Maandag 20/03/2023

AnalyseIllegale rave

De illegale raveparty in Frankrijk legt de tweedeling qua coronamentaliteit bloot

Voor sommige feestvierders was de rave bittere noodzaak: ‘Het is zo lang geleden dat we een feest hadden.’ Beeld Getty
Voor sommige feestvierders was de rave bittere noodzaak: ‘Het is zo lang geleden dat we een feest hadden.’Beeld Getty

Terwijl Europa worstelt met het onder controle krijgen van het coronavirus, trokken 2.500 mensen naar een een illegale rave in Frankrijk om het nieuwe jaar in te luiden. Het feest is tekenend voor de felle strijd die is ontstaan tussen de rekkelijke en de gehoorzame burgers.

Natalie Righton

Het was een onstuitbaar verlangen naar vrijheid dat 2.500 voornamelijk jonge mensen op oudjaarsavond naar een Frans illegaal technofeest trok. De wekenlange opsluiting door corona: het werd ze te veel. Ontsnappen aan de depressie, dat was de bedoeling van de rave, waaraan de politie pas in de loop van zaterdag 2 januari (zonder gebruik van geweld) een eind wist te maken.

Zo legde Camille, die met vier vrienden uit Finistère kwam, uit aan de Franse krant Le Monde dat hij ondanks de bittere kou enkele uren wilde ‘ontsnappen’ aan alle coronaregels. Ook tientallen jonge feestvierders die AFP interviewde, onder wie Britten en Spanjaarden, beaamden dat het de drang naar ‘vrijheid’ was die hen naar het feest dreef. De organisatoren waren professioneel te werk gegaan: twee omgebouwde industriële loodsen waren voorzien van eetstalletjes en elektrische dekens. Voor buitenstaanders moet het een surreële ervaring zijn geweest om midden in de pandemie zoveel opeengepakte lijven zonder mondkapje te zien.

Voor de feestvierders was de rave kennelijk bittere noodzaak. Anaïs en Lucien, die hun echte voornaam niet wilden geven aan AFP, hadden zelfs besloten om op oudjaarsavond vanaf de Charentes (vlak bij Bordeaux) vier uur lang te rijden om deel te nemen aan het illegale feest in Lieuron (Bretagne). “Het roept goede herinneringen op! Het is zo lang geleden dat we een feest hadden”, zei de 20-jarige Lucien. “We hebben wel even geaarzeld voordat we vertrokken, maar we hebben het goed gedaan. Er was zelfs vuurwerk voor het nieuwe jaar!”, aldus een enthousiaste Anaïs. Het stel was van plan om tot zondag te blijven. Anderen verwachtten dinsdag.

ME-busjes

Zo ver kwam het niet. De politie wist eerder een eind te maken aan de rave. De locatie was sinds vrijdagnacht omsingeld door tientallen ME-busjes en honderden agenten. Een eerdere poging om de rave te beëindigen mislukte, nadat de gasten flessen en stenen gooiden naar de politie. Ook zou een auto in brand zijn gestoken.

De politie maakte zich vrijdagnacht daarom op voor een mogelijke confrontatie met 2.500 mensen die niet allemaal meer nuchter waren. Op foto’s is te zien hoe sommigen nauwelijks nog op hun benen konden staan, anderen droegen flessen alcohol in de hand. Een onschuldig, leuk feestje was het in de ogen van autoriteiten allang niet meer. De meeste feestvierders kozen eieren voor hun geld toen duidelijk werd dat ze geen kant meer op konden en de oproerpolitie hen buiten opwachtte.

Een eerdere poging om de rave te beëindigen mislukte, nadat de gasten flessen en stenen gooiden naar de politie. Beeld Getty
Een eerdere poging om de rave te beëindigen mislukte, nadat de gasten flessen en stenen gooiden naar de politie.Beeld Getty

In de loop van de nacht van vrijdag op zaterdag viel eerst de technomuziek stil. Op zaterdagmorgen vanaf 5.30 uur begonnen de eerste feestgangers het kleine gehucht op het Bretonse platteland te verlaten. Ze kregen elk een proces-verbaal en een boete van 135 euro. De organisatoren van het illegale feest worden strafrechtelijk vervolgd, indien ze allemaal opgespoord kunnen worden.

De beëindiging van het feest is geweldloos verlopen, benadrukken de autoriteiten. De politie hoefde alleen te dreigen met ingrijpen. “De interne veiligheidstroepen, die op mijn verzoek talrijk aanwezig waren, hebben ertoe geleid dat de illegale rave party in Lieuron zonder geweld werd stopgezet“, twitterde minister van Binnenlandse Zaken, Gerald Darmanin, zaterdag. De politie had de feestlocatie zaterdag om 10.15 uur weer onder controle. Daarmee heeft de rave tenminste 36 uur geduurd.

null Beeld Getty
Beeld Getty

Onbehagen

Het feest is inmiddels dus voorbij, maar het gevoel van onbehagen nog niet. De illegale rave (dit is bepaald niet de eerste in de coronacrisis, maar wel een van de grootste) laat de onmiskenbare tweedeling zien tussen de rekkelijke en de gehoorzame burgers. Enerzijds is er de groep die die coronaregels in de wind slaat, ondanks alle waarschuwingen en beelden van overvolle ziekenhuizen. Anderzijds is er de groep burgers die braaf zo veel mogelijk thuis blijft en het bezoek aan familie tijdens deze feestdagen tot een minimum heeft beperkt: alles om het risico op nog meer coronabesmettingen te voorkomen en het zorgsysteem niet te veel te belasten.

Die twee sociale groepen botsen al langer. Afgelopen zomer was dezelfde verontwaardiging te horen toen de Europese terrassen vol zaten, evenals de vliegtuigen naar zonnige vakantiebestemmingen. Maar met het verstrijken van de maanden, en het langdurige isolement van veel alleenstaanden en jongeren, lijkt het onbegrip naar elkaar toe te nemen, en de wil om in te schikken juist af te nemen.

Jongeren zoals Camille, Anaïs en Lucien kennen in hun eigen omgeving weinig tot geen leeftijdsgenoten die ernstig ziek zijn geworden door corona, dus waarom zouden ze zich nog inhouden? Voor hun gevoel is hen al veel ontnomen: examenfeestjes zijn niet doorgegaan, scholen zijn deels dicht, hun sociale leven is vrijwel volledig stilgelegd. Het nieuwjaarsfeest was voor hen bedoeld om al die ellende van zich af te schudden; het markeerde een nieuw begin – zeker met een vaccin in aantocht.

Een beschamende bijeenkomst”, oordeelde de Franse parlementariër Florian Bachelier, een partijgenoot van president Macron. Het feest was disrespectvol naar het land, de zorgmedewerkers en de doden, vindt hij. Hij eist gehoorzaamheid en straffen voor hen die weigeren te luisteren.

Toch is het niet ondenkbaar dat dit soort gedrag de komende maanden in Frankrijk, maar ook in de rest van Europa, juist vaker de kop op zal steken. Ook in België worden met regelmaat illegale feestjes van jongeren ontmanteld. Zeker als de meeste ouderen en kwetsbaren dit voorjaar hun prik hebben gekregen, is de kans groot dat de feestvierders en de rekkelijken zich niet meer in zullen houden. Dan gaat het feest echt los.

Lees ook:

‘Even volledig losgaan, dat geeft me de energie om de week door te komen’: dit zijn de mensen achter de lockdownfeestjes

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234