Maandag 19/04/2021

'De jacht op jong talent is open'

undefined

Geen betere advocaat om het nieuwe Standard te verdedigen dan Pierre François. 'Wie over de term overgangsjaar struikelt, is vergeten hoe somber vorig seizoen was tot we - dankzij het achterwerk van Kaminski en het doelpunt van Goor - mochten deelnemen aan de play-offs I. De supporters mogen gerust zijn: 2011-2012 zal misschien geen millésime zijn, maar toch een 'bonne cuvée'.'

Mogen we met het verleden beginnen?

Pierre François: "Dat had in verwacht. Ga je gang, ik luister."

Klopt het dat het de laatste maanden niet meer boterde tussen Luciano D'Onofrio en u?

"We hebben elf jaar goed samengewerkt. Lucien heeft ervoor gezorgd dat ik van mijn passie mijn beroep kon maken. Hij heeft me veel geleerd, en ik ben al die tijd een loyale medewerker geweest. Misschien heb ik Lucien teleurgesteld door niet samen met hem op te stappen. Dat kon ik niet maken. Ik koester het ijdele gevoel niet dat ik onvervangbaar ben, maar zonder mijn aanblijven als ankerpunt was het veel moeilijker geweest om een geschikte overnemer te vinden.

"Ik heb het moeilijk met de opstapvergoeding die Dominique D'Onofrio eist, maar leef niet op voet van oorlog met Lucien. Ik heb enorm veel respect voor wat hij, met de steun van Robert Louis-Dreyfus, gedaan heeft. Dankzij hem is Standard financieel gezond. Dankzij hem beschikken we over een opleidingscentrum en een oefencomplex voor de profs die vele clubs ons benijden. Dankzij hem hebben we het prestige herwonnen dat de club uitstraalde."

Was de overname onafwendbaar?

"Het was dat of de toekomst van de club in gevaar brengen. Margarita Louis-Dreyfus wilde absoluut de investering van haar overleden echtgenote recupereren. Dat was haar goed recht, er was dus niks aan te doen. Als we geen overnemer hadden gevonden, dan hadden we een grote hap van ons actief moeten verkopen om op haar eis in te gaan. Lucien heeft samen met Margarita de prijs van de overname bepaald. Ze hebben gekregen wat ze vroegen, en de club werd niet door een avonturier overgenomen. Met Roland Duchâtelet is ze in goede handen.

"Ik maak van de gelegenheid gebruik om iets duidelijk te stellen. Vele mensen denken dat Duchâtelet met de transfers van Witsel, Defour en Mangala al een groot gedeelte van zijn investering heeft gerecupereerd. Dat is een misvatting. Duchâtelet heeft de vroegere aandeelhouders betaald voor de overname, maar de inkomende transferbedragen gaan naar de nv Standard. Als administrateur kan hij zijn recht laten gelden op dividenden, maar Lucien stond ook op de loonlijst als gedelegeerd bestuurder."

Standard is meer dan ooit de rijkste club van het land.

"Dat wens ik toch te nuanceren. De cashflow is positief sinds 2003, maar we hebben nog maar één boekjaar afgesloten zonder exploitatieverlies. Dankzij onze deelname aan de poules van de Champions League. Het voorbije boekjaar bedroeg het exploitatieverlies 8 miljoen. Ondanks de uitgaande transfers? Ja, want dat zijn buitengewone inkomsten die niet in de exploitatie worden verrekend."

U kreeg het op een bepaald ogenblik zwaar te verduren. Men verweet u te collaboreren met de vijand. Eerst Value 8, daarna Duchâtelet.

"Ik heb gewoon gedaan wat ik moest doen om de toekomst van de club veilig te stellen."

Sinds de overname van de club bent u nadrukkelijk op de voorgrond getreden. Sommigen zeggen: vroeger was Luciano D'Onofrio de baas, nu is het Pierre François die de lakens uitdeelt.

"Onzin. Ik treed vaker naar buiten omdat ik nu naast mijn functie als algemeen directeur ook woordvoerder ben. Afgezien daarvan is mijn rol dezelfde gebleven, namelijk verantwoordelijke voor alles wat de administratie betreft. Ik beslis niet over transfers, ik beslis niet over de manier van spelen. Ik werk gewoon verder onder de autoriteit van een andere topman."

Sommige aanwervingen dragen wel uw stempel. José Riga en Jean-François de Sart bijvoorbeeld.

"Mijn vertrouwen in de coach en de sportief directeur wordt door Roland Duchâtelet gedeeld. Er gebeurt niets zonder de goedkeuring van de voorzitter."

We zien of horen Duchâtelet niet sinds hij de club heeft overgenomen.

"Omdat hij het nog te vroeg vindt om te communiceren. Hij is echter nadrukkelijk aanwezig. Ik wilde hem mijn bureau afstaan of een andere kamer op Sclessin inrichten, want er is nog ruimte voor. Hij wilde dat niet. Hij verkiest het kantoortje boven de perszaal op de Académie. Dicht bij het opleidingscentrum en de profafdeling, met zicht op de oefenvelden. Idem voor Jean-François de Sart. Die heeft op de Académie de studio van Standard-tv ingepalmd. De spelers zien managers komen en gaan, maar dat vind ik niet erg. Wie dezelfde lijn trekt, stelt zich niet verdoken op."

Duchâtelet was er niet bij in Zürich. Zien we hem in Helsingborg?

"Neen, want hij zal met vakantie zijn."

Hoe anders is het werken met Duchâtelet?

