Donderdag 20/02/2020
Mark Coenen.Beeld Bob Van Mol

Wisselcolumn

De klimaatflagellanten zijn in aantocht

Mark Coenen is columnist bij De Morgen.

Mooie kotsende meisjes en jongens: ik had ze deze week thuis in de aanbieding. Een Ardennen-offensief van onaardse klanken steeg op uit de dieptes van de tengere lichaampjes van mijn geliefden die ineengekrompen op de zetel lagen. Grauwe gezichten. Soms wat gekreun.

Voor de eerste keer in 10 jaar had ik de wifi voor mij alleen. Topsnelheden gehaald, man, niet te geloven. Wat een bijdrage aan de klimaatzaak, dacht ik. 3 dagen niet gegeten, 3 dagen onder de wol: de ecologische voetafdruk van een mus.

In ruil mogen we zeker deze zomer met een vervuilende vliegmachine op reis, vond ik, meteen het onaangename aan het nuttige parend. Iemand moet het doen. En zo levert elke zieke op eigen bescheiden wijze een bijdrage aan dat wereldomvattend probleem.

Goed voor het klimaat

Griep is goed voor het klimaat, staken is dat ook. Dankzij de nationale staking vlogen er gisteren geen vliegtuigen, reed iedereen met de fiets en werkte de rest thuis. Om zeven uur ’s ochtends geen enkele file op geen enkele snelweg. Boven Zaventem en Charleroi: schonere lucht dan boven de Alpen.

Alleen in de buurt van de scholen had je een gasmasker nodig. Omdat het openbaar vervoer staakte deed iedereen zijn bloedjes van kinderen met de auto naar school. De gifbel boven de atheneums en colleges was tot in het Space Station zichtbaar.

En dan bleek de helft van het lerarenkorps in de jongste haar school ook nog geveld door de griep, waardoor de verplaatsing eigenlijk nutteloos was. Een uurtje les, de rest op de speelplaats in de kou. Maar voor de rest was 13 februari de groenste dag van het jaar.

Naast de economische kost was er een ecologische opbrengst: het is de eerste keer dat men daar zo naar kijkt.

De tijd is niet ver dat u bij de geboorte een klimaatchip krijgt ingebouwd, die haarfijn registreert waar en wanneer u klimatologisch uit de bocht gaat. Vliegtuigje naar Malaga? Check! Open haard? Check!

Uw ecologische voetafdruk wordt niet alleen in kaart gebracht maar ook beperkt. Als u uw ecologische manieren niet houdt, dan zal Vadertje Staat u daartoe verplichten. 

U blijft rondrijden in een verouderde vervuilende Simca 2000: geen probleem, maar dan mag u geen vlees meer eten. U wil vlees eten? Geen probleem, maar dan gaat de verwarming op 16 graden in de winter. Uw wil kinderen kopen? Geen probleem maar dan mag u nóóit meer met de auto rijden, zelfs geen op waterstof, want die papschijters zijn het meest vervuilende van allemaal. Zelfs Elchardus weet dat.

Plastic rietje

De klimaatflagellanten zijn in aantocht: met een sardonisch genoegen duwen ze ons met onze neus in ons vervuilende gedrag, daarbij duchtig hun eigen deugd bewierokend waar het kan. Daarbij slaan ze zich op de rug met een plastic rietje. 

Een hél wordt het, die klimaatopwarming. 

Zeg niet dat ik u niet gewaarschuwd heb.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234