Maandag 29/05/2023

De huisdokters

Wie kent de woontrends beter dan de professionals? We klopten aan bij enkele Vlaamse interieurarchitecten voor up-to-date advies. Doe er uw voordeel mee!

Jeanpierre Detaeye

Multiplex

"Monsieur Multiplex, zo noem ik mezelf wel eens. Overal waar ik kom, blijft er wat multiplex achter. Ik gebruik het in al mijn projecten. Soms ga ik all the way, zoals onlangs een hele zolderverdieping: twee slaapkamers en een nachthal. Vloeren, plafonds, muren, meubels: alles in multiplex. Dat geeft echt een cabin-gevoel.

"De multiplextrend is al een tijdje aan de gang. Het past in een grotere trend waarin tweederangs materialen - bedoeld voor ruwbouw - worden opgewaardeerd tot afwerkingsmateriaal. Andere voorbeelden zijn houtbekist beton, osb-platen en steigerhout. Multiplex is ontzettend praktisch: stevig, waterbestendig en snel en gemakkelijk te verwerken. Met een camionette vol multiplexplaten en een paar tubes Tec7-lijm bekleed je in een mum van tijd een hele ruimte. Gyprocplaten moet je achteraf nog opvoegen, schuren en schilderen. Multiplex is meteen afgewerkt. Het is ook een relatief goedkoop materiaal.

"Zelf aan de slag gaan met multiplex is helemaal niet moeilijk. Al hou je het best rekening met een paar praktische zaken. Multiplex bestaat in verschillende diktes: van 4 tot 40 mm. Hoe dunner, hoe goedkoper, maar ik raad aan niet te zuinig te zijn. Neem zeker 18 mm voor een stevig en mooi resultaat. En kies bij de houthandel zelf je platen. Vaak betekent dat: meelopen met de kraanmachinist naar het magazijn. Elke plaat heeft een andere tekening, dus kies de mooiste eruit. Tot slot een geheime tip van schrijnwerkers: neem nooit de bovenste plank van een pakket. Daar is meestal al over gelopen.

"Multiplex - en dan vooral Pools grenen - is voor mij de goedkope equivalent van mooi dooraderd marmer, zoals Calacatta of Arabescato. Het heeft evenveel karakter en dezelfde prachtige tekening, maar het kost slechts een fractie van natuursteen.

"Een van mijn favorieten is Spruce uit Finland, een goedkope variant met veel knoesten erin. Net als Pools grenen heeft Spruce veel karakter. Voor een geraffineerder resultaat is berkenmultiplex de beste optie. Dat is de duurste en kwalitatiefste soort multiplex: waterbestendig en met mooi afgewerkte zijkanten.

"Multiplex voelt zich thuis in nagenoeg elk type huis. Alleen in een oud herenhuis met sierlijstplafonds en veel ornamentiek is het wat moeilijker. Daar zou ik zeker geen multiplexwand plaatsen, maar een meubeltje kan dan weer wel uitstekend.

"Een van mijn geheime trucs is om ton sur ton te werken. Plaats een multiplexmeubel voor een multiplexwand en je hebt een fantastisch effect. Dat kan een stoel of een kast zijn, maar evengoed een sokkel met een plant erop. Ook leuk: een deur beplakken met een plaatje multiplex van 4 mm. Multiplex combineert prachtig met wit. Dat geeft een heel Scandinavische feel: hip en rustgevend."

jeanpierredetaeye.be

STEEL de stijl

Inspiratie voor thuis

Loopholes-opbergsysteem van Atelier Belge met plankjes in berkenmultiplex. 290 euro, atelierbelge.eu

Deze Belleville-stoel van de gebroeders Bourroulec is hun nieuwste ontwerp voor Vitra, vanaf 249 euro, vitra.com

Stapelbare designklassieker in gebogen berkenmultiplex Stool 60 van het Finse icoon Alvar Aalto uit 1933. Vanaf 215 euro, artek.com

