Zondag 07/08/2022

'De idealen waarvoor ik sta, blijven bedreigd'

De Vlaamse Gemeenschapscommissie kent dit en volgend schooljaar 250.000 euro huursubsidie toe aan de Brusselse kunstschool Sint-Lukas, die momenteel is ondergebracht in het Brussels Art Institute, het atelier van kunstenaar Jan De Cock. Toch zijn de problemen nog niet van de baan. 'Met 250.000 euro kom je niet ver.'

In maart maakte Jan De Cock bekend dat hij het Brussels Art Institute (BAI), zijn atelier dat hij in de jaren 90 inrichtte in de wijk Kuregem, te koop stelde voor 3,4 miljoen euro, om zijn schulden af te betalen. Dat betekende ook dat de leerkrachten en leerlingen van Sint-Lukas op straat zouden komen te staan: tijdens de verbouwingen in hun pand in Schaarbeek, die in 2017 afgerond moeten worden, kon de kunsthumaniora immers bij De Cock terecht.

De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) heeft nu een huursubsidie van 250,000 euro toegekend aan Sint-Lukas. Op die manier kan de school een marktconforme huurprijs betalen aan De Cock. "Voorheen betaalden wij enkel voor het verbruik - de verwarming, de elektriciteit - wat neerkwam op zo'n 75,000 euro per jaar", vertelt Sint-Lukas-voorzitter Paul Corthouts.

De toekenning van de huursubsidie is in gemeenschappelijk overleg gegaan, nadat De Cock in maart aan de alarmbel trok. Corthouts: "Minister Guy Vanhengel (Open Vld, bevoegd voor onderwijs, EWC) heeft zelf het initiatief genomen om een oplossing te vinden, en dat is kennelijk vlot gegaan."

Vanhengel beaamt dat. "De VGC wil een bijdrage leveren om de huisvesting van Sint-Lukas in het BAI te waarborgen. Ze zijn daar vol goede wil ontvangen, maar nu het BAI in moeilijkheden zit, springt de VGC bij. Dat is een veel evidentere oplossing dan op korte termijn een containercomplex optrekken om de school in orde te brengen." Dat de VGC niet eerder steun voorzag voor de huisvesting van Sint-Lukas, komt volgens Vanhengel doordat "de problemen zich pas stellen als ze boven water komen", zoals in maart gebeurde.

'Geen goed nieuws'

Voorlopig krijgt Sint-Lukas een huursubsidie voor dit schooljaar, maar Corthouts hoopt dat die volgend jaar verlengd wordt - dan kan de school in Anderlecht blijven tot het gebouw in Schaarbeek af is. "En op die manier zou het project van het BAI ook verder ontwikkeld kunnen worden." Volgens de minister is het de bedoeling dat die subsidie verderloopt tot september 2017.

Jan De Cock zelf is minder positief. "We mogen hier geen goednieuwsshow van maken. Sint-Lukas heeft de nodige fondsen gekregen, en ik dank Guy Vanhengel voor de tijdelijke oplossing voor hun onderdak. Maar heeft het Brussels Art Institute, en dus ook de idealen waar ik voor sta, heeft zijn schaapjes nu op het droge? No fucking way."

Eerder had De Cock voor 900,000 euro aan subsidies aangevraagd, zonder succes. "Een instelling als Wiels krijgt een miljoen euro, voor een kleiner gebouw dat minder slijtage kent, omdat het door minder mensen gebruikt wordt. Als we zo'n budget zouden krijgen, dan zou ik durven spreken van goed nieuws. Maar voor de afbetalingen die ik moet doen, kom je niet ver met 250.000 euro."

De Cocks atelier blijft dan ook te koop op Immoweb, waar "enkele tientallen geïnteresseerden zich hebben aangemeld, maar er nog geen finale transactie is gebeurd", volgens Tom Kestens van de vastgoedsite. "Mijn problemen zijn niet opgelost", zegt De Cock. "Er wordt al veertig jaar bespaard op cultuur en onderwijs: daardoor komt een kunstschool van 130 jaar oud in de problemen wanneer ze een tijdelijke locatie nodig heeft. Dat probleem is nu misschien van de baan, maar ik moet zelf ook meer dan een miljoen euro aan kosten ophoesten voor mijn patrimonium. En ondertussen heeft de verbouwing in Schaarbeek al een jaar vertraging."

Corthouts hoopt dat de nieuwbouw toch op tijd afraakt. "We doen de nodige inspanningen. Nu is er wat financiële zuurstof, waardoor we weer verder kunnen met het Brussels Art Institute."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234