Vrijdag 31/03/2023

Open briefOpvangcrisis

De huidige opvang-‘crisis’ onderscheidt zich van de vorige door de ongelooflijke minachting van de Belgische staat

Het Klein Kasteeltje in Brussel. Beeld Tim Dirven
Het Klein Kasteeltje in Brussel.Beeld Tim Dirven
Redactie

undefined

Mevrouw de staatssecretaris,

U trad aan als staatssecretaris voor Asiel en Migratie midden in de zoveelste opvang-‘crisis’. Wij zetten dat woord met opzet tussen aanhalingstekens, omdat het hier niet gaat om een plotse gebeurtenis, maar om een structureel probleem, dat met kennis van zaken door de Belgische staat is georganiseerd en in stand wordt gehouden en waarvoor België al vele malen is veroordeeld. In het geheugen van advocaten volgen de ‘crises’ elkaar op (2011, 2015) en zijn ze vergelijkbaar.

De huidige opvang-‘crisis’ onderscheidt zich echter van de vorige door de ongelooflijke minachting van de Belgische staat, waarvan u als staatssecretaris de vertegenwoordigster bent, voor de gerechtelijke uitspraken die veroordelen tot het opvangen van mensen die anders op straat moeten slapen. De arbeidsrechtbank heeft in de voorbije maanden intussen bijna 7.000 uitspraken gedaan waarin wordt vereist dat, conform de wet, iedereen die asiel heeft aangevraagd onmiddellijk moet worden gehuisvest.

Vandaag gaan er gemiddeld bijna vier maanden voorbij tussen het moment waarop de rechtbank beveelt tot het opvangen van een persoon en de daadwerkelijke huisvesting. In deze vier maanden zijn de slachtoffers gedwongen een onzeker onderkomen te vinden, op straat op een kartonnen doos of in een hoekje van een metrostation. Vier maanden waarin deze mensen ons, hun advocaten, smeken om ‘iets te doen’ en waarin wij hen moeten uitleggen dat de rechtbank ons gelijk heeft gegeven, maar dat dit niets verandert aan hun situatie. Vier maanden waarin wij, als burgers, de ontmenselijking van deze mensen moeten zien gebeuren in de straten van Brussel.

In de media zegt u dat u “alles doet wat u kunt” en "dag en nacht” werkt om deze crisis op te lossen.

Wij geloven u niet.

Nooit eerder heeft een ‘opvangcrisis’ zulke dramatische gevolgen gehad. Nooit eerder werden zoveel mensen gedwongen zo lang op straat te slapen. Toen er in het verleden geen snelle oplossingen werden gevonden, brachten uw voorgangers mensen onder in hotelkamers. U hebt deze oplossing zelfs nooit overwogen. Integendeel, u hebt zojuist geweigerd om aan het parlement een aanvullende begroting te vragen om de huidige crisis aan te pakken. Als reden werd opgegeven dat burgers het “moeilijk te verteren zouden vinden dat asielzoekers in hotels worden gehuisvest, in een tijd waarin het soms onmogelijk is de energierekening te betalen”… U hebt ook geweigerd de voorstellen die een groep van gespecialiseerde verenigingen u medio september heeft voorgelegd, serieus in overweging te nemen.

U verklaarde recent in de pers dat u van plan bent in Jabbeke en Glons noodopvangcentra te openen voor 1.500 personen. Het blijkt echter dat deze projecten worden tegengewerkt door de burgemeesters van deze gemeenten en dat er te weinig personeel beschikbaar is om ze te beheren, zodat dit project in de praktijk niet voldoet aan de huidige dringende behoeften. Bovendien is de capaciteit van deze centra niet voldoende om het aantal mensen dat zich momenteel op straat bevindt op te vangen.

Mensen slapen noodgedwongen buiten bij het Klein Kasteeltje in Brussel. Beeld Tessa Kraan
Mensen slapen noodgedwongen buiten bij het Klein Kasteeltje in Brussel.Beeld Tessa Kraan

Wij vinden dat in afwachting van structurele oplossingen onverwijld werk moet worden gemaakt van noodoplossingen. Ten minste één van de vrouwen die wegens plaatsgebrek op straat moesten slapen, werd verkracht. Kartonnen tenten die door een vereniging waren opgezet om kinderen die buiten moesten overnachten af te schutten tegen de regen werden door de politie vernield. Dit is een ernstige humanitaire crisis die als zodanig moet worden behandeld en waarvoor alle nodige middelen moeten worden ingezet.

Degenen onder ons die advocaten zijn, hebben dit beroep gekozen om de stem te zijn van zij die er geen hebben. In deze hoedanigheid is het onze taak om gerechtigheid te zoeken bij gerechtelijke instellingen. Aangezien het uw houding en politieke keuze is om de beslissingen van de rechterlijke macht te negeren, voelen wij ons genoodzaakt ons rechtstreeks tot u te richten om u aan te sporen de dringende en noodzakelijke maatregelen te nemen om te voorkomen dat onze cliënten, en ook al diegenen die geen toegang hebben tot een advocaat of advocate, nog één nacht op straat moeten slapen. Er bestaan oplossingen, die u reeds meermaals werden voorgelegd door de actoren van het middenveld. Lege gebouwen kunnen worden opgevorderd, hotelkamers kunnen worden gefinancierd. Wij vragen u het nodige te doen. Het gaat niet alleen om respect voor de waardigheid van degenen die naar ons land komen op zoek naar asiel en bescherming, maar ook om respect voor de rechtsstaat.

Met de meeste achting,

526 ondertekenaars: 190 advocaten, 107 leden van het middenveld, 34 professoren en praktijkassistenten van universiteiten, 21 voogden van NBMV een aantal leden van FEDASIL

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234