Zaterdag 22/01/2022

De kleine keuken

Deel 2 en slot

Deze week leest u het slot van de werken die Johannes van Dam deed aan zijn kleine keuken. Nu heeft hij ook een afzuigkap, een vries- en een koelkast.

Johannes van Dam

Een fluitje van een cent, dat ophangen van de afzuigkap - of wasemkap zeiden ze vroeger. Er zit een beugeltje bij, dat maak je aan de muur vast had de verkoper van Brugman gezegd, en daar hang je ze gewoon aan op. Besteld dus, die Pelgrim-roestvaststalen afzuiger in schouwmodel met twee motoren, drie snelheden, capaciteit tot 480 kuub (500 euro).

Rustig wachtte ik tot de rest van de keuken professioneel geïnstalleerd was (bedankt, Pierre!) en dan zou ik dat zelf snel even doen. Eerst de oude eraf, een slecht werkend apparaat, waarvoor ze een deel van een raamsponning ruw hadden weggehakt geïnstalleerd door de beunhazen die in opdracht van een slechte makelaar het werk voor wijlen uitgever Johan Polak, mijn huisbaas, deden.

De verwarmingsinstallatie en de badkamer zijn al grotendeels vervangen vanwege verregaand broddelwerk (goedkoop is nog altijd duurkoop!), maar zo'n afzuigertje, van het duistere merk Patron, dat zou toch geen probleem opleveren. Hij hing aan schroeven, maar liet zich aanvankelijk niet verwijderen, zelfs niet toen ik een deel van de achterwand weggebikt had omdat de schroef niet loskwam. Dat kwam door een gemeen, bijna niet te vinden houtschroefje dat ze dwars door de zijwand in een keukenkastje hadden gedraaid. En, nog fraaier: ze hadden eerst de afzuiger tegen de kale stenen buitenmuur gemonteerd en er vervolgens omheen gestuukt en getegeld. Alsof die mottige Patron een heel leven mee kon gaan. Dat liet dus, in twee muren, een behoorlijk gat achter dat eerst gevuld diende te worden en vervolgens met de zijkant van het keukenkastje geschilderd, want daar zat helemaal geen verf.

Vullen en drogen en nog eens vullen en drogen (geen zes uur, zoals de Hema beloofde!) en schilderen en drogen en dan pas boren. Waar was nu dat beugeltje. Nergens te vinden. Niet meeverpakt, net zoals de gebruiksaanwijzing? Nee. Geen beugeltje; deze mocht meteen in de muur geschroefd met bijbehorende schilderijhaken. Schilderijhaken? Ik heb alleen maar schroeven met pluggen. "Ja, dat noemen wij schilderijhaken..." Afgezien van nog wat extra uit dat raamkozijn hakken en ook nog een stopcontact verplaatsen, maar dat is dan niet meer moeilijk.

Nu nog een verloopstuk zoeken om van twaalf naar tien centimeter te gaan met de afvoerbuis, want ik zie me geen grotere gaten in plafond, vloer en zijmuur hakken. Doet-ie het maar iets minder. Voorlopig moet mijn fraaie stalen Pelgrim-schouwtje het met wat tape bovenaan doen om die twee centimeter te overbruggen. De pannen en lepelrekjes (80 euro) moeten voorlopig nog maar even wachten tot alles definitief is, maar u weet wat de Fransen zeggen: "Il n'y-a rien plus définitive que le provisoire" (niets is definitiever dan het voorlopige). Eén ding is duidelijk: je kunt het altijd nog beter zelf doen dan beunhazen inschakelen. Fluitje van een cent...

en ten slotte? Na weken voorbereiding en rotzooi functioneert alles nu - maar niet alles is zoals dat in een modelkeuken hoort. Het deel dat een professionele ambachtsman heeft aangelegd wel. Dat is voor een beperkte eeuwigheid goed, dus de afwasmachine (Miele) draait dat het een lieve lust is, nog wel aangesloten op de warmwaterkraan (een gasgeiser), zodat energie bespaard wordt. De gaskookplaat (een tussenbouwgeval van Bosch Solitaire Profi) past er precies op. Hij steekt een stukje boven het aanrecht uit, maar de afstand van de branders tot de top van de afwasmachine is daarbij ook zo groot dat we ons niets hoeven aantrekken van het verbod in de gebruiksaanwijzing van de afwasmachine er vanwege de hitte een kookplaat op te zetten. Volgens Mieles technische dienst was dat trouwens ook alleen maar om te verhinderen dat men er niet passende (55-centimeter)kookplaten bovenop zou zetten, waardoor de afwasmachine bij opening van de deur uit balans zou raken. Vreemd, want als dat zo is, waarom schrijven ze dat dan niet in de gebruiksaanwijzing?