"Op sportief vlak functioneren we helemaal anders dan vroeger. D'Onofrio was een voetbalbedrijfsleider. Duchâtelet is een bedrijfsleider die van voetbal houdt en het beste wil voor Standard. Vroeger was er geen scoutingapparaat. Het transferbeleid was uitsluitend gebaseerd op de voetbalkennis en het adresboekje van Lucien. Om dat verlies op de vangen, maakt Jean-François de Sart werk van een scoutingcel. We volgen nu al elk weekend tien à vijftien wedstrijden in België, Nederland, Duitsland en Frankrijk. Even gerenommeerd als die van Club Brugge zijn onze scouts wellicht niet, maar ze beheersen hun vak en zijn er ernstig mee bezig. De jacht op jong talent is open."

Akkoord dat jong talent dé voedingsbodem is, maar Wilfried Van Moer heeft geen ongelijk als hij stelt dat dit Standard vooral nood heeft aan een echte patron om het vertrek van spelbepalers als Defour en Witsel op te vangen en de jongeren te dirigeren.

"Wilfried geeft me de pap in de mond. Witsel werd bij ons opgeleid en bekijk de foto's van Defour eens toen hij bij ons arriveerde. Steven was nog een kleine jongen. Carcela: bij ons opgeleid. Mangala: idem. Fellaini: jeugdspeler toen we hem aanwierven. Zij bewijzen stuk voor stuk dat je in eigen rangen kaderleden kunt vinden, als er maar goede prospectie en een dito opleiding is. Precies die dingen hebben we ons tot doel gesteld. We hebben trouwens een formidabele aandrijver in de persoon van Van Damme. Jelle staat als geen ander achter ons project. Ik heb het sms'je dat hij me stuurde na de overname lang bijgehouden. Telkens als ik overvallen werd door een 'coup de blues' las ik het. De inhoud ga ik niet vertellen, maar het was wel een geweldige opsteker."

U vermeldde daarnet Carcela. Hoe zit het met zijn transfer?

"Er bestaat een verschil tussen belofte en tolerantie. Witsel en Defour was beloofd dat ze mochten vertrekken. Carcela werd niks beloofd, maar we gaan hem niet blokkeren. Het beroerde aan die zaak is dat Mehdi niet weet wat hij wil. Hij verandert van gedacht zoals u en ik van onderbroek. Ik heb sinds halverwege vorige week niets meer van hem gehoord. Ik las een paar dagen geleden dat Mehdi zich uitslooft om zijn revalidatie te bespoedigen. Sorry, maar ik kon een glimlach niet onderdrukken. Mehdi en uitsloven: dat zijn twee dingen die niet bij elkaar passen."

Bestaat de kans dat Bolat alsnog vertrekt?

"Sinans contract loopt af in 2013. We hebben nu gedaan wat we vroeger al hadden moeten doen, namelijk hem voorstellen te verlengen tegen betere voorwaarden. Zijn entourage raadt hem dat af. Ik denk niet dat we op een clash afstevenen. Ik hoop op een akkoord."

Volgens Jean-François de Sart houdt de nieuwe transferpolitiek in dat jullie rechtstreeks contact opnemen met de club van de speler die jullie interesseert, zonder bemiddeling van managers. Stoer maar onrealistisch, lijkt ons dat.

"In Asterix en de gladiatoren gaan Asterix en Obelix op een bepaald ogenblik in de catacomben van het Colosseum op zoek naar Assurancetourix. Asterix onderhandelt met de cipier om de deur te openen. Obelix vindt dat tijdverlies en trapt de deur in. Wij trappen geen deuren in, maar verkiezen ook de meest radicale oplossing. We waren geïnteresseerd in Persoons. Ik heb rechtstreeks naar Lambrecht gebeld. 'Wat is je prijs, Roger?', hem ik hem gevraagd. Te duur voor ons, zo bleek. Eén telefoontje en afgelopen. Is dat niet efficiënt en transparant werken? Wat niet betekent dat we trachten onder het commissieloon van de managers uit te geraken. We respecteren de regels."

Geen managers, zegt u, maar intussen loopt Jorge Vidal hier wel de deur plat. Tot grote ergernis van collega's die hem ervan verdenken onder hun duiven te schieten.

"Standard ligt Vidal nauw aan het hart. Hij verdedigt zowel de belangen van zijn spelers als die van de club. Dat is een garantie. Hij was de vertrouwensman van Preud'homme toen Michel hier sportief directeur was. We hebben gewoon de draad opnieuw opgenomen, maar hij bezit geen monopolie.

"Het gerucht doet de ronde dat ik Mangala liever naar Valencia had zien gaan, omdat Vidal mij 150.000 euro zou hebben beloofd als de transfer doorging. Nonsens, natuurlijk. Ik werk hier sinds 2003. Behalve de indexering is mijn salaris ongewijzigd gebleven. Geen probleem. Ik doe wat ik graag doe en ben tevreden met wat ik heb. Er zijn mensen die voorspelden dat ik na de overname van de club enkele trappen hoger op de eretribune zou plaatsnemen. Ik zit nog altijd op de eerste rij. In de regen als de wind tegenzit."

Wat mogen we nog verwachten qua inkomende transfers?

"Deze namiddag wordt de transfer van Buzaglo afgerond. Tot groot genoegen van José Riga, want hij is wild van die speler. We hopen nog twee, drie spelers aan te werven. Wie? Zo transparant zijn we nu ook weer niet. Discretie loont. Dat heb ik ook van Lucien geleerd. Aan keuze is er geen gebrek. Mijn mailbox explodeert van de aanbiedingen. De meest onwaarschijnlijke verwijder ik onmiddellijk. De rest stuur ik door naar Jean-François. Zonder advies, want dat is mijn taak niet."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234