Dinsdag 03/08/2021

De jongleur op de braderie is van de straat geraakt

Tot veertig jaar geleden was het Dommelhof in Neerpelt een parkje waar de rivier de Dommel door meanderde. Inmiddels is het provinciaal domein uitgegroeid tot een bedrijvige plek met internationale faam op vlak van circus en openluchttheater.

Door Liv Laveyne

Neerpelt l Vandaag viert het Dommelhof de 40ste verjaardag met een resem voorstellingen en de opening van twee nieuwe grote repeteerruimtes.

Een stofzuigerverkoop door het MartHa!tentatief, de jongleerkunsten van het duo Cie Pol & Freddy en de vijf circusartiesten van Woesh, filmtheater met Berlin, een expositie door de Limburgse theatergroep De Queeste en het absurde objectentheater 'Echafaudages' dat theatergroep Radeis 25 jaar geleden in Dommelhof bracht en er nu door het Alibi Collectief hernomen wordt. Het lijkt een allegaartje, wat er vandaag in Neerpelt te beleven valt, maar het is een perfecte afspiegeling van de levenswandel van het Dommelhof. In 1965 opgericht als een centrum voor sociocultureel vormingswerk ter ondersteuning van het verenigingsleven en amateurtoneel, vond twee jaar later in het kader van het amateurtheaterconcours het Koninklijk Landjuweel de eerste voorstelling plaats in de pas opgerichte schouwburgzaal.

"Aanvankelijk nam Dommelhof vooral de rol op zich van een cultureel centrum met een brede programmering theater, dans en muziek voor heel Noord-Limburg," zegt Marc Celis, directeur van Dommelhof, "maar door de toenemende groei van stedelijke culturele centra drong zich een herprofilering op." In eerste instantie gebeurde dat met de organisatie van een poppenfestival, sinds eind jaren tachtig focust Dommelhof op circus en openluchttheater.

"De tijd was er rijp voor: er ontwikkelde zich ontzettend veel interessants in Frankrijk, zowel op vlak van openluchttheater als wat betreft vernieuwing in het circus, maar al die voorstellingen kreeg je zelden of nooit in Vlaanderen te zien. Dommelhof heeft die pioniersrol op zich genomen."

Zo werd Dommelhof tevens de uitvalsbasis voor Theater op de Markt, het openluchttheaterfestival dat om de twee jaar plaatsvindt in Hasselt en afgewisseld wordt met een circusfestival in Neerpelt, dit jaar eind oktober. Een instantsucces waren die initiatieven niet, herinnert Celis zich: "De eerste edities van Theater op de Markt ronselden we de avond voor een voorstelling scoutsjongeren die in de buurt kampeerden om toch maar publiek te hebben."

Inmiddels is Theater op de Markt uitgegroeid tot een Europese topper binnen de openluchttheaterfestivals, met ook eigen creaties. Dommelhof vormt daarin de centrale spil met zijn productiecentrum dat Belgische en internationale artiesten verblijf en een werkplek biedt. De nieuwe creaties die daar ontstaan vinden zo hun weg naar Belgische en buitenlandse festivals. "Decoratelier, verblijf, technische begeleiding: alles is er op voorzien, dat de artiesten zich hier 24 uur per dag kunnen bezighouden met enkel en alleen de artistieke creatie", aldus Celis.

De twee nieuwe repetitiezalen die in Dommelhof vandaag officieel geopend worden, moeten tegemoetkomen aan de grote vraag. Zo zal Circus Ronaldo er komend jaar resideren alsook muziektheater Walpurgis en Flat Earth Society en momenteel zijn de twaalf acrobaten van Franse circusgezelschap Désaccordé er volop bezig.

De grote troef van Dommelhof voor al deze artiesten? "Dit is geen grote stad, meer een dorp eigenlijk. Je moet wel aan je productie werken, veel afleiding is hier niet", lacht Celis. "Het grote voordeel is ook dat in Dommelhof alles op één plaats gecentraliseerd is. Werken, eten, slapen: het gebeurt allemaal op het domein zelf. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld het Franse straattheaterfestival in Aurillac dat een productiecel, Le Parapluie, heeft met ateliers, maar waar de artiesten elke avond wel nog vijftien kilometer moeten rijden naar hun logement."

Postgraduaat circus

"Straattheater en circus zijn in Vlaanderen lang wat minachtend bekeken: acrobatie stond bij velen gelijk aan de jongleur op de hoek van de straat tijdens een braderie", zegt Celis. "Dat tij is nu gelukkig aan het keren. Circus, openlucht- en straattheater zijn eindelijk een begrip aan het worden in Vlaanderen. Er zijn de vele circusateliers, de Brusselse circusschool ESAC, de Katholieke Universiteit Limburg is dit schooljaar gestart met een postgraduaat circustheater, er is het Vlaams circuscentrum in Gent dat in volle ontwikkeling is en steeds meer festivals zijn professioneel bezig met kwalitatief hoogstaand circus en openluchttheater."

Veertig jaar Dommelhof, vandaag vanaf 9.30 uur. www.dommelhof.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234