behalen."

Maar dat heeft vaak met de tijdsgeest te maken, zegt onderzoeker Terrance Odean van het allereerste onderzoek uit het rijtje, dat hij de titel Boys Will Be Boys meegaf. Volgens hem gaat het er vooral om dat beleggers best niet hetgene doen wat de rest van de markt doet. Eind jaren negentig werden er onnoemelijk veel risico's genomen op de beursvloer, waardoor een 'vrouwelijker' en dus conservatiever aanpak een beter rendement opbracht. Na het uiteenspatten van de technologiezeepbel in 2001 en de daaropvolgende malaise op de beurs werd een haniger strategie misschien de beste. Nu de markten weer oppikken kan het opnieuw beter zijn om tegen de stroom in te zwemmen door iets voorzichtiger te zijn.

Gurney zegt ook dat vrouwen misschien het 'subjectieve risico' van een belegging iets te veel plaats gunnen. Ondanks het feit dat ze hun beslissingen nauwgezetter blijken te bestuderen dan mannen (en daardoor dus het 'objectieve risico' beter kunnen inschatten), zijn ze vaak iets banger voor een blunder dan goed voor hen is. Zeker na een aantal tegenslagen kan het resultaat daarvan zijn dat ze te conservatief gaan beleggen, en daardoor op de duur alle risico's beginnen te vermijden.

Ronald Meeus

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234