Maandag 20/01/2020

DE JUNGLE VAN DE GSM-TARIEVEN

Een besparing tot 80 procent is mogelijk als u niet zomaar bij uw gsm-operator blijft. Tot die conclusie komt consumentenorganisatie Test-Aankoop, die de rekensom maakte voor elk type beller, van sporadische sms'er tot smartphoneverslaafde.

Sporadische gsm-gebruiker

Gemiddeld 1 uur bellen per maand

100 sms'jes, 200 MB

U gebruikt uw gsm enkel als er geen vast toestel in de buurt is of voor korte gesprekken. Sms'jes sturen doet u wel geregeld. Dan is de Scarlet Prepaid-herlaadkaart de beste optie, zegt Test-Aankoop. Voor 10 euro per maand kunt u 1 uur bellen en 100 berichten versturen. Ter vergelijking: het goedkoopste Proximusaanbod voor sporadische gsm-gebruikers, de Generation MTV 15-abonnementsformule, is er pas vanaf 15,38 euro. "Wij raden over het algemeen herlaadkaarten aan", zegt David Wiame, telecomexpert bij Test-Aankoop. "Bij heel wat abonnementenformules zit je immers al snel voor een jaar of zelfs twee jaar contractueel vast. En een jaar is echt heel lang in gsm-land waarin de tarieven voortdurend wijzigen."

Eigenaars van een smartphone die ook af en toe willen surfen en mailen met hun gsm zijn dan weer het goedkoopste af bij Mobile Vikings, een kleine virtuele operator die in drie jaar tijd bijna 100.000 klanten binnenhaalde Een herlaadbeurt van 15 euro met Mobile Vikings Classic is goed voor 1000 gratis sms'jes, 62 minuten beltijd en 200 megabyte aan data. Wiame: "Bij Mobistar is de goedkoopste smartphoneformule voor dit profiel dubbel zo duur."

Winnaar: Scarlet Prepaid Verliezer: Proximus voor wie enkel belt/sms't, Mobistar voor smartphonegebruikers

Matige gsm-gebruiker

Gemiddeld 2 uur bellen per maand

150 sms'jes, 200 MB

U belt gemiddeld twee uur op een maand met uw gsm. Per dag verstuurt u ook een vijftal sms'jes. Het goedkoopste tarief? Opnieuw een Scarlet Prepaid-herlaadkaart (22,08 euro per maand), gevolgd door een Allo RTL-abonnement (23,70 euro). De virtuele gsm-operatoren gebruiken het netwerk van respectievelijk Proximus en Base omdat ze niet over een eigen netwerk beschikken. En toch zijn ze opvallend goedkoper dan de grote operatoren. Voor het goedkoopste Proximuspakket voor matige gsm-gebruikers betaalt u 29,50 euro.

De beste oplossing voor gemiddelde smartphonegebruikers is wederom Mobile Vikings, met een Mobile Vikings Medium-herlaadformule. Prijskaartje: 27,60 euro per maand. Al ben je met Aldi talk nauwelijks duurder af. Ook hier is 200 megabyte aan data inbegrepen. "Ruim voldoende om te mailen, te facebooken, toffe apps te downloaden en internetradio te beluisteren", zegt Wiame. Proximusklanten met een matig gebruiksprofiel die regelmatig online willen, betalen 29,50 euro, Mobistarklanten 39,60 euro. Beide zijn abonnementsformules.

Winnaar: Mobile Vikings Medium Verliezer: Mobistar

Intensieve gsm-gebruiker

Gemiddeld 4 uur bellen per maand

140 sms'en, 200 MB

Wie vaak naar zijn gsm grijpt en zich niet beperkt tot korte gesprekken is volgens Test-Aankoop het goedkoopste af met een Base All 2-abonnement (29,66 euro). Smartphonegebruikers kiezen best voor een Telenet-abonnement, Walk & Connect 30. Voor 30 euro per maand krijgt u zes uur belkrediet of 600 sms'jes en 200 megabyte data. "Omdat Telenet een beroep doet op het Mobistarnetwerk gaat het surfen ook tamelijk snel", vertelt Wiame. Zilver gaat naar Jim Mobile, dat wel ineens 23 procent duurder uitvalt. "Beide formules zijn wel abonnementen met een contractduur van 24 maanden. Het interessantste herlaadkaartpakket is dat van Aldi Talk, maar dan betaalt u meteen een kwart meer."

De grote operatoren vallen volgens Test-Aankoop "behoorlijk door de mand met hun tarieven voor dit gebruikersprofiel". Mobistar en Proximus bengelen inderdaad onderaan het lijstje. Die eerste is de helft duurder dan de voordeligste smartphoneformule, de tweede zelfs 62 procent.

Winnaar: Telenet Verliezer: Proximus

Gsm-fanaat

Gemiddeld 10 uur bellen per maand

225 sms'en, 250 MB

Voor gsm-fanaten die als het ware onafscheidelijk zijn van hun smartphone is het zo mogelijk nog belangrijker dat ze eerst grondig tarieven vergelijken. "Binnen dit profiel zijn de prijsverschillen héél groot", vertelt Wiame. De duurste formules voor smartphones kosten zo even 80 procent meer dan het voordeligste pakket." Zijn bel-, sms- en surfverslaafden het goedkoopst gesteld met het Me & More-abonnement van Scarlet (60 euro per maand), dan betaalt u voor de één na voordeligste formule (die van Mobistar) al 42 procent meer.

"Opmerkelijk: voor de gsm-fanaten bieden de grote operatoren zoals Mobistar, Base en Proximus relatief voordelige tarieven aan in vergelijking met sommige kleinere virtuele operatoren." Ook hier zijn weinig goedkope herlaadkaartformules.

Winnaar: Scarlet Verliezer: 5/5 Telecom

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234