Vrijdag 07/05/2021

De kelder van Marc Dutroux gaf nog niet al zijn geheimen prijs

Algemeen werd aangenomen dat de goed verborgen kinderkooi in Dutroux' huis in Marcinelle tot de zomer van 1996 enkel was betreden door hemzelf, zijn echtgenote, een kompaan én de ontvoerde meisjes die hij er verstopte. Het op last van het parket van Neufchâteau verrichte dna-onderzoek vertelt een ander verhaal.

Brussel / Neufchâteau

Eigen berichtgeving

Douglas De Coninck

Op 15 augustus 1996 om 18.35 uur werd het lab van de technisch-wetenschappelijke politie van Namen opgetrommeld om zich naar een rijtjeshuis in de Route de Philippeville 128 te Marcinelle te begeven. Daar waren Sabine Dardenne en Laetitia Delhez net uit de kooi in de kelder van Dutroux bevrijd. De ruimte werd voor de buitenwereld hermetisch afgesloten. Tot halfdrie 's ochtends bleven de speurders in de weer met het verzamelen van stalen. De volgende dag doorzochten ze de rest van het huis en andere Dutroux-locaties.

Na testen in het Nationaal Instituut voor Criminologie en Criminalistiek (NICC) leverde commissaris Gabriel Stevaux op 5 juli 2000, vier jaar later, zijn eindrapport af. De meeste stalen werden genomen in Marcinelle, andere in huizen of auto's van Dutroux, één enkel bij de 'satanische sekte' Abrasax in Forchies-la-Marche, waar Langlois eind 1996 een huiszoeking liet verrichten. Daar werd een speculum aangetroffen met daarop, zo blijkt nu, dna van ... een man. De overige vaststellingen zijn minder anekdotisch.

Het rapport maakt niet minder dan 26 keer melding van een 'inconnu'. Opmerkelijk zijn de resultaten vooral voor staal 7724, een veeg menselijk bloed die op 16 augustus 1996 werd aangetroffen op de muur, links in de kinderkooi, waar vier van de zes slachtoffers van Dutroux (Julie, Mélissa, Sabine en Laetitia) verbleven. Het bloed, stelt het rapport, komt van een "een persoon van wie het geslacht niet kon worden bepaald, maar waarvan het biologische spoor werd gedetecteerd in combinatie of vermengd met dat van Julie Lejeune, en waarvan het genetische profiel met geen enkele andere persoon uit het dossier (daders, slachtoffers, anderen) correspondeert". Die formulering volgt overigens voor elk van de zestien beschreven stalen. Tot nu toe werd aangenomen dat alleen Dutroux, zijn echtgenote Michelle Martin, zijn ex-kompaan Bernard Weinstein én de slachtoffers de kinderkooi voor augustus 1996 betreden hadden. Het in het bloed aangetroffen dna correspondeert met geen enkele van de 'bekende' protagonisten in het dossier, die overigens op één uitzondering na allemaal instemden met dna-vergelijking.

Maar er zijn nog meer aanwijzingen dat meerdere mensen in de kooi zijn geweest, en niet alleen mogelijke daders. Staal 6676 is een donsdeken die in de kooi gevonden werd. Het bevat dna van "een individu van het mannelijke geslacht" van wie ook elders in het huis sporen werden teruggevonden. In de kooi lag ook een kussensloop (staal 6674). Daarop werd genetisch materiaal aangetroffen van Sabine Dardenne, in combinatie met dat van één of twee onbekenden. Volgens het rapport gaat het om een "persoon van het vrouwelijke geslacht". Dat zou erop kunnen wijzen dat Dutroux in de loop der jaren meer slachtoffers heeft gemaakt dan tot nu toe werd gedacht.

Dutroux liet zijn slachtoffers soms ook toe tot de 'kinderkamer', op een hogere verdieping in het huis. Daar namen de speurders een bedsprei mee waarop "genetisch materiaal van een persoon van het mannelijke geslacht". Ook hier stelt het rapport duidelijk dat dat met geen enkel al bekend dna-profiel overeenstemt.

Staal 2230, wat mousse uit een matras, komt eveneens uit de kinderkamer. Volgens het lab is de kans groot dat het schaarse daarop aangetroffen dna van An Marchal is, én van "een onbekende van het mannelijke geslacht". In een andere pluk mousse (staal 2230) werd nogmaals 'onbekend' dna teruggevonden, zonder dat het geslacht kon worden bepaald.

Stalen 1690 en 1691 vormen de inhoud van een kartonnen doosje dat elders in het huis werd teruggevonden. Er zaten gebruikte pleisters en compressen in, met verdroogd bloed op. Beide bevatten genetisch materiaal van "een persoon van het mannelijke geslacht".

Staal 852 is een kamerjas die in de kelder in Marcinelle werd aangetroffen. Hier spreekt het rapport, tweemaal, van "een individu van het vrouwelijke geslacht". Dat is ook de formulering voor een daar op de zolder aangetroffen lap stof die afkomstig lijkt van een pyjama en waarop vrouwelijk dna zit, dat - opnieuw - bij geen van de bekende "daders, slachtoffers of anderen" thuisgebracht kan worden.

Bijzondere aandacht ging naar de Renault Trafic waarmee Dutroux in 1996 Sabine en Laetitia ontvoerde. In de bestelwagen lag wat beddengoed. Stalen 7841 en 7842 (een laken en een kussen) dragen "een genetisch profiel dat toebehoort aan een persoon van het vrouwelijke geslacht". Zelfde conclusie voor enkele haartjes uit de Chevrolet van ex-verdachte Diakostavrianos: "Een individu van het vrouwelijke geslacht." In het huis van Dutroux' kompaan Michel Lelièvre werd op 22 augustus een lugubere ontdekking gedaan. Net voor zijn arrestatie had iemand daar geprobeerd een hoop spullen op te stoken in een houtkachel. Drie zakdoeken konden voor het vuur worden behoed. Ze zaten onder het bloed. Bloed, aldus het rapport, van een "individu van het vrouwelijke geslacht".

Het rapport 6700/1 wordt een van de startpunten voor het zogeheten dossier-Dutroux-bis. Parallel aan het assisenproces zal daarbij verder worden gezocht naar mogelijke medeplichtigen. Dutroux verklaarde de voorbije maanden al bij herhaling dat Julie en Mélissa hem "bezorgd" werden en dat hij niet weet hoe de ontvoering in zijn werk is gegaan. Op basis van wat hij in het dossier las, poneerde hij eind vorig jaar dat Michel F. uit Hoei, een kennis van Julie en Mélissa, "de ware ontvoerder" is. F. liet Dutroux meteen dagvaarden wegens laster. De zaak wordt vandaag ingeleid voor de correctionele rechtbank in Neufchâteau.

Dna-onderzoek doet beter begrijpen waarom procureur Bourlet verder wil speuren naar eventuele 'medeplichtigen'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234