Peg it all: multifunctioneel wandmeubel van de Zwitserse ontwerpster Nikki Kreis in berkenmultiplex, vanaf 215 euro, kreisdesign.com

Opberg-item Lensbox van het Belgische merk Objekten, 394,90 euro, objekten.com

Doorzon

Geometrische vormen

Caroline Lateur en Stefanie Everaert van Doorzon lopen vaak vooruit op de trends. "Waar wij mee bezig zijn, wordt een paar jaar later vaak op grotere schaal opgepikt. Toch zijn we zelf niet echt met trends bezig. Al denk ik dat er een duidelijke opmars is van geometrie. Wij werken al met geometrische vormen sinds we onze studio startten, nu tien jaar geleden. In bijna al onze realisaties vind je wel ergens driehoeken of ronde vormen. Bijvoorbeeld in het grondplan, voor ons de essentie van een goed ontwerp.

"Een driehoek kan een leidende rol spelen bij de inrichting van de ruimte. De verschillende zijden van de driehoek verbinden alles met elkaar. Maar ook als je de ruimte binnenwandelt, zie je die vorm heel duidelijk: de scherpe randen en de hoeken. Verder gebruiken we heel graag ronde vormen. Voor wanden is dat bijvoorbeeld fantastisch.

"Als interieurarchitecten teken je vooral vaste meubels zoals keukens en badkamers. Maar recent ontwierpen we voor het eerst losse meubels. In de reeks 'Hoeken' zitten er onder meer spiegelende plankjes die precies om een uitwendige hoek passen. Denk aan een plankje in de vorm van een Pacman. Als je die op de muur monteert, lijkt het net een klein rond tafeltje. Maar we maakten ook vierkante en driehoekige versies. Voor inwendige hoeken - zoals in een gewone kamer - ontwikkelden we een ander geometrisch meubel: een piramidevormige legkastje in graniet. Ideaal voor elke lege hoek, als sculpturaal element of vol mooie objecten.

"Interieurarchitectuur en design zijn twee totaal verschillende disciplines. Je ziet aan onze meubels duidelijk dat we interieurarchitecten zijn. De meubels zitten vast aan de muur en ze gebruiken echt de ruimte waarin ze zich bevinden. Sommige nestelen zich in een hoekje terwijl andere zich er juist omheen vouwen. Er is een wisselwerking tussen ruimte en object.

"Geometrische vormen passen in elk type woning en zijn toepasbaar op elke stijl. Onlangs stond een van onze granieten piramidekastjes tentoongesteld in een 18de-eeuwse stijlkamer van het Design Museum Gent: een ruimte met donkere houten lambrisering, visgraatparket, een marmeren sierschouw en een grote kristallen luster. Maar het meubel kwam daar heel mooi uit. Het werkt ook in een strakke moderne living met witte muren.

"Geometrische vormen zijn van zichzelf erg bescheiden. Dus passen ze zich gemakkelijk aan. Door een opvallend materiaal te gebruiken, zoals een gekleurde graniet, springt het meer in het oog. Het is leuk om daarmee te spelen. Graniet is een van onze lievelingsmaterialen. Het is beschikbaar in eindeloos veel kleuren en patronen en is heel duurzaam. Wij gebruiken het regelmatig in onze realisaties, tot grote tevredenheid van onze klanten."

doorzon.be

STEEL de stijl

Inspiratie voor thuis

Driehoekige toiletrolhouder van Ferm Living. 30 euro, fermliving.com

Donkerblauwe kandelaar in keramiek van Bloomingville, 13 euro, bloomingville.com

Zeshoekige spiegel met koperfinish van Bloomingville, 38 euro, bloomingville.com

In Zeus, de nieuwe geometrische sofa van Flexform, zetelt iedereen voortaan als Griekse goden. Vanaf 7.804 euro, flexform.com

Geometrisch koffietafeltje van Antonio Citterio voor B&B Italia, prijs op aanvraag, bebitalia.com

Marc Merckx

Terrazzo

"Terrazzo, ook wel granito genoemd, zou je een tegentrend kunnen noemen. Het discrete antwoord op de huidige hausse van spektakelmarmers. Maar de prijzen voor natuursteen swingen echt de pan uit. Bovendien ogen ze behoorlijk protserig.