De wokring naar mijn eigen ontwerp past er gelukkig perfect op. Deze wokring laat lucht en afgewerkte gassen vrij circuleren en vormt een stabiele ondergrond voor elke wok, in tegenstelling tot de wokringen die je in de toko kunt kopen. Een Amsterdamse specialist heeft ze laten namaken. De oven heeft bij een bageltest goede dienst gedaan. Nu nog tijd vinden hem echt voor lekkere dingen te gebruiken. En staat hij niet wat erg hoog? Het is wel leuk (en nodig) er nog wat werkruimte onder te hebben, maar om hem vanaf een krukje te moeten laden en lossen gaat wel wat ver. Maar in de Lundia-kast kun je hem altijd nog laten zakken. Gelukkig.

De afzuiger (Pelgrim) hangt en doet het en ik hoop ooit nog de bedoelde tussenstukken te kunnen aanbrengen, waarna de pannen- en lepelrekjes kunnen worden opgehangen. Dat moet het voorlopig maar zijn. De exercitie was bedoeld om te onderzoeken of je in een miniem binnenstadskeukentje toch een volwassen afwasmachine kon plaatsen, een professionele kookplaat en een grote oven. Dat kan. Maar als ik een advies mag geven: laat alles door een goede en vooral erkende klusjesman of loodgieter uitvoeren; laat het niet door beunhazen doen en overschat ook niet jezelf, want ik zie me nog jaren met losse rekjes en een luchtafvoer met plakband zitten.

Dit muisje heeft nog een klein staartje:

Vakantie is leuk, zeker als je negentien jaar zonder pauze hebt doorgewerkt, maar er kan vanalles misgaan. De katten waren in goede handen, maar waar je niet op rekent, is dat zo'n grote tweedeurskoelkast het begeeft. Hij had het ten slotte al meer dan twintig jaar zonder enig probleem gedaan (Siemens!) en dan denk je daar niet aan. Maar een hittegolf was hem te veel geworden en hij had het begeven. De kattenverzorgster hoefde daar niet bij te zijn, dus pas toen de inhoud van de vriezer tot ontbinding was overgegaan, en de kast zo had ontzet dat de deur openvloog en niet meer dicht kon, was haar (en de buren) duidelijk geworden dat er iets goed fout zat.

De lijkengeur was bij terugkomst nog niet helemaal weg, hoewel ze veel moet hebben geschrobd. Dus kon ik bij terugkeer meteen weer in de catalogi duiken, want zonder koelkast is het geen doen (al was het maar voor de medicijnen). Geen tweedeurskoelkast meer, waarbij vriesvak en koelkast onderdeel van hetzelfde mechaniek zijn. Bij een koel-vriescombinatie werken die apart, en dat leek me nu beter, al was de verleiding twee volkomen aparte kasten op elkaar te zetten groot. Toch maar niet, want ik wilde er ook nog de magnetron op kwijt; ik heb immers een piepkleine keuken. Merken passeren de revue, en omdat de koopgidsjes nooit te vinden zijn als je ze nodig hebt, ga je uit van je trouwe leverancier.

Ze hebben veel merken, Bosch bijvoorbeeld en Zanussi en Gram, een Deens merk, maar ze lijken zelf bij Liebherr te zweren ("Miele laat ze daar ook maken", "Ik heb zelf ook een Liebherr thuis"), en ze hebben een model in voorraad dat me bevalt, de KGT 3046 Premium, van de energiezuinigste klasse en 162,5 centimeter hoog. Dan kan ik nog net in het ruitje van de magnetron kijken). Op de dag dat hij wordt gebracht, blijkt hij niet rond de bocht van de trap te kunnen, dus wordt het nog twee dagen later, met de takel. En als hij dan eindelijk staat, gevuld met niet meer dan een fles mineraalwater, ijsblokjes en de medicijnen, vind ik de koopgids terug. Die testten een ander model van Liebherr, en dat was niet meer dan redelijk. Maar omdat het toch een ander model was en ik uitgeput ben van de vakantie en het ding er nu eenmaal staat en de lichtjes aan de buitenkant zo mooi vertellen hoe koud het koelt en vriest, en vooral dat ik toch vaak ernstige twijfels heb aan de inzichten van degenen die die testen opzetten, besluit ik nergens meer naar te kijken en de keuze te vergeten. De keuken is nu echt af. Alleen nog alles op- en inruimen. Volgende maand misschien. Of volgend jaar...

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234