Zaterdag 04/12/2021

Update

De Kesel: "Nood aan respect en eerbied voor mensen die homoseksueel zijn"

De nieuwe aartsbisschop Jozef De Kesel. Beeld EPA
De nieuwe aartsbisschop Jozef De Kesel.Beeld EPA

In een maatschappij die geëvolueerd is van een vrij homogene christelijke gemeenschap naar een seculiere samenleving, is het belangrijk om na te denken over de plaats van de religie in die maatschappij. Dat heeft mgr. Jozef De Kesel, de nieuwe aartsbisschop van het aartsbisdom Mechelen-Brussel, gezegd. "De Kerk moet een open gemeenschap blijven, die zich niet afsluit van de maatschappij", benadrukt hij.

"Ik ben in de diepe overtuiging dat de Kerk in het Westen een grote crisis doormaakt, een groot veranderingsproces doormaakt en moet doormaken", aldus mgr. De Kesel. "Gelovig zijn is geen spontane reflex meer, terwijl de Kerk tot de jaren vijftig alomtegenwoordig was en een zeer sterke invloed en positie had."

"De scheiding tussen Kerk en Staat is zeer belangrijk en de overheden moeten neutraal zijn, maar de samenleving zelf is niet neutraal. In de samenleving is de godsdienst aanwezig", zegt De Kesel nog. "Het is daarom een grote uitdaging om na te denken over de positie van de religie in die seculiere, pluralistische samenleving."

Islam

Volgens De Kesel maakt de islam een gelijkaardige crisis door. "De islam staat ook voor die vraag: wat betekent het voor moslims om gelovig te zijn in een samenleving waar de sharia niet de wet is. Dezelfde vraag voor de christenen: wat betekent het om christelijk te zijn in een maatschappij die in haar geheel niet christelijk is? "

De Kerk is kleiner geworden en heeft niet meer de invloed die ze heeft gehad, maar dat betekent niet dat ze mag evolueren naar een gesloten orgaan, want dan wordt ze een sekte. "Daarvoor pleit ook paus Franciscus. Voor een Kerk die openblijft, die zich niet afsluit van de maatschappij. Voor een Kerk die voor een overtuiging staat, maar ook een groot respect heeft voor wie haar ideologie niet deelt en meevoelt met de grote uitdagingen in de maatschappij", benadrukt De Kesel.

De nieuwe aartsbisschop noemt een crisis bovendien een positief gegeven, omdat ze de mogelijkheid geeft om dingen te veranderen. "Wat me veel vertrouwen geeft, is het aantal mensen dat zich in en voor de Kerk inzet", zegt hij. "Er is inderdaad een tekort aan priesters, en daarover moeten we nadenken, maar we mogen niet enkel naar dat tekort kijken. Er zijn veel mensen, ook leken, die zich inzetten voor de Kerk. We zijn niet meer enkel een klerikale Kerk, en dat is heel belangrijk."

"Eerbied voor het anders zijn van de mens"

De Kesel benadrukt ook nog dat de Kerk meer moet openstaan voor homofilie. "Er is nood aan respect en eerbied voor mensen die homoseksueel zijn. De Kerk heeft haar redenen om een homohuwelijk geen huwelijk te noemen. Ze heeft een heel bepaalde definitie van het huwelijk, ik aanvaard dat", aldus De Kesel. "Het eerbied voor de mens en het anders zijn van de mens is echter een belangrijke waarde van het Evangelie, maar ook van de moderne cultuur. Dit respect voor de mens, wie hij ook is, en welke overtuiging en geaardheid hij ook heeft, dit is een waarde die het Evangelie deelt met de moderne cultuur. En daarom moet ze ook binnen de Kerk gewaardeerd worden."

Nieuwe administrator

Mgr. Léonard, De Kesels voorganger, was ook voorzitter van de Belgische Bisschoppenconferentie, maar de benoeming van de nieuwe voorzitter gebeurt onder de bisschoppen. De nieuwe aartsbisschop blijft tot 12 december administrator in Brugge. Tegen dan moet een college van consultoren een nieuwe administrator aanduiden, die in functie blijft tot de benoeming van de nieuwe bisschop een feit is.

Mgr. De Kesel wordt de vierde aartsbisschop sinds de naamsverandering van het aartsbisdom Mechelen in aartsbisdom Mechelen-Breussel. Zijn voorgangers zijn kardinaal Leo-Joseph Suenens (1962-1980), kardinaal Godfried Danneels (1980-2010) en André-Joseph Léonard (2010-2015).

Felicitaties

Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft De Kesel gefeliciteerd met zijn aanstelling. Bourgeois wenst de bisschop van Brugge "een sterk en moderniserend mandaat" toe, met "een actieve rol voor de Katholieke Kerk in onze pluralistische samenleving".

Bourgeois spreekt in een persmededeling ook de hoop uit dat De Kesel als nieuwe aartsbisschop verder werk zal maken van de levensbeschouwelijke dialoog, onder andere op basis van de Verklaring van de Vlaamse overheid en de godsdiensten en levensbeschouwingen van 2014.

