Woensdag 19/01/2022

De immer vernieuwbare initiatieven van prins Laurent

Laurent bouwt het netwerkje van vzw's, stichtingen en nv's gestaag verder uit

Met het recente ontslag van Jacques Wirtgen, directeur van vzw Kint, nam prins Laurent niet alleen afscheid van een belangrijk medewerker, maar ook een beetje van Kint zelf. Een nieuwe stichting, Grect, maakt hem niet meer afhankelijk van (door Belgische politici gecontroleerde) subsidies. Laurent wedt nu op Europa, en het bedrijfsleven.

Door Walter Pauli

Brussel l Het leek déjà vu. Nog maar een paar maanden na de veroordeling van kolonel Vaessen, Laurents vroegere vertrouwensman, werd begin deze week bekend dat Laurent ex-brigadegeneraal Jacques Wirtgen had ontslagen als directeur van vzw Kint.

"Een ontslag dat hij zelf had gevraagd", suste Rik van Aerschot, de industrieel die zich hoe langer hoe meer opwerpt als een echte parrain voor Laurent. Uit de schaarse reacties van de overigens bijzonder terughoudende Wirtgen ("ik wil niet in dezelfde valstrik trappen als kolonel Vaessen"), blijkt dat een scherp meningsverschil over de financiën aan de basis lag van de breuk met Kint, na zeven jaar dienst. Wirtgen had naar eigen zeggen vragen gesteld bij de overlappingen, ook financieel, tussen vzw Kint en een nieuwe stichting van Laurent, Grect. Die dateert van oktober 2006.

Dat Grect Laurents nieuwe speeltje is, was al langer duidelijk. Het was als voorzitter (de toen amper opgerichte) Fondation Grect, en dus niet van Kint, dat Laurent op maandag 29 januari 2007 de openingstoespraak verzorgde op een Europees symposium over hernieuwbare energie. De andere inleidende spreker was Sigmar Gabriel (SPD), de Duitse minister van Leefmilieu en ex-minister-president van Nedersaksen.

Zo bouwde Laurent het 'netwerkje' rond hem weer wat uit. Want al is hij senator van rechtswege, voorzitter van het Nationaal Orkest van België en geniet hij van een jaarlijkse dotatie van 295.000 euro, toch zoek Laurent nog altijd naar nieuwe bezigheden. Zijn voornaamste interesse ligt in natuurbehoud, en dus creëerde hij daarvoor zijn eigen organisaties. De prins is momenteel actief via een vzw (Kint), twéé stichtingen en, voor zover bekend, één nv (Rec). Een overzicht.

1. Kint

Het Koninklijk Instituut voor het Duurzame Beheer van de Natuurlijke Rijkdommen en de Bevordering van de Schone Technologie (Kint) werd opgericht in 1994. als vzw. Voorzitter is prins Laurent, gedelegeerd bestuurder is Rik Van Aerschot, directeur - was - Jacques Wirtgen. Deze vzw kwam in het oog van de storm door de affaire-Vaessen: zowel het Vlaamse, Waalse of Brusselse Gewest snoeiden in de financiering, die terugviel van 400.000 naar 130.000 euro. Wel kan Kint nog in aanmerking komen voor projectsubsidie, als de ingediende dossiers aan de criterica beantwoorden.

Een organisatie 'voor het welzijn van huisdieren en wilde dieren' die opgericht werd in 1995 en het 'wetenschappelijker' aanpakt. Onder meer via de afdeling BPAM, Belgisch platform voor alternatieve methoden bij dierproeven, of sinds 2001 via het Equine Research & Welfare Fund (ERWF), voor het 'welzijn van paarden, pony's en ezels'. De stichting zorgt ook voor dispensaria voor dieren in grote steden. Onder auspiciën van deze stichting gaf Laurent zijn boek uit: De hond als gids in de kunst en in de stad. Laurent is voorzitter, Rik van Aerschot lid van de raad van beheer. De stichting is een van de door de staat erkende instellingen van openbaar nut die voor haar financiering afhankelijk is van (strak gereglementeerde) giften en sponsoring. In de pers werden de stichting en Kint vrolijk door elkaar gehaald.

3. Grect

In oktober 2006 kwam er Global Renewable Energy & Conservation Trust (Grect) bij. In tegenstelling tot wat de naam suggereert (Trust), is het toch een private stichting. Grect is gehuisvest in het Renewable Energy House in de Brusselse Aarlenstraat, nummer 63. Het is Laurents nieuwe paradepaardje, met Etienne Davignon als een van de bestuurders. In zijn al vermelde speech, overigens gebracht in een Engels met Frans accent dat gekopieerd lijkt van dat van Inspector Clouseau in The Pink Panther, heeft Laurent het voortdurend over 'zijn' nieuwe stichting. Die kwam er, legt hij uit, op 'algemene vraag' naar de technologie om (historische) gebouwen en immobiliën uit te rusten met duurzame energie.

Maar zo'n technologie is natuurlijk niet gratis. De kranten van Sudpresse schreven begin deze week dat Grect een Europees kwaliteitslogo voor duurzame energie had verkregen. Een bedrijfsrevisor had de waarde ervan op 150.000 euro geschat, waarna de licentie ervan prompt werd doorverkocht aan een immobiliënvennootschap, voor een periode van tien jaar.

4. REC

Intrede tenslotte van de nv Renewable Energy Construct (REC), voorheen Folde' geheten. In ruil krijgt Laurent 45 procent van de aandelen.

Volg even, en let op het cursief. Laurent heeft ineens een nieuwe stichting, voluit Global Renewable Energy & Conservation Trust (GREC). Die organisatie huist in het Renewable Energy House (REH), dat vooral bekend is als Brusselse uitgangsbasis van de European Renewable Energy Council (EREC), en dat ook zijn firma huisvest, Renewable Energy Construct (REC). Mogelijke verwarring in de namen lijkt niet uit te sluiten: Renewable Energy Construct, Renewable Energy Council en Renewable Energy & Conservation. En allemaal gehuisvest Aarlenstraat 63, 65 of 67.

Anders dan het politiek belaagde Kint, anders dan de strakke financiering van de Stichting Prins Laurent, lijkt het erop dat de nieuwe stichting en de haast gelijknamige nv zich richten op financiering op de Europese Unie (waar prins Laurent minder in de kijker loopt), en ook bij andere privé-ondernemingen, waar de controle per definitie minimaler is.

Opvallend: de website van de koninklijke familie (www.monarchie.be) biedt een gedetailleerde lijst van initiatieven van leden van de koninklijke familie, van bekende instellingen als de Koning Boudewijnstichtng of het Prins Filip Fonds tot wat in de vergeteldheid gesukkelde organisaties als het Koninklijk Fabiola Fonds voor de Geestelijke Gezondheid. De site maakt nog altijd géén melding van Grect, ongeveer een jaar na de oprichting ervan.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234