"Terrazzo is minder in your face dan marmer. Het is understated luxe die goed past bij de Belg. Net als natuursteen is het geschikt voor vloeren, wanden én objecten. Terrazzo kun je ook achteraf onzichtbaar retoucheren, iets wat onmogelijk is met natuursteen. Een barst in je vloer kun je gewoon opvullen. Even opschuren en hij is weer als nieuw.

"En dankzij technologische innovaties, zoals de computergestuurde CNC-frees, kun je in terrazzo nu ook heel strakke en slanke vormen maken. Voor mijn eigen accessoire- en meubellijn ICO ontwierp ik zo al enkele schalen. Superstrak, maar toch met de tactiliteit van het materiaal.

"Eigenlijk is terrazzo upcycling avant la lettre. De techniek ontstond in het Italië van de vijftiende eeuw als oplossing voor marmerafval. Dat werd vermalen tot korrels, gemixt met cement en verwerkt als gietvloer. Eerst voor terrassen, vandaar de naam, maar later ook voor interieurs.

"Terrazzo plaatsen, is een arbeidsintensieve klus die veel vakmanschap vereist. Wie overweegt om terrazzo te plaatsen in huis, raad ik aan een ervaren vakman te zoeken. Bezoek zeker wat eerdere realisaties van zijn hand. En check welk bindmiddel hij gebruikt. Sommigen werken met acrylhars. Goedkoper, maar veel minder mooi dan cement. Erg kil en karakterloos, zoals je het kent uit oude stationshallen en scholen uit de jaren 50 toen industrieel vervaardigd terrazzo plots immens populair was. Voor een mooi tactiel resultaat, kies je best voor een ambachtelijke versie met cement.

Tot slot is een stabiele ondervloer doorslaggevend voor een mooi eindresultaat. Anders heb je kans op haarscheurtjes. Wil je terrazzo op een vloer plaatsen met houten roostering, dan kies je best voor terrazzotegels. De voegen kunnen dan de bewegingen van het hout opvangen.

"Terrazzo bestaat in eindeloos veel versies. De look is volledig afhankelijk van de marmerkorrels. Zijn die heel fijn en gelijkaardig van kleur, dan oogt terrazzo chic en elegant. Een prachtig voorbeeld hiervan is het Neues Museum in Berlijn, verbouwd door de Britse architect David Chipperfield. In de grote trappenhal gebruikte hij heel lichte terrazzo, erg geraffineerd.

"Naast natuursteen kun je ook knikkers, glasscherven of zelfs plastic gebruiken om terrazzo te maken. Verder kun je het cement kleuren voor nog meer variatiemogelijkheden.

"Kortom: terrazzo is gepersonaliseerd cement. Door al die looks is terrazzo ook geschikt voor elke woonst en interieurstijl."

STEEL de stijl

Inspiratie voor thuis

Schalen in terrazzo van Merckx' eigen label ICO, binnenkort verkrijgbaar

Fruitschaal, bloempot en vogelvoederplaats van coöperatief Panoramica, prijs op aanvraag, wearepanoramica.com

Reeks meubels in man-made marble van Max Lamb voor het nieuwe Londense merk Dzek, vanaf 4.299 euro, o.a.
verkrijgbaar via larcobaleno.com, dzekdzekdzek.com

Bijzettafeltje Affordances #1 van de Australische beeldend kunstenaar, graficus en ontwerper Jonathan Zawada, 3.000 euro via matterandshape.com, zawada.com.au

Berlijnse designstudio e27 tekende voor Pulpo deze Thron-schaal, binnenkort verkrijgbaar, pulpo-shop.de

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234