Maandag 10/05/2021

Wolvin Naya

De jacht is geopend op de ‘professionelen’ die wolvin Naya ombrachten

Jan Loos van Welkom Wolf. Beeld Bob Van Mol
Jan Loos van Welkom Wolf.Beeld Bob Van Mol

De verdwijningszaak van de wolvin Naya is officieel omgedoopt tot ‘moorddossier’ door het Agentschap Natuur en Bos. Twee partijen staan met getrokken messen tegenover elkaar: wolvenwatchers en jagers.

“We hebben weer problemen gehad met de wolf, en we hebben daar beelden van en alles. Als de zaak niet opgelost wordt, dan gaan wij als jagers zelf de maatregelen treffen.” Volgens Jan Loos, de man achter welkomwolf.be, is het voorjaar 2019, vier uur ’s nachts, wanneer deze voicemail op zijn telefoon belandt. Op de opname die hij doorstuurt, weerklinkt een Limburgs accent, duidelijk aangeschoten ook. Loos zou in die periode meerdere dreigtelefoons en rouwkaartjes hebben gekregen. “Maar dit bericht verwees specifiek naar de jagers.”

Volgens het Agentschap Natuur en Bos (ANB) bestaat er nog weinig twijfel over wolvin Naya en haar welpen, die al maanden spoorloos zijn: de dieren zijn zo goed als zeker niet meer in leven. Een onderzoek van de cel Natuurinspectie veegt pistes zoals vergiftiging, ziekte of een verkeersincident van tafel. Er wordt aangenomen dat Naya “kwaadwillig” werd omgebracht, een actie die “goed voorbereid was door professionelen’, zo leest het persbericht van ANB op maandag.

“Een ongezien scherpe communicatie van het agentschap”, merkt bioloog en wolvenkenner Frederik Thoelen op, die net zoals Loos en Sil Janssen (Natuurhulpcentrum Opglabbeek) richting jagers wijst als de professionelen van dienst. Janssen zei vorige week al op TV Limburg dat hij daar 100 procent zeker van was, een getal dat een dag later in Het Belang van Limburg werd bijgesteld naar 99 procent.

De reactie van Geert Van den Bosch, directeur van jagersvereniging Hubertus Vereniging Vlaanderen, op de communicatie van ANB was duidelijk geprikkeld: “Uit de feiten valt geen staalharde conclusie te trekken. Ook niet dat het jagers waren.” Al moeten ook de wolvenwatchers dat toegeven. “Het laatste puzzelstukje zal wellicht altijd ontbreken”, zegt Thoelen, die evenwel stelt dat alles in dezelfde richting wijst.

Strop

Het is 10 mei wanneer Naya voor het laatst op beeld wordt vastgelegd door een wildcamera. De wolvin, die sinds begin 2018 een leefgebied van zo’n 200 vierkante kilometer betrekt in de natuur rond Leopoldsburg en Hechtel-Eksel, is op dat moment hoogdrachtig. Ze beweegt zich bovendien nadrukkelijk voort in het noordelijke deel van het militaire domein van Leopoldsburg, wat wijst op een nestelsite in de buurt. De site is geen jachtgebied, in tegenstelling tot veel omliggende zones.

De bevalling gebeurde wellicht kort nadien – “misschien al 11 mei”, zegt Loos – wat bevestigd wordt door wolf August, die duidelijk eten aanlevert in de weken nadien. Vanaf juni begint het mannetje echter doelloos rond te zwerven, wat de alarmbellen doet afgaan bij de betrokken instanties.

Beeld van een zwangere Naya begin mei. Beeld BELGA_HANDOUT
Beeld van een zwangere Naya begin mei.Beeld BELGA_HANDOUT

Boswachters van Natuur en Bos en specialisten van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) werken nadien zonder succes voetrondes af, en de zestig wildcamera’s bieden evenmin geen soelaas. De huidige inschatting van het INBO is dat het doodsvonnis half mei al is gevallen.

De voorbije maanden bracht een onderzoek, dat in alle stilte werd opgestart door de cel Natuurinspectie, wel enkele ‘onregelmatigheden’ aan het licht. In een ontoegankelijke zone, vlakbij het nestelgebied van de wolven, wordt in juli een uit staaldraad vervaardigde strop aangetroffen bij een onreglementaire voederplaats voor everzwijnen. Midden september, wanneer een dronevlucht gebeurt in samenwerking de federale politie Limburg, wordt een rondrijdende jeep gespot in een zone waar geen jachtrecht geldt. In de jeep: twee jagers – getuige daarvan het ‘jachtverlof’ in hun bezit – met geladen geweren.

In beide gevallen werd een proces-verbaal opgesteld. Hoewel de identiteit van de jagers niet bevestigd wordt door ANB, wijzen verschillende bronnen naar de lokale wildbeheereenheid De Zandhaas. Voorzitter Willy Vanhelden beaamt dat het om leden gaat. “Er is echter nog geen veroordeling geweest. En bovendien heeft dit totaal niks met Naya te maken.”

‘Crapuul’

Twee overtredingen in de maanden na de vermoedelijke dood van Naya leveren inderdaad geen bewijs, zelfs als de feiten zich in hetzelfde gebied afspelen. Maar het doet de positie van de jachtsector natuurlijk geen goed als er cowboys in de gelederen zouden zitten. Bovendien stelt Thoelen dat de reacties op onlinefora en Facebook-groepen er nooit om hebben gelogen: jagers waren de wolf liever kwijt dan rijk. Screenshots bewijzen dat. “In de achterban van Hubertus zit een deel crapuul”, stelt Loos het erg hard.

Maarten Goethals, woordvoerder van Hubertus Vereniging Vlaanderen, ontkent niet dat het overgrote deel van de jagers een koele minnaar is van de wolf. “Maar organisaties zoals Welkom Wolf gingen al meteen na de komst van Naya in de aanval met hun gekende valse stelling: dat de jager geen concurrentie aanvaardt van een andere predator. Als je dat blijft herhalen, moet je ook niet verbaasd zijn dat je heel wat frustratie losweekt bij jagers. Of dat een van hen in een vlaag naar de telefoon grijpt.” Na de huidige beschuldigingen wordt een klacht wegens laster en eerroof overwogen tegen Sil Janssen en Jan Loos.

Goethals verwijst eveneens naar de zware gevolgen: de (eventuele) dader riskeert een maximumcelstraf van twee jaar, tot 2 miljoen euro boete en een levenslang jachtverbod. “Je verliest veel en wint er weinig mee.” Die stelling bevat natuurlijk evenmin bewijskracht.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234