Zaterdag 16/10/2021

De kans op terreur was nooit zo groot als bij deze Spelen

null Beeld ku leuven
Beeld ku leuven

"Poetin tart het lot met Sochi", meent Brecht Volders, assistent Internationale politiek aan de Universiteit Antwerpen.

Vanaf vandaag staan de spotlights van de internationale media gericht op de Olympische Winterspelen in Sochi. Naast een unieke gelegenheid tot sportieve roem, biedt ditzelfde evenement een ultieme kans voor terroristen: de globale impact van dergelijke short-cuts tot aandacht overtreffen moeiteloos het effect van een dozijn lokale aanslagen. Dat werd reeds tijdens de Olympische Spelen in München in '72 gedemonstreerd door de massale mediabelangstelling voor de Palestijnse terreurbeweging 'Black September', nadat zij 11 Israëlische atleten en officials hadden gegijzeld en doodgeschoten. Nog meer dan andere Spelen, echter, is Sochi een niet te missen mogelijkheid voor terrorisme.

Kat bij de melk
Bij de verkiezing van Sochi als organisator van de Spelen heeft men weinig aandacht geschonken aan de geografische ligging van deze stad. President Poetin, die zich in grote mate heeft geïdentificeerd met deze Spelen, tart het lot door dergelijk evenement te organiseren op enkele luttele honderden kilometers van de Noordelijke Kaukasus, een ware broedplaats van terrorisme. Inderdaad, naast meer dan 40 succesvolle aanslagen sinds oktober 2007, heeft de lokale terroristische organisatie 'het Kaukasisch emiraat' haar vermogen tot (zelfmoord)aanslagen nog maar eens bewezen in oktober en december 2013 in Volgograd, waarbij cumulatief meer dan 40 dodelijke slachtoffers vielen. Hun familiariteit met de regio, met bijhorende logistieke contacten en veilige ontmoetingsplaatsen, wakkert de mogelijkheid om aanslagen te plannen en te plegen exponentieel aan.

De immense Russische veiligheidsinspanningen bieden waarschijnlijk geen passend antwoord, helaas. Ondanks een verdubbeling van het personeel ten aanzien van de Spelen in Londen, ondersteund door een resem aan intrusieve regelgeving, zijn succesvolle aanslagen in de bredere omgeving van Sochi voldoende om een sfeer van chaos en instabiliteit te creëren, en de vraag naar verdere participatie van de atleten aan te wakkeren.

Motivatie
Naast deze 'gunstige' geografische ligging, ontbreekt het Kaukasisch Emiraat ook niet aan enige extra motivatie tot het plegen van aanslagen. Hoewel het Tsjetsjeens conflict is ontstaan uit separatistische overwegingen, daterend vanuit de 18e eeuw, is dit gedurende de twee laatste decennia geëvolueerd naar een religieuze strijd met als doel de oprichting van een Islamitische Staat in de Kaukasus. Dokka Oemarov, de 'Russische Bin Laden' en zelfbenoemde Emir van het Kaukasisch Emiraat, demonstreerde dit in een videoboodschap van afgelopen zomer: "Zij plannen om de Spelen te organiseren op de beenderen van vele, vele Moslims begraven op ons land bij de Zwarte Zee. Op ons rust de taak, als Moslims, om dat niet toe te staan, en ons hierbij aan te wenden tot elke methode die Allah ons toestaat." De huidige crisis in Syrië verscherpt deze Jihad: de onophoudelijke publieke en diplomatieke steun van Rusland aan President Al-Assad's regime dient immers als extra drijfveer voor het Kaukasisch Emiraat, hetgeen nauwe banden heeft met al-Qaeda geaffilieerde groepen in Syrië.

Hiernaast valt de afsluitende ceremonie van de Spelen op 23 februari, bij wijze van toeval, samen met een droeve dag in het collectief Tsjetsjeens bewustzijn. Op 23 februari 1944, exact 70 jaar geleden, beval Stalin de deportatie van bijna een half miljoen Tsjetsjenen naar Centraal-Azië omwille van de vrees voor collaboratie met de binnengevallen Nazi's.

Het is deze uitzonderlijke combinatie van opportuniteit en motivatie die de militanten in Sochi een uitgelezen mogelijkheid bieden. De huidige nervositeit, geïllustreerd door de terroristische dreigingen aan het adres van het Hongaars en Sloveens Olympisch comité of de zoektocht naar Ruzanna Ibragimova, de vrouw van een omgekomen militante Moslim uit de Kaukasus, mogen dan ook niet verbazen. Hoewel de Russische regering regelmatig haar vertrouwen in de veiligheidsdiensten uitspreekt, zal Moskou 's grootste potentiële succes, meer dan in enige sportieve uitdaging, liggen in de organisatie van veilige Olympische Winterspelen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234