Dinsdag 23/07/2019

De Kerpel: ‘Jackson moet vermijden dat hij wrak wordt’

Op het eerste gezicht is er niets te zien op de hersenscans van Sugar Jackson en dus, zo besloten de bokser en zijn entourage, zet hij zijn bokscarrière gewoon voort. Geen goed idee, houdt ex-kampioen Freddy De Kerpel vol. ‘Ik wil geen onheilsprofeet zijn, maar Jackson is dertig, heeft een zoon en zijn tweede leven moet nog beginnen.’

Freddy De Kerpel kan het niet genoeg beklemtonen: hij is heel erg begaan met Sugar Jackson, van wie hij een groot bewonderaar is. Alleen, zo blijft de ex-bokser bij zijn standpunt, zou het weltergewicht er beter mee ophouden, ook al tonen de scans zo te zien geen tekenen van hersenschade. “Maar meestal duikt dat pas járen later op”, weet De Kerpel. “En dan versnelt het proces. Ik ken te veel boksers die je een hand geven en dat vijf minuten later opnieuw doen omdat ze het zijn vergeten. Moest Jackson mijn zoon zijn, ik zou hem zeggen: ‘Stop ermee’. Maar ik besef dat dat delicaat ligt. Ik ben uit eigen beweging gestopt, niemand durfde het me zeggen. Boksen, dat is voor elke atleet zijn leven, zijn godsdienst, zijn familie. Je kan een vogel ook niet verbieden om te vliegen.”

‘Opgewarmde lijken’

De Kerpel gelooft ook niet in een wederopstanding van de Ghanese Belg. Hij is geen slechtere bokser dan vroeger, maar ook geen betere, meent hij. “Mijn filosofie is: beter een match te weinig dan een match te veel. Hij kreeg bij zijn vorige gevecht al veel negatieve commentaar terwijl hij een schitterend palmares heeft. Natuurlijk kan Jackson nog winnen van ‘opgewarmde lijken’, maar niet van toppers. Ik vrees dat Jackson mijn raad niet zal aanvaarden. Hij is 100 procent prof, denkt 24 uur per dag aan boksen en kan zich niet inbeelden dat het ineens gedaan zou zijn. Dat zou een ramp zijn voor die jongen, zeker als hij geen alternatief heeft. Ik ben bang dat hij voortdoet tot hij versleten is. Ik ken er genoeg die zo lang boksten dat ze een menselijk wrak werden. Ik wil vermijden dat het zover komt met Sugar. Hij is dertig, heeft een zoon en zijn tweede leven moet nog beginnen.”

Dokter Chris Goossens, die Jackson bijstaat, snapt de zorg van De Kerpel maar ziet het niet zo somber in.

“Als Jackson zich voorbereidt zoals het hoort, dan is er geen probleem. De vorige keer heb ik hem verwittigd: Jackson stond één week voor zijn kamp vijf kilo te zwaar. Elke mens kan op korte tijd vijf kilo kwijtraken, maar of je dan sterk bent... Om een kamp te kunnen winnen, moet je 100 procent zijn. Wie maar op 90 procent zit, die krijgt het moeilijk. En wie slechts 70 procent haalt, zoals Jackson, die is op voorhand verloren.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden