Zaterdag 28/05/2022

De Indiase loodgieter

De computerfabrikant HP laat via een op het eerste gezicht perfect legale constructie Indiase informatici voor het minimumloon werken in ons land, terwijl het bedrijf tegelijkertijd een collectief ontslag van 140 mensen voorbereidt. Er wordt op een bijzonder creatieve, maar ook bijzonder cynische manier omgesprongen met de regelgeving inzake technologische innovatie, die het verstrekken van arbeidskaarten in die sector veel makkelijker maakt.

Bij het bedrijf Cap Gemini gaat men volgens de vakbonden nog een stapje verder. Dat IT-bedrijf vraagt zelfs geen arbeidsvergunningen meer aan, maar zet de Indiërs zonder vergunning aan het werk met een tijdelijk visum.

De meesten blijven gemiddeld drie maanden als 'stagiairs' en worden dan vervangen door een nieuwe groep die vanuit India wordt ingevlogen. Om de controle door inspectiediensten te bemoeilijken zijn de Indiërs via een andere Europese afdeling van Cap Gemini naar het Westen gehaald en vervolgens doorgestuurd naar België, zeggen bronnen binnen het bedrijf.

HP en Cap Gemini zijn geen alleenstaande gevallen, en niet alleen in de sector van de IT begint de redelijk absolute liberalisering van de arbeidsmarkt op te rukken.

Bij het bedrijf Struik Foods verhinderden vakbonden een tijdje geleden de al te opvallende invoer van goedkope arbeidskrachten, waarna het bedrijf dan maar besloot zelf grotendeels naar Oost-Europa te verkassen.

In Brussel, meldde het weekblad Knack, geven gespecialiseerde consultants inmiddels opleidingen aan geïnteresseerde bedrijfsleiders om ze te leren hoe ze het snelst, zonder al te veel paperassen en controle, een beroep kunnen doen op die nieuwe importarbeid, zonder zich al te veel gelegen te laten aan de voorschriften van onze sociale zekerheid.

De Bolkesteinrichtlijn bestaat officieel niet langer, maar wordt in de praktijk eigenlijk al toegepast. Niet verwonderlijk dat de burger de kruideniers-regeringsleiders van Europa, die verleden week nog een totaal ambitieloze begroting in elkaar staken, niet echt meer vertrouwt. De grotere maar veel lossere Europese Unie maakt zo mogelijk nog meer de fout die haar voorganger, de Europese Gemeenschap, al beging: de absolute verenging van het Europese concept tot een losse vrijhandelszone met zo weinig mogelijk belemmeringen op het vrij verkeer van goederen, diensten en arbeid.

Europese voorstanders van zo'n minimalistisch Europa mogen nog gelijk hebben wanneer ze stellen dat zelfs zo'n uitbreiding op lange termijn nieuwe markten en nieuwe welvaart zal brengen, dat neemt niet weg dat op korte termijn de vrees voor 'de Poolse loodgieter' absoluut niet zo irrationeel is als men de publieke opinie wil doen geloven.

Vooraleer het beloofde economische nirwana, waar alle nieuwe lidstaten in de vaart der volkeren opgetild zullen worden, bereikt wordt, wachten ons eerst nog jaren waarin de bestaande sociale wetgeving onder steeds zwaardere druk zal komen te staan door het vrij verkeer van arbeid, dat in wezen niet veel meer dan veredelde koppelbazerij blijkt te zijn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234