De 'IJsbeerman' doet het: Brit breekt record van zwemtocht in meest zuidelijke water ooit
Lewis Pugh heeft zijn bijnaam van 'menselijke ijsbeer' alle eer aangedaan. De Britse zwemmer heeft er, gehuld in slechts een broekje van Speedo, een traject opzitten in de meest zuidelijke wateren op aarde. Zelf beschrijft hij het als zijn "meest beangstigende zwemtocht ooit".
Pugh, een advocaat uit Plymouth, deed dat met als enige doel het creëren van bewustzijn rond de Rosszee, een uniek natuurgebied bij de zuidpool dat in haar voortbestaan is bedreigd. Hij legde 350 meter af in de zogenaamde 'Walvissenbaai', het meest zuidelijke open water ter wereld en zo genoemd door ontdekkingsreiziger Ernest Shackleton omdat er in dat gebied zo veel orka's en agressieve zeeluipaarden zwemmen... De temperatuur van het water bedroeg -1 graad, terwijl de luchttemperatuur -37 graden was en er windkrachten tot 75 km/u genoteerd werden.
"De Walvissenbaai is de meest beangstigende plaats waar ik ooit gezwommen heb", aldus Pugh achteraf. "Tijdens de tocht sloeg er een golf over het bootje dat ter ondersteuning naast me lag. Toen ik enkele tellen later opkeek, zag ik dat de bemanning bevroren was door het zeewater. Het leken plots wel ijspegels te zijn - zo koud was het." Pugh zette zo voor de tweede keer in tien dagen dat wereldrecord van meest zuidelijke zwemtrek scherper. In totaal zijn er vijf zwemtochten gepland in het water van de Rosszee.
I can never complain about the cold again! Lewis Pugh's Antarctic swim pics by @kelvintrautman http://t.co/a2Aq9DWRrd pic.twitter.com/TWQWatbXwS
— Zara Ramaniah (@zramaniah) 1 maart 2015
Most Southerly swim in impossible conditions to call on #CCAMLR to protect the Ross Sea.@LewisPugh = #AntarcticHero pic.twitter.com/DdSBIqjTKK
— Andrea Kavanagh (@Kavanaghty) 1 maart 2015
Omwille van het bijzonder koude water, moet Pugh constant met hoge intensiteit zwemmen. Anders raakt hij binnen enkele minuten verlamd en sterft hij aan een hartaanval. Ook een paniekaanval tijdens het zwemmen kan dodelijk zijn. Hij loopt bovendien nog het risico dat zijn handen en voeten maandenlang haast gevoelloos zullen zijn of dat vingers en tenen af zullen sterven.
Toch kent Lewis geen schrik. Hij hoopt met zijn actie landen zodanig aan te sporen dat zij werk gaan maken de Rosszee tot beschermd gebied uit te roepen. Volgens Pugh worden tientallen unieke diersoorten, zoals vogels en pinguïns, in hun voortbestaan bedreigd als de nu nog onaangetaste zee schade oploopt.
In 2007 haalde Pugh al eens een soortgelijk huzarenstukje uit op de Noordpool. Destijds vroeg hij op dezelfde manier aandacht voor het probleem van de smeltende ijskappen aldaar.