Vrijdag 07/08/2020

De IV werken van Hoflack

Met Kris Hoflack sloeg vtm een dikke vis aan de haak om de nieuwsdienst te leiden. Maar de voormalige hoofdredacteur van de VRT-nieuwsdienst wacht geen makkelijke taak aan de Medialaan. Jan Debackere en Pieter Dumon

1/ Kloof met VRT dichten

Vraag vtm-journalisten hoe het gaat op de nieuwsdienst en bijna meteen beginnen ze over "die kloof met Het journaal". Het nieuws mag dan de laatste tijd al vrij stabiel blijven, het blijft een evenwicht op een te laag niveau. Deze week keken er iedere dag iets minder dan 550.000 mensen naar de nieuwsuitzending, terwijl de concurrent er telkens ongeveer 400.000 meer heeft. Gehoopt werd dat een vernieuwingsoperatie begin 2011, met een nieuw decor en meer aandacht voor duiding, dat zou veranderen, maar dat lukte niet: de kloof bleef.

Een beetje vreemd, want wie sommige items van Het nieuws en Het journaal naast elkaar legt, zal nauwelijks een verschil merken. Maar op andere punten is er wel een verschil, geven verschillende journalisten aan: vtm legt nog iets teveel de nadruk op het spectaculaire, op gerechtelijk nieuws, waardoor het een minder serieus imago heeft. Ook buitenlands nieuws en politiek krijgen niet dezelfde kansen als bij de VRT, wat onder meer tot uiting komt in de aandacht voor de gemeenteraadsverkiezingen. Ten slotte doet het schrappen van het laatavondnieuws nog steeds pijn. "Ze hadden ook gewoon de witte vlag kunnen uithangen en de kijker meteen zeggen dat ze maar naar de concurrent moeten kijken", klaagt een journalist.

Met Hoflack haalt vtm iemand in huis die het serieux zou kunnen herstellen: als ex-VRT'er draagt hij nog altijd de stempel van de openbare omroep. Alleen vraagt men zich op de redactievloer af wat hij precies zal doen. In zijn VRT-periode liet Hoflack zich al enkele keren met enig dédain uit over Het nieuws. Dat hij nu precies naar vtm komt, zorgde dan ook voor een vreemde stemming op de redactievloer. Al beseft men ook dat er iets moet gebeuren.

2/ Talent aantrekken

De nieuwsdienst van vtm kampte het voorbije jaar met flink wat uitstroom: ervaren journalisten als Tim Verheyden, Jeroen Wils en Peter Denruyter stapten al dan niet gedwongen op, terwijl ook een jong talent als Pieterjan Desmedt voor de VRT koos. Aan de andere kant werden er wel verschillende journalisten weggeplukt voor de eindredactie, maar die overstappen bleken niet altijd een succes. De huidige hoofdredactie polste wel veel journalisten - "ongeveer al onze journalisten zijn al gepolst", klonk het enkele maanden geleden met enige zin voor overdrijving bij de VRT - maar niemand stond te popelen om de overstap te wagen.

Dat de hoofdredacteurs er niet in slaagden talent aan te trekken, ligt gevoelig bij de top van de commerciële zender. In de zomer van 2011 trok Christian Van Thillo daarom zelfs de lakens naar zich toe en was hij in verregaande onderhandelingen met vier vooraanstaande VRT-journalisten om de boel over te nemen. De coup ging uiteindelijk niet door. Gehoopt wordt nu dat Hoflack wel de juiste mensen kan aantrekken. Bij de VRT heeft hij in ieder geval nog een schare trouwe aanhangers die niet echt gelukkig zijn met het beleid van zijn opvolger Luc Rademakers.

3/ Rust herstellen

Redacties zijn nooit een oase van rust, de redactie van vtm was de voorbije jaren extreem. Veel personeelsverloop, geen laatavondnieuws meer, een niet echt opperbeste sfeer, de weinig nette manier waarop Lynn Wesenbeek aan de kant werd geschoven... Er broeide altijd wel wat. Neem daarbij nog de onrust bij het hele bedrijf na de overname van VT4/VIER door De Vijver Media en je krijgt een redactie die nood heeft aan duidelijkheid. Hoofdredacteurs Bart Van Doorne en Nicholas Lataire slaagden er niet in het schip in rustiger water te brengen, Hoflack zou daar wel moeten in slagen.

Al zal hij de volgende maanden nog eerst flink wat vraagtekens moeten wegnemen. Bijvoorbeeld over wat er met Van Doorne en Lataire zal gebeuren. Beiden blijven als hoofdredacteur aan de slag om zich op Het nieuws te concentreren, maar ze waren dinsdag not amused toen ze hoorden dat ze een baas boven hen kregen. De vraag is nu hoe ze met de nieuwe situatie omgaan.

4/ Toekomstvisie uitbouwen

Wat moet Het nieuws zijn? Is er behoefte aan andere nieuwsmagazines of talkshows? Hoflack is als algemeen hoofdredacteur aangeworven om een strategie uit te stippelen. Net zoals Erwin Deckers en Peter Bossaert begin dit jaar duidelijk bepaald hebben wat vtm moet zijn, is het nu de beurt aan Hoflack om dezelfde oefening met Het nieuws te doen. Van Doorne en Lataire hadden het te druk met de dagelijkse praktijk om daar nog tijd voor te hebben, luidt het. Hoflack bewees bij de VRT dat je ook met duidingsprogramma's als Volt een breed publiek kunt bereiken. Een trucje dat hij waarschijnlijk bij vtm maar wat graag nog eens zou overdoen. Zeker omdat die zender in het verleden al stappen in die richting zette. Vtm is al langer op zoek naar een talkshow met wat serieux, en ook op het vlak van duiding werd er geëxperimenteerd. Denk maar aan Cijfers liegen niet, de geflopte talkshow met Francesca Vanthielen waar vtm dit voorjaar mee uitpakte.

Ook het feit dat Hoflack erop aandrong een zitje in het directiecomité te krijgen, wijst in die richting. Door in dat comité te zetelen, kan hij immers mee nadenken over de richting die de zender uit moet en de rol die 'zijn' nieuwsdienst en de programma's die die maakt daarbij kan spelen. Hoe essentieel dat zitje is, blijkt ook uit de moeizame onderhandelingen die de top van de Vlaamse Media Maatschappij met Hoflack voerde. Een eerste onderhandelingsronde, deze zomer, draaide immers op niets uit. Vooral omdat de zendertop haar nieuwe algemeen hoofdredacteur liever niet in het directiecomité zag. Kwestie van conflicten over het belang van nieuwsprogramma's en hun plaats in het zendschema te vermijden. Maar Hoflack hield voet bij stuk. Pas toen hem tijdens een tweede onderhandeling een plek binnen de directie werd gegarandeerd, zette hij zijn handtekening.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234