Donderdag 28/01/2021

Standpunt

De inefficiënte Zomerakkoorden, zijn dat menselijke fouten? Of is dat een constructiefout?

An Goovaerts.Beeld Eva Beeusaert

An Goovaerts is hoofdredacteur van De Morgen.

Hij ligt er wakker van, laat hij weten vanop zijn vakantieadres. Het Vlaamse Zomerakkoord is een week oud, maar toch vindt de Vlaamse energieminister Bart Tommelein (Open Vld) nog altijd zijn slaap niet. Kondigde hij vorige week nog een “ambitieus maar haalbaar” energieplan aan, dan leren de details vandaag dat de ambities toch niet zo groots zijn als eerder aangekondigd.

En blijkt de haalbaarheid van diverse maatregelen niet zozeer van het voluntarisme van Tommelein af te hangen, maar wel van zijn federale collega’s. Zo wilde de Open Vld’er al vanaf 2021 nieuwe stookolieketels verbieden. Helaas, dat is een federale bevoegdheid. Het btw-tarief van 6 procent op sloop en heropbouw uitbreiden? Federale materie. Tommelein verlaagde het aantal windmolens dat hij oorspronkelijk wilde bouwen. Hij wil nu meer inzetten op het gebruik van biobrandstoffen in de transportsector, om zo de quota voor hernieuwbare energie te halen. Helaas… U raadt het wel.

De Vlaamse regering mag dus op de koffie bij haar federale collega’s. Wat die laatsten zeker niet slecht uitkomt. Integendeel. De federale regering pakte tijdens haar Zomerakkoord uit met een, volgens haar toch, ambitieuze arbeidsdeal. Maar waren de regeringslui tijdens de onderhandelingen duidelijk hun rekenmachine vergeten, dan waren ze kennelijk eveneens uit het oog verloren dat een groot deel van het arbeidsmarktbeleid geregionaliseerd is.

De federale regering tracht via allerlei financiële maatregelen, zoals het verlagen van de werkeloosheidsuitkering in de tijd, mensen te motiveren om aan de slag te gaan. Of hen te sanctioneren als ze dat niet doen. Maar wie garandeert dat deze mensen finaal niet met een leefloon eindigen of terechtkomen in de groep van langdurig zieken? Nooit was deze groep groter dan eind vorig jaar.

Wie een werkelijk ambitieuze arbeidsdeal wil beklinken, zorgt ervoor dat werklozen begeleid worden naar het vinden én behouden van een job. Dat zij bijgestaan worden in hun zoektocht naar vacatures en het solliciteren voor een job. Simpel voor mensen met een diploma, een pak moeilijker voor laaggeschoolden, schooluitvallers en nieuwkomers. 

Een succesvolle arbeidsdeal heeft als speerpunt het scholen of herscholen van werklozen voor de duizenden knelpuntvacatures die dit land telt. En laat dat net allemaal regionale bevoegdheden zijn.

“Mensen maken nu eenmaal fouten. Ik heb er geen probleem mee dat toe te geven”, gaf Tommelein nog mee toen hij geconfronteerd werd met de kritiek op het Zomerakkoord. Zijn het menselijke fouten dat akkoorden en deals in dit land niet efficiënt gesloten kunnen worden en zo de vooruitgang wordt gefnuikt? Of botsen we hier toch eerder op een constructiefout? En wie lost die dan op?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234