Vrijdag 02/12/2022

De jonge generatie heeft recht op besparingen

Voor JONGCD&V is het duidelijk: niet of amper besparen is een misdaad tegen onze generatie. Als de regering nu niet ingrijpt én de nodige hervormingen doorvoert, is de jonge generatie daar het grootste slachtoffer van. Er wordt immers van ons verwacht dat we de komende decennia keihard werken en elke eurocent economische groei afdragen om de vergrijzing te betalen. Zonder een deugdelijk begrotingsbeleid is er echter geen enkele garantie dat er nog iets van de sociale zekerheid overschiet wanneer voor ons de tijd komt om er beroep op te doen.JONGCD&V is zeer ongerust over de begrotingssituatie waarin ons land verzeild is geraakt. Het tekort bedraagt ondertussen 7 procent van het bbp, ofwel 25 miljard euro. Een horrorscenario in het licht van onze hoge overheidsschuld en de bijkomende kosten die de vergrijzing met zich meebrengt. Het wegwerken van dit begrotingstekort zal enorm zware inspanningen vragen. Als we onze sociale welvaartstaat willen behouden, moeten we daar nu zo snel mogelijk mee beginnen.

Serieuze besparingen, nu

Terwijl de Vlaamse regering een pad heeft uitgetekend om in 2011 al terug een begrotingsevenwicht te bereiken, moeten we op federaal niveau vóór 2012 geen grote saneringsronde verwachten. Het argument luidt dat dit het economisch herstel te veel zou hypothekeren. De federale overheid bespaart in 2010 in theorie 65 procent van 0,5 procent van het bbp en het jaar daarop 65 procent van 1,5 procent van het BBP. In de praktijk zal Vlaanderen echter voldoende inspanningen leveren om het gat in 2010 bijna volledig dicht te rijden. De federale overheid zal de volgende twee jaar dus amper besparen. Dit is onaanvaardbaar. Met de vergrijzing voor de deur, moeten we begrotingsoverschotten boeken. Tekorten kunnen we ons dus niet veroorloven - zeker geen grote. Dat besparingen het economisch herstel zouden fnuiken, klopt bovendien niet. JONGCD&V stelt een besparing voor van 5 procent op het overheidsapparaat. Dit kan geen negatief hebben op de economische groei. Zelfs in de sociale zekerheid kan worden ingegrepen zonder dat dit te veel impact zou hebben op wie door de crisis wordt getroffen. Het terugbrengen van de groeinorm in de gezondheidszorg zal er niet toe leiden dat wie morgen ziek wordt, plots aan zijn lot wordt overgelaten. De sociale uitkeringen pas verhogen als de lonen effectief stijgen, zal het economisch herstel zal evenmin hypothekeren.

Alle hens aan dek

Het valt JONGCD&V op dat de meeste besparingsvoorstellen die de voorbije weken werden gelanceerd niet verder gaan dan enkele ad-hocbesparingen of ‘crisisbijdragen’ links en rechts. Sommigen geven daarbij graag de indruk dat een crisisbijdrage van de banken of het opvoeren van de strijd tegen de fiscale fraude zal volstaan om uit de penibele begrotingssituatie te geraken. Wij willen dat het publiek alvast niet wijsmaken. De moeilijke boodschap is dat iedereen - alle bevolkingsgroepen, ook de ondernemingen, en alle generaties - inspanningen zullen moeten leveren om de toekomst van onze welvaartstaat veilig te stellen. Het is alle hens aan dek.Bovendien moet deze saneringsronde gekoppeld worden aan een visie op de belangrijke toekomstige uitdagingen, zoals de vergrijzing. Alle mogelijke experts zijn het ondertussen al komen verkondigen: de enige manier om het begrotingstekort structureel aan te pakken en de kosten van de vergrijzing op te vangen bestaat erin zoveel mogelijk mensen zo lang mogelijk aan het werk te houden. Elk concreet voorstel van de regering blijft voorlopig echter uit. De laatste kans om onze samenleving op de vergrijzing voor te bereiden, glipt ons daarmee door de vingers. Als we nog enigszins willen vermijden dat deze economische crisis leidt tot de (brug)pensionering van heel wat vijftigplussers, dan moeten we het brugpensioen onder de leeftijd van 58 jaar nú afschaffen. Anders gaan hele groepen definitief voor de arbeidsmarkt verloren en kampen we gegarandeerd met een tekort aan arbeidskrachten eenmaal de economie terug aantrekt. Indien we tegen 2012 meer mensen aan het werk willen hebben, dan moeten we daar nú de maatregelen voor invoeren. Het werkloosheidssysteem moet nú dus worden hervormd en de leeftijd waarop vervroegd pensioen kan worden opgenomen, moet nú worden verhoogd.

Kruispunt

De Europese Commissie stelde eerder dit jaar dat de vergrijzing de solidariteit tussen generaties op de helling kan zetten. We zijn nu op een kruispunt aanbeland. Welke weg de toekomst vrijwaart, is duidelijk. Het is nu aan de regering-Van Rompuy om de juiste keuzes te maken. Als jonge christendemocraten roepen we onze partij op haar verantwoordelijkheid op te nemen.Pieter Marechal (nationaal voorzitter) en Caroline Deiteren (lid) namens het nationaal bureau van JONGCD&V.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234