Donderdag 17/06/2021

De ideale zender voor 'De ideale wereld'?

Vanavond neemt De ideale wereld een nieuwe start. Op Canvas deze keer. De grote comeback van Otto-Jan Ham en co. dus, voor u samengevat in vijf vragen.

1 Wordt alles nu anders?

Neen. Ook al is De ideale wereld voortaan onder de VRT-toren te vinden, het programma blijft in principe hetzelfde.

"Al hebben we het wel grondig tegen het licht gehouden", vertelt Otto-Jan Ham. "Kwestie van te bepalen wat wel of niet werkt en een aantal minder geslaagde onderdelen bij te sturen. Maar dat doen we sowieso bij de start van elk nieuw seizoen."

Er wordt hier en daar dus wel wat aan het programma gesleuteld, maar een breuk met het verleden levert dat niet op. Zelfs het decor blijft hetzelfde, het programma wordt nog steeds opgenomen in de kelder van Woestijnvis. "Ook in de voorbije seizoenen hebben we nooit bruuske veranderingen doorgevoerd. We hebben het eerder voor de geleidelijke aanpak."

2 Hoe voelt het om getransfereerd te worden?

Begin november vorig jaar werd duidelijk dat ze bij VIER voorlopig geen toekomst meer zagen in De ideale wereld. Het programma werd on hold gezet. Otto-Jan Ham, Jelle De Beule en Sven De Leijer mochten zich voortaan op hun eigen projecten richten. De Leijer is binnenkort te zien in het nieuwe seizoen van Achter de rug, De Beule zou zich meer op acteren toe gaan leggen en Otto-Jan Ham zou aan een nagelnieuw programma werken.

Maar amper een paar weken later mochten die plannen alweer de kast in. Met dank aan Canvas, dat De ideale wereld bij VIER weg ging halen. "Op het moment dat wij de knop eigenlijk al hadden omgedraaid", zegt Ham. "Dat was even aanpassen, maar we zijn er heel snel in geslaagd de draad opnieuw op te pikken. Het was ook wel leuk geweest om iets helemaal anders te gaan doen. Maar het ene sluit het andere niet uit. Met drie uitzendingen van DIW per week blijft er misschien wel tijd over om daarnaast andere dingen te doen."

3 Haalt Otto-Jan Ham de zomer?

De ideale wereld start vanavond voor een marathon. De bedoeling is dat het programma blijft terugkeren tot Canvas in zomervakantie gaat. Een stuk langer dus dan de zes weken die het DIW-team dit najaar moest zien uit te zingen. "Maar we maken slechts drie uitzendingen per week. En ook als er voetbal is, krijgen we verlof", zegt Otto-Jan Ham. "Dus moet het normaal gezien wel haalbaar zijn. Maar vraag me dat vooral binnen een paar maanden nog eens."

Met drie afleveringen per week zou er in principe meer tijd moeten zijn om bepaalde reportages en rubrieken beter uit te werken. "In principe. Want het blijft wel de bedoeling om op de actualiteit in te spelen", vertelt Sven De Leijer. "En dus zal het toch af en toe haastwerk blijven."

4 Wanneer steigert het eerste parlementslid?

De inkt van de handtekeningen onder de transferpapieren van De ideale wereld was nog niet droog of in politieke kringen werd al luidop de vraag gesteld of het programma wel de objectiviteits- en neutraliteitsnormen van de openbare omroep zou halen. Als Otto-Jan en co. tackelen, dan doen ze dat met de voeten vooruit. En dus dreigt een politieke rode kaart. Al zijn ze bij De ideale wereld niet van plan zich daaraan aan te passen.

"In de gesprekken met Canvas hebben we het daar nooit over gehad", zegt Jelle De Beule. "Ons is gewoon gevraagd te blijven doen wat we op VIER al deden."

In de eerste VRT-aflevering van vanavond komt trouwens parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) langs, die in het verleden geregeld het mikpunt van spot was in De ideale wereld. Kwestie van meteen op zoek te gaan naar waar die grens nu precies ligt.

5 Wordt 'De ideale wereld' een kijkcijferkanon?

Het vernieuwde Canvas was, zeker op kijkcijfervlak, een slag in het water. Door te sleutelen aan de actuaprogramma's en de transfer van De ideale wereld wil de zenderleiding daar verandering in brengen. Het programma dreigt zo opnieuw in een scenario te belanden waarbij de kijkcijfers, net als bij VIER, met argusogen worden bekeken. "Maar we zijn van plan om ons helemaal niets van die cijfers aan te trekken", klinkt het. "Bij VIER kregen die cijfers een veel te groot gewicht. Bij Canvas is dat anders. Ze weten hoe onze cijfers eruitzien (dit najaar was DIW goed voor gemiddeld 199.000 kijkers, PD) en toch geven ze ons een tweede kans. Een luxe waar we ten volle van willen profiteren."

De ideale wereld, vanavond om 22 uur op Canvas

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234