In maart vorig jaar ondertekende Bourgeois als toenmalig Vlaams minister van Binnenlands Bestuur en Inburgering een verklaring met vertegenwoordigers van de zeven officieel erkende erediensten en levensbeschouwingen. Daarin gaan de overheid en de godsdiensten en levensbeschouwingen het engagement aan om een dialoog te voeren over maatschappelijke thema's.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Beeld PHOTO_NEWS
Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA).Beeld PHOTO_NEWS

"Dialoog tussen godsdiensten noodzakelijk"

N-VA-voorzitter Bart De Wever is ervan overtuigd dat de katholieke kerk onder leiding van monseigneur Jozef De Kesel de dialoog tussen de godsdiensten zal bevorderen. "Dat is vandaag, op een ogenblik van hevige spanningen en conflicten, werkelijk noodzakelijk", zo reageert hij op de aanstelling van de nieuwe aartsbisschop.

De Wever feliciteert De Kesel met zijn aanstelling tot nieuwe aartsbisschop. "De katholieke kerk heeft, naast andere godsdiensten en overtuigingen, een zeer belangrijke rol te spelen in onze samenleving."

"Monseigneur De Kesel gaf in het verleden en ook vandaag duidelijk aan dat hij die rol op een overtuigde en positieve manier wil invullen, met groot respect voor de instellingen en voor de persoonlijke levensvisies van mensen. Ik wens hem veel succes. Samen met grote weerbaarheid en doorzettingsvermogen", aldus de N-VA-voorzitter.

Nourredine Smaili, de voorzitter van het Executief van de Moslims van België (EMB) reageert alvast positief op de aanstelling. "Ik ben zeer tevreden met deze benoeming. Het gaat om een goed opgeleide persoon met een indrukwekkend CV." Smaili kent De Kesel nog niet. "Ik hoop hem te ontmoeten en goed werk met hem te kunnen leveren. Ik meen te begrijpen dat hij gaat voor continuïteit en daar ben ik tevreden over. Het is een man van 2015, die weet welke problemen er zijn."

CD&V-voorzitter Wouter Beke heeft op Twitter gereageerd op de aanstelling. "Een ervaren man die dicht bij de mensen staat, met visie over de rol van de Kerk in de moderne samenleving", zegt Beke over De Kesel.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Gemeenschap van Sant'Egidio

De Gemeenschap van Sant'Egidio reageert verheugd op de benoeming. Zij feliciteert De Kesel met zijn nieuwe belangrijke aanstelling en vraagt Gods zegen over zijn nieuwe dienstwerk.

Sant'Egidio hoopt dat met de nieuwe aartsbisschop de droom van paus Franciscus van een missionaire kerk die naar buiten treedt en de armen centraal stelt ook in het aartsbisdom en in heel het land meer en meer gestalte krijgt en zegt hem daarbij alle steun toe, aldus de beweging in een persbericht. Al tijdens zijn jaren als vicaris in het bisdom Gent leerde Sant'Egidio Jozef De Kesel kennen en waarderen als een fijnbesnaard theoloog en een pastoraal priester, die een klare kijk heeft op de evolutie van christendom en samenleving, luidt het.

Vooral tijdens zijn jaren als hulpbisschop in Brussel (2002-2010), waar Sant'Egidio actief is, waren er vele terreinen waarop vruchtbaar werd samengewerkt, onder meer rond het grootstedelijk evangelisatieproject Allerheiligen 2006. Meermaals was hij ook aanwezig op de kerstviering met de armen die Sant'Egidio er traditioneel houdt in een kerk in het stadscentrum.

Man in pole-positie

Luc Vanmaercke, de hoofdredacteur van Kerk & Leven, het weekblad van de Vlaamse katholieke kerkgemeenschap, is niet verrast door de keuze voor mgr. Jozef De Kesel. "Met mgr. De Kesel is gekozen voor de man in pole-positie. Ook zes jaar geleden werd zijn naam al genoemd voor de opvolging van kardinaal Danneels".

Kort na de officiële voorstelling toonde Luc Vanmaercke zich erg ingenomen door de sterke indruk die de nieuwe aartsbisschop naliet tijdens de persconferentie voor zijn aanstelling. "Daarin heeft hij duidelijke standpunten geformuleerd, met een realistisch standpunt over de Kerk en haar rol in onze samenleving. De Kerk moet niet proberen terug te grijpen naar verleden. Er is de scheiding tussen kerk en staat, maar er is geen scheiding tussen kerk en maatschappij, liet hij hij duidelijk verstaan", aldus Luc Vanmaercke. De boodschap dat de Kerk niet op zichzelf terugplooit, vindt Vanmaercke belangrijk.

Vanmaercke, die de nieuwe primaat afgelopen zomer persoonlijk ontmoette, noemt hem een aimabele man. "Hij heeft de naam voorzichtig te zijn, maar dat geeft hem de mogelijkheid om in consensus te werken". Verder is Jozef De Kesel theologisch beslagen, wat nuttig is maar vooral "op een stevige fundering kan je een sterk huis bouwen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234