Maandag 17/05/2021

De jongen die doodgraag vampier wilde worden

Een volksjury in Groot-Brittannië heeft de zeventienjarige Matthew Hardman schuldig verklaard aan de moord op zijn buurvrouw Mabel Leyshon. Hardman stak de negentigjarige vrouw dood, sneed het hart uit haar lichaam en dronk haar bloed. Het vampierenritueel was de zoveelste poging van Hardman om onsterfelijk te worden, maar het enige wat de geobsedeerde kunsthumaniorastudent ervoor in ruil kreeg, was een gevangenisstraf van minstens twaalf jaar.

Brussel

Eigen berichtgeving

Sue Somers

Geen kik had hij gegeven tijdens het gerechtelijke onderzoek, Matthew Hardman, de koele kikker, die gericht en vrijwel emotieloos op de vragen van de politie antwoordde. Drie dagen lang. Toen zijn ondervragers hem in beschuldiging stelden en vroegen of hij iets wilde, zei hij alleen maar: "Een Big Mac en frieten." Maar tijdens zijn drie weken durende proces had Hardman voortdurend met zijn handen zitten draaien, diep gezucht en nerveus met zijn ogen geknipperd. Toen de jury afgelopen vrijdag na bijna vier uur beraadslagen met het verdict kwam, steeg een stil gehuil op uit de beklaagdenbank.

"Het was een geplande en zorgvuldig bedachte aanslag", zei de rechter tegen Hardman, die hij overigens als "gezond van geest" bestempelde maar van wie hij vermoedde dat hij een "ongediagnosticeerde psychiatrische aandoening" heeft. "Het is moeilijk te begrijpen wat je gedaan hebt, maar ik kan niets anders besluiten dan dat je inderdaad geobsedeerd was door vampirisme. Dat je werkelijk geloofde dat je door iemands bloed te drinken onsterfelijk kon worden, en dat je dat een onweerstaanbare gedachte vond."

Hardman had al aan verschillende mensen van wie hij dacht ze vampier waren, gevraagd hem in de nek te bijten. In september vorig jaar kwam hij in contact met een Duitse uitwisselingsstudente. Het meisje verbleef bij een vriend van Hardman en de twee konden het goed met elkaar vinden, deelden dezelfde interesses. Toen Hardman op een avond langsging, gingen ze op het bed van het meisje zitten en praatten ze urenlang over 'gothic', vampieren, leven na de dood en andere paranormale verschijnselen. Na een tijdje sloeg de sfeer om en beschuldigde Hardman het meisje ervan 'een van hen' te zijn. Hij smeekte haar in zijn nek te bijten, zodat hij ook een vampier kon worden.

Het Duitse meisje reageerde verschrikt toen Hardman gewelddadig werd en zijn nek tegen haar mond perste. Ze begon om hulp te schreeuwen, maar Hardman liet niemand bij haar in de buurt komen. Hij meende in een vampierenhol terecht te zijn gekomen en sloeg zichzelf op de neus, zodat die begon te bloeden en hij omstanders kon uitdagen zijn bloed te drinken. Uiteindelijk moest de politie eraan te pas komen om Hardman geboeid af te voeren. En zelfs toen nog smeekte hij voortdurend: "Bijt mij in de nek, alsjeblieft! Bijt mij in de nek!"

Twee maanden later besloot Hardman er zelf werk van te maken. Van zijn krantenronde wist hij nog dat verderop in zijn straat, in Llanfairpwll op het eiland Anglesey in het noorden van Engeland, een alleenstaande vrouw woonde. Geen kinderen, geen naaste familie in de buurt, het perfecte slachtoffer. Een beetje hardhorend bovendien, zodat Hardman op een zaterdagavond in november vorig jaar ongemerkt het venster in Maybel Leyshons achterdeur kon inslaan. De negentigjarige vrouw was op dat moment televisie aan het kijken.

Met een mes dat hij uit de keuken van zijn ouders had meegegrist, haalde Hardman 22 keer uit op het lichaam van Maybel Leshon. Hij sneed haar hart weg, wikkelde het in krantenpapier en zette het naast haar in een steelpan. Met een andere pan ving hij het bloed op dat uit de diepe sneden in haar been stroomde en dronk het op. Alsof het een offer in een zwarte mis betrof, legde Hardman daarna de haardpoken in de vorm van een kruis en plaatste hij kandelaars naast het lichaam van de vrouw.

Twee dagen later belde de politie aan bij de Hardmans. Buurtonderzoek, of iemand iets gezien had? Misschien de zoon des huizes, bij het uitgaan zaterdagavond? Maar Matthew Hardman beweerde de avond bij een vriend doorgebracht te hebben. Wat ze daar gedaan hadden? Oh, 'the usual'. Televisie kijken, computerspelletjes spelen, bier drinken. Omdat het buurtonderzoek niets opgeleverd had, besloot de politie enkele macabere details van het moordonderzoek vrij te geven, waaronder ook het vampierenritueel. Dat deed bij sommige mensen in het dorp een belletje rinkelen. Een tijdje geleden was immers een jongere gearresteerd omdat hij mensen gevraagd had in zijn nek te bijten.

Tijdens een huiszoeking bij de Hardmans vond de politie een keukenmes met minuscule bloedsporen van Maybel Leshon. De zolen van een stel pasgewassen Levi's-sneakers bleken overeen te stemmen met de voetafdrukken die in het huis van de bejaarde vrouw gevonden waren. Op Matthews kamer stootte de politie op een veelzeggende collectie boeken. Bram Stokers Dracula, een autobiografie van De duivel en enkele edities van het tijdschrift Bizarre, met artikels over zwarte missen en het bereiden en eten van mensenvlees.

Matthew Hardman verdwijnt voor minstens twaalf jaar achter de tralies. Toen hij na zijn proces weggeleid werd uit de rechtszaal, schreeuwde zijn ontzette moeder, die elke dag aanwezig geweest was en af en toe naar hem gewuifd had, "I love you, son" naar hem.

Bronnen: The Guardian, The Independent.

Hardman had al aan verschillende mensen van wie hij dacht ze vampier waren, gevraagd hem in de nek te bijten

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234