Zaterdag 28/01/2023

De indianen, het regenwoud en Marlui Miranda

Braziliaanse muzikante opent concertseizoen Zuiderpershuis

Marlui Miranda opende het nieuwe concertseizoen in het Zuiderpershuis met een even bevreemdend als boeiend optreden, opgebouwd rond de muzikale tradities van de Amazone-indianen. Pakweg vierhonderd jaar geleden leefden er nog enkele miljoenen indianen in Brazilië. Nu wordt hun aantal geschat op een kleine 200.000, verspreid over honderdvijftig volkeren waarvan de meeste in moeilijk toegankelijke gebieden wonen. Het gaat dus allerminst goed met de indianen en hun cultuur. Muzikante Marlui Miranda wil daar op haar eigen manier de aandacht op vestigen. Zij houdt zich al twintig jaar bezig met het in kaart brengen van de indiaanse muziek. Vooral in de Amazone-regio's Rondônia, Pará en Mato Grosso verrichtte ze veel veldwerk. Ze woonde bij de indianen en leerde op die manier hun gebruiken en muziek kennen. Liever dan zich in de ivoren toren van antropologen en etnologen terug te trekken, tracht zij met haar fusie van traditionele en moderne muziek een breed publiek te bereiken.

Net zoals veel Brazilianen heeft Marlui Miranda indiaans bloed in de aderen, wat bij haar ook fysiek tot uiting komt. Ze is klein van gestalte, heeft lang, weelderig haar en beschildert zich voor haar optredens naar het voorbeeld van de Kayapo-indianen uit Amazonië. Met haar rood geverfde voorhoofd en de brede, donkere rand rond de ogen ziet zij eruit als een vrouwelijke sjamaan die haar onbegrijpelijke liederen ondersteunt met ratelaars en theatrale gebaren. Drie begeleiders zorgen voor muzikale ruggensteun. Tablapercussie, elektrische staande bas en piano en synthesizer zijn niet bepaald traditionele instrumenten; het concert was dan ook niet bedoeld als een etnologische of didactische demonstratie. Marlui Miranda brengt in de eerste plaats artistieke bewerkingen van indiaanse muziek, een persoonlijke manier van omgaan met de eigen traditie.

Dat is ook het geval op haar cd Ihu, todos os sons. Daarop zijn nachtelijke visriten, inwijdingsrituelen en oogstliederen te horen van de Tukano, Kayapo, Yanomami, Parakana en andere Indiaanse volkeren. Voor de meeste liederen baseerde zij zich op eigen veldwerk, maar ze putte ook inspiratie uit opnamen van anderen, zoals de Vlaamse antropoloog Gustaaf Verswijver. Marlui Miranda respecteert in haar muziek de melodie en ritmische structuren van de traditionele liederen maar laat haar muzikanten daar een vertrouwder klinkend arrangement rond bouwen. Daardoor wordt de afstand met die vreemde muziekcultuur overbrugd. Het resultaat levert zowel op cd als live aangename muziek op. De schrille, vreemd klinkende traditionele liederen worden omgeven door moderne geluiden. De elektrische bas zorgt voor een stevige hartslag, de percussie legt verrassende accenten en de synthesizer is perfect om kwetterende papegaaien of ruisend regenwoud na te bootsen. Voorkennis is niet echt nodig, de muziek blijkt ondanks de eerste, bevreemdende indrukken, toegankelijk. Marlui Miranda's muziek laat zich moeilijk definiëren en kan net zo goed als etno trance, ambient, new age of wereldmuziek bestemd worden.

Hopelijk zet deze Braziliaanse zangeres de toon voor het komende concertseizoen. Het belooft in ieder geval druk te worden in het Zuiderpershuis. De komende maanden krijgt de mediterrane muziek veel aandacht en komen ook tal van Afrikaanse groepen naar Antwerpen, met onder meer een Zuid-Afrikaanse revue en muziek uit Angola, Mali en Senegal. Komend weekend staat alles in het teken van de flamenco. Ginesa Ortega, een van de belangrijkste vertegenwoordigsters van de jonge generatie flamenco-artiesten, treedt vrijdag aan. Zaterdag en zondag geeft Semilla Flamenca, een groep jonge dansers en danseressen uit Jerez de la Frontera, twee concerten.(CD)

Zuiderpershuis, Timmerwerfstraat 40, Antwerpen, tel.: 03/248.01.00

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234