Dinsdag 26/01/2021

weekendkrant

"De iPhone is het belangrijkste spionageapparaat ter wereld"

Beeld Thomas Sweertvaegher

In zijn boek 'De Snowden Files' vertelt 'The Guardian'-journalist Luke Harding het verhaal van Edward Snowden, de jonge Amerikaan die de euvele moed had om de afluisterpraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA openbaar te maken. De Morgen-redacteur Maarten Rabaey zocht de auteur op in Cambridge, en wantrouwt sindsdien zijn smartphone.

Als Harding in het café zijn iPhone op tafel legt, komt meteen een passage uit zijn boek ter sprake. Daarin doet hij uit de doeken hoe Snowden in Hongkong fluisterend enkele advocaten vraagt om hun smartphone in de koelkast te leggen, zodat ze niet kunnen worden afgeluisterd via de microfoon.

"Wat we nu dankzij Snowden weten is dat de iPhone 's werelds grootste spionageapparaat is", zegt hij onomwonden. "Wat niet betekent dat NSA en (de Britse tegenhanger) GCHQ al onze mobieltjes ook daadwerkelijk afluisteren. Wel weten we door de gelekte Snowden-documenten dat ze dat kunnen als ze willen - je zoekgeschiedenis, telefoongegevens, je geolocatie en zelfs je selfies halen ze zo binnen."

U gebruikt uw iPhone nog, maar met welke voorzorgen?
Harding: "Ik had helaas al een slechte ervaring met afluisteren tijdens mijn vierjarig correspondentschap in Rusland. Maar nu moet ik ook hier in Groot-Brittannië tot mijn verbazing mijn zelfopgelegde 'Moscow Rules' toepassen. Als ik nu iets vertrouwelijk moet bespreken gaat mijn smartphone meteen de gespreksruimte uit."

"Ook mijn collega's doen dat. Door Snowden zijn we precies terug door een wormgat gekropen. Als journalisten houden we over gevoelige dossiers nu liever face-to-face-meetings. We kijken momenteel ook altijd over onze schouder wanneer we op café of restaurant zitten. Als ik naar de VS reis neem ik momenteel zelfs géén laptop meer mee. Soms vragen we ons grappend af 'hoe lang het zal duren voor we als vrije pers weer de koeriersduif gaan gebruiken'.

"Wist je dat er al Indische diplomaten zijn die terug alles op retro-typmachines uit de jaren vijftig tikken omdat ze hun e-communicatie niet vertrouwen? Snowden is een echte gamechanger. Hij trok een gordijn open waardoor we onze werkelijkheid anders zijn gaan bekijken."

En verder morgen in uw weekendkrant:

• Gefusilleerd om een verloren jas
Hun processen vonden plaats in een café. Ze werden gefusilleerd door hun vrienden, 'om een voorbeeld te stellen'. Honderd jaar na de Grote Oorlog eisen enkele nakomelingen excuses van de Belgische regering. "Hij is gefusilleerd voor een verloren jas. Echt."

• The 'making of' van een kindvriendelijke stad
Hot topic: wonen in de stad. Maar staan in studies over stadsvlucht meestal jonge tweeverdieners centraal, dan is die focus stilaan verschoven. "Als je wilt dat een stad haar inwoners houdt, dan moet je inzetten op de kinderen." En ook niet onbelangrijk: hoe kindvriendelijker een stad, hoe meer vrijheid kinderen weer krijgen.

• Luc Coorevits over 'Behoud de Begeerte'
Happenings als Saint Amour en Geletterde Mensen, literaire relletjes als die over het Pieter of Herman De Coninck-plein. Dit en nog veel meer ontsproot uit het brein van Luc Coorevits (55), hoofdman van Behoud de Begeerte, die bij de dertigste verjaardag van zijn organisatie herinneringen ophaalt aan Jules Deelder, Tom Lanoye en vele andere auteurs-performers die een onuitwisbare indruk maakten. "Hugo Claus had drie Nobelprijzen moeten krijgen: een voor zijn werk, een voor zijn leven en een voor zijn dood."

• Herman De Bode: "Ik wil de N-VA wat meer emotie meegeven"
Daar sta je dan: jarenlang kind aan huis bij CEO's en politici wereldwijd, een cv om u tegen te zeggen maar professioneel aan het einde van de rit gekomen, en plots haal je zowat alle kranten. Als wit konijn dan nog, zomaar uit de hoge hoed van Bart De Wever getoverd. Het overkwam Herman De Bode vorige week, maar hij blijft er de nuchterheid zelve onder. "Ik mag hopen dat ze in mij geen stemmenkanon zien."

• De dode rodelaar en het bevroren verdriet
Vlak voor de opening van de vorige Winterspelen, in 2010 in Vancouver, verongelukte de Georgische rodelaar Nodar Kumaritashvili tijdens een trainingssessie. Vier jaar later rouwen zijn familie en vrienden nog altijd. En ze blijven boos op de autoriteiten. "Het was niét Nodars eigen schuld. De baan was gewoon veel te gevaarlijk."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234