Zondag 04/06/2023

De klanken van het koken

brugge 2002

gesmaakte symbiose van concert en kookkunst

Brugge

Van onze medewerker

Kurt Blondeel

Wat men precies onder de neologische aankondiging 'keukenconcert' dient te verstaan, is sinds vorige week heel wat duidelijker geworden. In een afgelegen loods in de Brugse haven ging namelijk Patatboem in première, een project waarvoor kok Peter De Bie en componist Peter Vermeersch de handen in elkaar sloegen.

Patatboem, een coproductie van het Antwerpse theatergezelschap Laika en Brugge 2002, is een idee van Peter De Bie, die eerder al met Peep & Eat en Coupe Royale had geprobeerd het zintuiglijke van kookkunst aan de mogelijkheden van het theater te koppelen. Doordat De Bie een markante overeenkomst bespeurde tussen een bedrijvige keuken en een concerterende groep muzikanten, kwam hij haast vanzelf bij Peter Vermeersch terecht, de orkestleider wiens Flat Earth Society tevens de grillige huisband van Brugge 2002 vormt. Met een bezetting van twee koks en vijf muzikanten nodigde het duo zo'n tweehonderd mensen uit voor een gesmaakt uurtje gezelligheid en zinnenprikkeling.

Een voor een druppelen de spelers de ronde scène op, die door gedekte tafels met een hellend blad wordt omringd. Terwijl De Bie ons flessen water aanreikt en karaffen met een mysterieuze, naar munt smakende groene drank nemen zijn zes kompanen achter evenveel aluminium werkbanken hun posities in. Het onbestemde tikken op gedeeltelijk gevulde flessen vloeit geleidelijk samen in een collectief wijsje en een steeds monterder opstijgend geneurie. Dan: het gerinkel van bestek, lepels die op schalen beginnen te ketsen, peulen die synchroon worden weggeworpen. Je voelt hoe een machinerie zich op gang trekt, en je hoeft niet eens moeite te doen om de muzikaliteit van een keuken tot je te laten doordringen. Ondertussen worden de bladgroenten mooi in de maat gesneden, gaat het sonore geronk stilaan over in het uitbundige canon van zwarte plantagearbeiders, en schilt klarinetspeler Peter Vermeersch gewoon flink aardappelen mee.

Het water dat op zogenaamd droog ijs wordt gegoten, doet vanuit het aanrecht een tapijt van 'rook' ontstaan. Tegelijk dringen de eerste kookgeuren je neus binnen. Instrumentale partijen van drums, staande bas, klarinet, saxofonen en een tot trompet getransformeerde knolselder worden aan elkaar doorgespeeld als betreft het gerechten die verdere afwerking behoeven. De nerveuze maar opgewekte jazzdeunen doen net als het heen-en-weergekook stuurloos aan, maar de chaos is duidelijk geordend. De twee koks sauteren met spectaculaire vlammen waarvan je de gloed tot op de achterste rijen voelt. Het aroma van bradend vlees begint verwachtingen te scheppen. Net als bij het roerbakken gooien de muzikanten alles door elkaar: free jazz, gestoord chanson, balkanfolk.

Met het opdienen van de erwtenpuree doven de bezigheden langzaam uit. De aandacht verplaatst zich naar de tafels waar de toeschouwers annex gasten hardop hun nieuwsgierigheid, maar ook hun wantrouwen uiten ("Hopelijk moeten we straks de afwas niet doen"). Wanneer we het dessert voorgeschoteld krijgen, zingt Anja Kowalski met ijle stem net iets van Talking Heads: "Heaven is a place where nothing ever happens". Na de energieke veertig minuten, en terwijl je smaakpapillen door het geserveerde vertroeteld worden, kun je je geen vrediger moment indenken. Een voorspelbare uitsmijter, maar kom: Patatboem is een verrassende samenwerking waar muziek in zit.

WAT: Patatboem WAAR EN WANNEER: Loods 1 Agence Minne, Brugge, donderdag 13 juni. U kunt er nog terecht op 20, 21 en 22 juni. Info op 070/22.33.02 of www.brugge2002.be ONS OORDEEL: Een gesmaakt samengaan van twee diverse disciplines, waarbij gezelligheid en zinnenprikkeling centraal staan.

'Hopelijk moeten we straks de afwas niet doen'

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234