Vrijdag 30/10/2020

Gastronomie

De Karmeliet dooft de vuren

Geert Van Hecke staat al ruim 30 jaar in de keuken, waarvan 20 als driesterrenchef.Beeld PHOTO_NEWS

Michelin ging niet morrelen aan zijn derde ster - dat is zo goed als zeker. En tóch trekt topchef Geert Van Hecke de stekker eruit: volgend najaar gaat De Karmeliet in Brugge dicht. 'Ik heb altijd gezegd: ik stop op mijn 60. En voilà, ik ben 59.'

Zelden zette een persbericht gastronomisch Vlaanderen zó op zijn kop. Want met De Karmeliet verliest Vlaanderen de recordhouder onder de driesterrenrestaurants: Van Hecke was immers de eerste Vlaamse chef ooit die met drie sterren bekroond werd. Zijn eerste ster haalde hij al twee jaar na de opening van De Karmeliet. Nu blijven enkel Hof Van Cleve in Kruishoutem en Hertog Jan in Zedelgem nog over in de driesterrenafdeling.

"Ik wilde niet langer wachten om dit nieuws bekend te maken", zegt Geert Van Hecke. "In juli volgend jaar word ik zestig. Ik heb altijd gezegd dat ik dan zou stoppen. Ik zal dan meer dan 33 jaar in de potten hebben geroerd, waarvan 20 jaar als driesterrenchef."

Dat Van Hecke ermee stopt, heeft behalve met zijn leeftijd ook met zijn fysiek te maken. In de sector is dat typisch: wie een leven lang zwoegt in de keuken, bekoopt dat ooit met klachten aan de knieën en de heupen - de korte draaibewegingen zijn slopend. Bij Van Hecke is dat niet anders. Vorig jaar, op de uitreiking van de Michelinsterren, verscheen hij nog met een stok. En zeker het afgelopen jaar was die zijn vaste metgezel geworden.

Interieur aanpakken

En een derde factor die meespeelde: investeringen die eraan zaten te komen. "Het was alweer dertien jaar geleden dat we het interieur nog eens aangepakt hadden. Ik vond dat het opnieuw tijd werd. Maar De Karmeliet is groot. Hoog. Daar zou een hele grote investering mee gepaard zijn gegaan, die ervoor had gezorgd dat ik zeker nog tien jaar door moest gaan. Die combinatie van factoren zorgde ervoor dat ik besloot te stoppen. Was dat moeilijk? Niet eens zó. Ik ben vooral opgelucht, nu het eruit is."

Plan B had kunnen zijn dat Van Heckes zoon de zaak overnam: Louis is 28 en runt Bistro Refter. Maar nooit is dat echt een optie geweest. Insiders zeggen dat Louis niet het talent heeft van zijn vader, maar ook zijn ambities liggen anders. "En eerlijk? Ik geef hem geen ongelijk", zegt Geert Van Hecke.

Dat de beslissing er komt net op de dag dat de Michelinsterren zouden zijn uitgereikt, doet wenkbrauwen fronsen. Wilde Van Hecke de vlucht vooruit nemen, omdat hij misschien een ster zou verliezen? Nadat hij vorig jaar in Gault&Millau al van 18 naar 17 zakte? Die kans lijkt klein. Want alle eerdere keren datMichelin een driesterrenchef één ster ontnam, werd die daarvan twee dagen voordien op de hoogte gebracht. Maar van bij Michelin is er vorige week niet zo'n telefoontje naar De Karmeliet gepleegd. Dat biedt geen zekerheid, maar het is wel een voorteken dat de derde ster, die Van Hecke onafgebroken had sinds 1996, zou blijven.

Helemaal stoppen doet Van Hecke niet: naast Bistro Refter zal hij iets nieuws openen. "We moeten nog bekijken wat dat precies wordt. Iets eenvoudiger. Met een open keuken. Want stilzitten, kan en wil ik nog niet."

Ook deze chefs wierpen de handdoek

¿ Kobe Desramaults: sluit in 2016 zijn In de Wulf (1 ster).
¿ Patricia Desmedt, de enige vrouwelijke sterrenchef van Vlaanderen: stopte in 2010 met 't Oud Konijntje (2 sterren).
¿ Pierre Wynants: stopte in 2006 als chef van Comme Chez Soi (3 sterren). De zaak bestaat nog, maar werd nooit nog hetzelfde.
¿ Claudio Dell'Anno: stopte in oktober met Ciccio (1 ster).
¿ Dany Vanderschueren: trok in 2013 de stekker uit Folliez (1 ster).

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234