Donderdag 19/05/2022

Coronavirus

De hoop groeit, zelfs onder virologen

Tevreden klanten bij kapsalon Elegance in Erembodegem. De besmettingscijfers doen de hoop op meer versoepelingen groeien. Beeld Jan De Meuleneir / Photo News
Tevreden klanten bij kapsalon Elegance in Erembodegem. De besmettingscijfers doen de hoop op meer versoepelingen groeien.Beeld Jan De Meuleneir / Photo News

De dalende coronacijfers wekken bij virologen een voorzichtig optimisme op. Al is het net iets te vroeg om al te versoepelen. ‘Zodra het weer het toelaat, zal er meer kunnen in openlucht.’

Lotte Beckers

“We mogen zeker tevreden zijn”, zegt viroloog Steven Van Gucht (Sciensano). De beruchte coronacijfers evolueren immers in de goede richting: het aantal besmettingen daalt al tien dagen op rij tot 1.950 per dag, wat op weekbasis een afname van 17 procent betekent. Bovendien belanden steeds minder coronapatiënten in het ziekenhuis of op intensieve zorg. Van Gucht is vooral blij met de positiviteitsratio, die zeer traag maar zeker daalt, tot 5 procent inmiddels, terwijl er zeker niet minder getest wordt.

“Zijn dat comfortabele cijfers? Nee”, zegt viroloog Marc Van Ranst. “Maar de situatie is wel al een twaalftal weken stabiel, en dat in het topseizoen voor respiratoire aandoeningen.” Dat is enigszins verrassend, na de grote bezorgdheid over de oprukkende Britse variant, de uitbraken in (lagere) scholen en de dreiging van de derde golf. De experts zien daarin het bewijs dat de huidige maatregelen, zoals het beperken van naschoolse activiteiten voor kinderen, hun werk doen.

“We hebben als een van de weinige Europese landen een redelijke balans gevonden tussen de maatregelen en de cijfers”, stelt Van Gucht. De experts wijzen erop dat in Frankrijk de avondklok al om zes uur ’s avonds ingaat, en in Groot-Brittannië en Nederland zijn de winkels en scholen (grotendeels) gesloten. Van Gucht: “We krijgen vanuit het buitenland veel vragen over hoe de scholen daar weer veilig open kunnen.”

In de scholen lijkt de situatie, na enkele uitbraken na de kerstvakantie, ook gekalmeerd. Ja, er zijn opvallend meer uitbraken in lagere scholen, zegt Van Gucht. “Maar komt dat door de meer besmettelijke Britse variant, of hebben we meer aandacht voor de scholen dan voorheen? We weten het niet.”

Bovendien zijn de meeste uitbraken in scholen vaak beperkt tot een handvol leerlingen, zegt Van Gucht, al ziet biostatisticus Geert Molenberghs daar een diffuser beeld: “Soms is het aantal besmettingen erg beperkt, soms verspreidt het virus zich via een superverspeider als een uitslaande brand.” Het uitgebreidere testbeleid lijkt alleszins de schade te beperken.

Te fragiel

Allemaal goed nieuws dus, en toch is de situatie nog te fragiel om al over versoepelingen te spreken. Zo is de dreiging van de derde golf nog niet geweken, daarvoor ligt het plateau waarop we ons bevinden nog te hoog, en het is nog afwachten wat het effect van de Britse variant is.

Officieel is die variant nu goed voor een derde van de besmettingen, Molenberghs schat zijn aandeel op de helft. “Begin maart zal de Britse variant 80 procent van de besmettingen uitmaken, begin april zal dat 90 procent zijn”, voorspelt de biostatisticus, en de vraag is of maatregelen als mondmaskers en verluchting, die nu lijken te werken, dan nog zullen volstaan.

Nog even op de tanden bijten dus, al wijzen de experts op een aantal hoopvolle vooruitzichten. De lente komt eraan, over pakweg een maand zal de verwachte piek van de Britse variant ons duidelijker maken hoe het verder moet en uiteindelijk zullen ook de vaccins perspectief bieden. “Zodra het weer het toelaat, zal er meer kunnen in de buitenlucht”, zegt Van Ranst. Het zal kiezen worden: ofwel gaan meer economische sectoren open, ofwel is er meer ruimte voor sociaal contact in openlucht. “Maar waar we kunnen versoepelen, moeten we dat doen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234