Dinsdag 19/11/2019

Verkeer

De jeugd is bang in het verkeer (en dat is maar goed ook)

Beeld BELGA

Bijna 75 procent van de schoolkinderen voelt zich weleens onveilig in het verkeer. Nochtans: elk jaar raakt 'slechts' 2 procent betrokken bij een ongeval. Toch is die angst net goed.

Deze week zijn meer dan 1,1 miljoen Vlaamse kinderen aan het nieuwe schooljaar begonnen. Velen van hen gaan elke dag alleen naar school. Eenmaal ze de weg alleen afleggen, slaat de angst hen echter weleens om het hart. "Niet onterecht", zegt Werner De Dobbeleer van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV). "Het risico op een ongeval stijgt zodra kinderen vaker alleen naar school gaan, meestal vanaf het eerste middelbaar. Eén slechte ervaring is dan vaak voldoende om zich zorgen te gaan maken. En dat is eigenlijk positief. Het betekent dat ze zich bewust zijn van de risico's."

Dat beaamt ook Helmut Paris, verkeerspsycholoog van het Vlaams Huis voor de Verkeersveiligheid. "Toch mag het niet gaan overheersen en verlammen", zegt hij. "Je kunt niet alle onveiligheid uit het verkeer nemen. Maar je kunt wel leren om realistisch om te gaan met gevaar en risico's."

Zelfreflectie

Uit een enquête van Het Laatste Nieuws blijkt dat niet alleen kinderen ongerust zijn. Zo'n 85 procent van de ouders maakt zich weleens zorgen als hun kind onderweg is. Liefst een op de vijf leeft elke ochtend en avond in angst. "Dan is toch enige zelfreflectie nodig", zegt Paris. "Het is belangrijk dat ouders niet op den duur hun angst gaan overbrengen op hun kinderen."

Overbescherming loert dan al snel om de hoek. "Dat kan ertoe leiden dat ze te weinig gelegenheid krijgen om verkeerservaring op te doen en daardoor nóg kwetsbaarder worden", zegt De Dobbeleer. "Ooit moet je hen loslaten. Hoe meer ervaring ze op dat moment hebben opgedaan, hoe veiliger dat zal verlopen."

De meeste Vlamingen geven aan dat ze hun kinderen vanaf 10 of 12 jaar zelfstandig naar school laten gaan. "Studies wijzen uit dat een kind vanaf die leeftijd inderdaad in staat is om verkeerssituaties correct in te schatten", zegt De Dobbeleer. "Maar: ervaring is het sleutelwoord." Op het eerste gezicht lijkt het schoentje daar weleens te wringen. Zo zegt een op de zes ouders dat het zijn kinderen nooit heeft voorbereid om zelfstandig naar school te gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234