Zaterdag 17/04/2021

De jacht op de Big Five

Wie, zoals koning Juan Carlos, op olifanten wil jagen moet diep in de buidel kunnen tasten. Ruim 50.000 euro kost een jachtpartij op zo'n dier. De ultieme droom van de trofeejager? Toetreding tot de club van de Big Five, de club van degenen die een leeuw, luipaard, olifant, buffel of neus- hoorn konden doden. Of alle vijf.

Vierduizend beren zou Nicolai Ceausescu, de voormalige president van Roemenië, eigenhandig hebben omgelegd - een flinke knauw voor het berenbestand in zijn land. Zou, want eerder dan Ceausescu zelf waren het zijn medewerkers die de beer opjaagden en lokten zodat de dictator enkel maar uit zijn chalet moest stappen en het fatale schot lossen. De Eerste Jager, zo luidde Ceausescu's bijnaam.

Zo fervent hij was als jager, zo gastvrij was hij met het inviteren van vrienden-communisten om samen met hem op berenjacht te gaan. Waren vaak van de partij: Leonid Brezjnev, Eric Honecker en Muammar Kadhafi. Maakten later, na de val en de dood van de dictator in 1989, evenzeer gebruik van het luxueuze optrekje van Ceausescu in Covasna: de emir van Qatar en de Spaanse koning Juan Carlos. Vier of vijf beren zou de Spaanse vorst daar gedood hebben, zo klonk de officiële verklaring. En ook nog wat everzwijnen.

Maar dat is niets in vergelijking met de trofee die Juan Carlos vorige week binnenhaalde: een heuse olifant, doodgeschoten tijdens een jachtpartij in Botswana. Eén uit de rij van de Big Five, waartoe ook de luipaard, de neushoorn, de leeuw en de buffel behoren. Dé ambitie van iedere trofeejager.

Dat het Spaanse vorstenhuis door de olifantenjacht van Juan Carlos, die ook erevoorzitter is van het Wereld Natuur Fonds in Spanje, aan legitimiteit verloor? Het zal de doorsnee trofeejager worst wezen. Een grotere eer dan bij de club van de Big Five horen kan haast niet. Dat het niet de eerste keer was dat Juan Carlos trots poseerde met gedode dieren en hij in 2006 al kiekjes liet nemen met twee dode buffels? Het maakte de afgunst bij andere jagers alleen maar groter. Dat de jacht op zulke grote dieren ook een fors prijskaartje draagt? Het wordt er allemaal vlot bijgenomen.

Jagen op zich is doorgaans een tijdverdrijf van royalty's en gegoede burgers. Van onze eigen prins Lorenz is geweten dat hij een fervent jager is, al is niet veel bekend over waarop hij het liefst jaagt. Veel meer dan fazanten en everzwijnen melden de berichten daarover niet. Van de Russische president Poetin is bekend dat hij in eigen land graag op beren jaagt. Speciaal voor de pers durft hij daarbij graag zijn torso ontbloten.

Trofee inclusief

Maar wie verder wil gaan en in Afrika een olifant of een leeuw wil neerleggen, moet heel diep in de geldbuidel kunnen tasten. Het jachtavontuur van Juan Carlos in Botswana bijvoorbeeld moet de vorst minstens 50.000 euro hebben gekost. Bedrijven als Farren Safaris adverteren voor reizen gericht op het doden van de Grote Vijf. De jacht op een leeuw duurt bij Farren Safaris bijvoorbeeld 21 dagen en kost zo'n 2.500 dollar per dag. Bij de totale som van 52.500 moeten ook nog taksen en trofeegeld worden opgeteld, wat het kostenplaatje doet oplopen tot zo'n 64.000 dollar (zo'n 48.500 euro).

Voor de superrijken van deze planeet is die prijs snel en graag betaald. Vorige maand nog kwam de steenrijke Donald Trump in opspraak nadat beelden van zijn twee zonen, Donald Jr en Eric, op een site van Hunting Legends, een safari-organisator, werden gezet. Op de foto's was het tweetal, dat bekend staat als verwoede jagers, te zien tijdens hun jachtpartijen in Afrika. Op een beeld houdt Donald Jr de staart van een olifant vast, een andere foto toont Eric met een dode luipaard. "Ik ben jager, daarvoor verontschuldig ik mij niet", zei Trump jr achteraf op Twitter. "Ik verzeker je dat het niet voor niets was omdat de dorpelingen zo gelukkig waren met het vlees dat ze zelden te eten kregen."

Nieuw in het clubje van de superrijke trofeejagers zijn de Chinezen. Begin vorige maand kwam aan het licht hoe een reisorganisator in Peking trips aanbood om op poolberen te jagen in Canada. Kostprijs voor tien dagen expeditie op poolijs, een gids van de plaatselijke Inuitgemeenschap, trofeegeld, eersteklassevlucht en vijfsterrenhotel: 65.000 euro. Inbegrepen in de kosten: een taxidermist die de omgelegde beer omtovert in een dik tapijt voor de huiskamer in China. "De poolbeer is de meest extreme van alle natuurlijke vijanden in Noord-Amerika... Een specimen van de enorme mannetjesbeer is bij de meest koninklijke, de mooiste van alle jachttrofeeën", zo stond in de folder van de Amerikaanse organisator W. Scott Lupien, die zijn bedrijf in 2009 in de Chinese hoofdstad was begonnen. "Chinezen hebben weinig ervaring met de jacht", zei Lupien in een interview met een Amerikaans tijdschrift. "Ze hebben enkel gejaagd op fazanten en dergelijke. Maar ze willen graag meer." Lupien moest, na alle commotie die ontstond, de expeditie afzeggen maar hij blijft doorgaan met zijn Afrikaanse expedities voor Chinezen.

Hoewel er veel geld betaald wordt voor de jacht op grote dieren, is het zelden of nooit dat de jagers zelf alles doen. De jonge Trumps poseerden wel met de beesten, maar in de Amerikaanse pers werd al gniffelend geschreven dat ze wellicht enkel het dodelijke schot losten. En net zoals Ceausescu met zijn jachtpartijen, zijn de expedities van koning Juan Carlos lang niet zo avontuurlijk als ze lijken. In 2006 maakte hij zich zelfs belachelijk nadat hij in Rusland een tamme beer, die als amusementsdier diende voor een lokaal vakantiedorp in Vologda, had doodgeschoten. De beer zou eerst honing en vodka hebben toegediend gekregen voor hij werd gelost op het jachtterrein. "Een walgelijke fraude", zo citeerde de Russische krant Kommersant de plaatselijke onderjachtopziener Sergei Starostin.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234