Donderdag 20/01/2022

Nieuwe opleiding

De job van de toekomst: kinderwensconsulent

null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

In september start Expertisecentrum Kinderwens Vlaanderen samen met hogeschool PXL met een unieke opleiding in Vlaanderen: postgraduaat kinder-wensconsulent. Die moet mensen die moeilijk zwanger raken sneller en beter begeleiden. "De nood is hoog."

FEMKE VAN GARDEREN

Als alles volgens plan verloopt, dan is Vlaanderen volgend jaar een beroep rijker. Aan de PXL Hogeschool in Hasselt moeten dan in de zomer dertig kinderwensconsulenten hun postgraduaatopleiding afronden. Ze zullen dan de eersten zijn die met zo'n certificaat de arbeidsmarkt opgaan. Departementshoofd Roald Nelissen maakt zich sterk dat de nood hoog is. Er wordt aan de PXL al een module "psychosociale begeleiding bij onvervulde kinderwens" georganiseerd en die loopt als een trein.

Het nieuwe postgraduaat is volgens hem in eerste instantie bedoeld voor vroedvrouwen, verpleegkundigen en maatschappelijk werkers, al zijn evengoed psychologen, seksuologen en artsen welkom. Voorwaarde is dat ze een vooropleiding hebben als eerstelijnszorgverstrekker en dat ze om en bij de 1.000 euro op tafel kunnen leggen. Over de inhoud wordt nog gediscussieerd.

Shanti Van Genechten, die als projectontwikkelaar van Expertisecentrum Kinderwens Vlaanderen het idee voor de opleiding lanceerde, stelt dat de focus vooral op het psychosociale zal liggen, en niet zozeer op het medische. "Mensen met een prille of moeilijke kinderwens stappen nu meteen naar de huisarts en worden dan vaak naar een gynaecoloog of fertiliteitscentrum doorverwezen." In theorie is daar niets mis mee, zegt ze, maar in de praktijk betekent het wel dat noch de huisarts noch de fertiliteitsspecialist voldoende tijd heeft om samen met de patiënt bij deze toch wel gevoelige materie stil te staan. "Veel mensen met een kinderwens hebben nood aan meer steun, meer begeleiding."

Geen kostbare tijd verspillen

Precies hier zit de meerwaarde van de kinderwensconsulent, meent Van Genechten. Die kan tijd maken om allerlei vragen rustig te beantwoorden en mensen met hun keuze te helpen. In de opleiding zal daarom stilgestaan worden bij uiteenlopende zaken: er wordt lesgegeven over factoren die de vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden en bij mogelijke behandelingen maar evengoed bij de relationele gevolgen en een eventueel rouwproces.

Het expertisecentrum Kinderwens Vlaanderen zal de consulenten in Vlaanderen onder zijn hoede nemen en hen individuele en groepsbegeleiding laten aanbieden. Maar ook vroedvrouwen met een eigen praktijk kunnen de opleiding volgen.

Bij De Verdwaalde Ooievaar, een vzw voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen helpt, juichen ze toe dat er een opleiding volgt. Alleen vragen ze zich af of het goed is dat zo'n consulent ook een eigen praktijk kan hebben. "Dan riskeer je toch dat mensen met een hulpvraag nog langer van het kastje naar de muur gestuurd worden." Beter zou het volgens de vzw zijn om de kinderwensconsulent in een fertiliteitscentrum op te nemen, zodat er een vlotte wisselwerking kan plaatsvinden met de arts, die zich buigt over de medische aspecten, en de psycholoog, die zich concentreert op het emotionele luik.

Fertiliteitsprofessor Herman Tournaye van het UZ Brussel deelt die bezorgdheid. "Voor een groep vrouwen is het cruciaal dat ze, gezien hun leeftijd, zo snel als mogelijk in een fertiliteitscentrum terechtkomen. We moeten zien te vermijden dat die groep, door zo'n consulent, vertraagd tot bij ons komt. Het zal dus belangrijk zijn dat de consulenten voldoende wetenschappelijk en medisch geschoold zijn."

Toch is Tournaye niet gekant tegen zelfstandige praktijken. Sommige mensen hebben net nood aan een gesprek met een professional buiten een fertiliteitscentrum, meent hij. Hij heeft het over de mensen bij wie verschillende behandelingen gefaald hebben. "Bij hen kan het vertrouwen geschaad zijn."

Zo'n onafhankelijke consulent zou ook het proces van stoppen beter kunnen begeleiden, meent hij. "In een centrum, waar door werknemers in de eerste plaats gefocust wordt op een kind krijgen, ligt dat moeilijker."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234