Vrijdag 23/08/2019

De jonge honden van 1959

Op de bovenste verdieping van het Antwerp- se M HKA wordt aan de hand van bescheiden en boeiende, historische ensceneringen teruggeblikt op de belangrijke maar wat vergeten G58-groep. De derde aflevering in een reeks van vijf gaat over de baanbrekende expoVision in Motion / Motion in Vision,in 1959 in het Antwerpse Hessenhuis.

De los-vaste avantgardegroep G58 was tot stand gekomen uit frustratie van enkele jonge kunstenaars die hun werk wilden tonen maar botstenop een ingeslapen stad naast een wereldhaven in volle expansie. Hun ontmoeting met burgemeester Lode Craeybeckx leidde tot de oprichting van G58 Hessenhuis. De zolder van Antwerpens oudste havengebouw werd met meer dan 1.000 m2 de grootste ruimte voor hedendaagse kunst in Europa. Tot het doek in '62 viel, was het 'woud van balken' een druk knooppunt van een nieuw netwerk.

In 1959 vond er de tweede tentoonstelling van G85 plaats: Vision in Motion / Motion in Vision, opgezet door schilder Paul Van Hoeydonck en beeldhouwer Pol Bury. De lijst van deelnemende kunstenaars is imposant. Het gaat om jonge honden die op het punt stonden door te breken en nu tot de gecanoniseerde avant-garde behoren: onder anderen Yves Klein, Otto Piene, Jesús Rafael Soto, Daniel Spoerri, Jean Tinguely en Paul Van Hoeydonck en Pol Bury zelf.

De expo opende met een honderdtal werken, waarin virtuele en reële beweging centraal stonden. Het merkwaardigste werk werd geleverd door de Fransman Yves Klein. Hij ging op de plaats staan waar KLEIN op de grond geschilderd was, blies sigarettenrook uit in een lichtbundel en sprak de woorden: "D'abord, il n'y a rien, ensuite il ya un rien profond, puis une profondeur bleue." De minimalistische performance was zijn werk, de kostprijs: één kilo goud.

In het M HKA is nu een selectie van toenmalig geëxposeerd werk te zien. Een verrassing is het gereconstrueerde werk van Daniel Spoerri: een cilinder waarop teksten ronddraaien en bewegende platen het spiegelbeeld van de lezende toeschouwer constant vervormen.

Nieuwe kunst in Antwerpen 1958-1962,(3) Totaal nieuwe media scheppen, tot 2/9, M HKA, Leuvenstraat 32, A'pen, muhka.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden