Donderdag 21/10/2021

De innige relatie tussen Martens en Boudewijn

Vorige vorst was politiek erg actief en kwam concreet tussen, zo blijkt uit boek

In zijn memoires is Wilfried Martens, die een 'vertrouweling van het hof' heette, openhartig over zijn relaties met Boudewijn. Martens' schetsen leren dat Boudewijn politiek erg actief was en concreet intervenieerde. Zo in 1974. "De koning stond me in de hal van het kasteel van Laken op te wachten en begroette me met de woorden: 'U heeft een mooie loden aan.'" Na discussie, zei de vorst plots: "Kunt u me één ding beloven? Dat u nooit een regering zult vormen zonder de PSC?'" Dat is wel een erg verregaande inmenging in de regeringsvorming.

Dat zou later nog zo zijn. Aan het begin van de grauwe crisisjaren tachtig speelden Boudewijn en zijn oude ACW-vertrouwensman P.W. Segers met het idee van een regering van 'onafhankelijken en knappe ministers'. Destijds is veel gespeculeerd over zo'n 'zakenkabinet', maar concrete informatie ontbrak. Martens geeft die nu wel. De vorst voelde veel voor een regering zonder klassieke parlementaire steun. "P.W. benadrukte dat de formateur in geen geval zou mogen aanvaarden dat de ministers door hun partijen werden aangeduid", schrijft Martens uitdrukkelijk. "De koning en P.W. Segers maakten uiteindelijk een lijst op van mogelijke kandidaten voor die regering van 'onafhankelijke en knappe ministers'. " Daarin de liberalen Robert Henrion en Herman Vanderpoorten, de socialisten Willy Claes, Frank Van Acker, Henri Simonet en André Cools, voor christendemocraten Etienne Davignon, Jean Hallet, Leo Tindemans, Frank Swaelen, en natuurlijk Wilfried Martens zelf.

Martens' relaas van de abortuskwestie is goeddeels bekend, maar doet nog altijd de nekharen overeind komen. Vooral door de onbuigzaamheid van de koning: "U mag morgen de kardinaal of de paus op mij afsturen, ik wijzig mijn standpunt niet."

Wilfried Martens zegt trouwens dat hij "honderd procent zeker" was dat Boudewijn de euthanasiewet nooit had ondertekend, zoals Albert wel deed. "Hij zou zelfs alles hebben ondernomen om een wet op euthanasie te voorkomen. Hij vertrouwde me eens toe dat koningin Beatrix die grote bekommernis met hem deelde. 'Maar ze kan gelukkig vertrouwen op de vastberadenheid van premier Ruud Lubbers.'" Dat was nauwelijks bedekte kritiek op Martens zelf.

Martens publiceert ook een paar brieven van Boudewijn. Die leren niets nieuws. De eerste (over Rwanda) werd al deels gepubliceerd door Hugo Camps in Elsevier, de tweede (over de staatshervorming) door Le Monde-journalist Fralon.

(WP)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234