Maandag 21/06/2021

De Hondsbossen in Sint-Katelijne-Waver

Goesting trekt deze maand haar wandelschoenen aan en gaat op zoek naar de vier mooiste wandelingen in jouw buurt, zowel voor de beginnende vogelspotter als de fervente natuurliefhebber.

Godelieve Janssens gidst wandelaars al tien jaar lang door het mooiste bosgebied van Sint-Katelijne-Waver. "De natuur, de bomen, de planten en de diertjes hebben me altijd erg geboeid. Maar de Hondsbossen liggen me in het bijzonder na aan het hart. Als kind uit deze streek namen mijn grootouders me vaak mee om er te wandelen en te spelen. En nu, zoveel jaren later, ben ik hier officieel natuurgids en neem ik op mijn beurt anderen mee op ontdekkingstocht."

"Het bijzondere aan de Hondsbossen is hun ongereptheid. Hier zie je geen uitgedokterde bomenrasters, netjes per soort aangeplant, of geasfalteerde wandelpaden. Het is een écht bos, no nonsense. Over kronkelende paadjes loop je dwars tussen de berken en lijsterbessen door en het is soms opletten om de weg te blijven volgen. Een aantal verduidelijkende bordjes helpen je al een heel eind op weg, maar de écht verborgen plekjes ontdek je enkel met een gids." In de prettige chaos die in de bossen heerst, huist momenteel niet enkel een groeiende hertenpopulatie. Er grazen ook ezels in enkele open weiden. Bovendien is de grond waarop je loopt de voedingsbodem voor een aantal opmerkelijke planten, waaronder heerlijk geurende kamperfoelie. De verschillende gegidste wandelingen doorheen het jaar bieden je dan ook telkens een andere blik op het gebied, of je nu op zoek gaat naar paddenstoelen of eerder naar broedplaatsen.

Ook eens op stap met Godelieve in Sint-Katelijne-Waver? Trek naar de Hondsbossen op 16 oktober en vier hun 20ste verjaardag als erkend natuurgebied. Verken het parcours op je eentje of in groep, en bezoek onderweg de infostands over de verschillende fauna en flora van het gebied.

Tip van gids Godelieve: Ondanks de inspanningen om de wandelpaden droog te houden, blijven de Hondsbossen een natuurgebied aan het water. Trek dus zeker in het najaar waterdichte schoenen aan en vermijd zo natte voeten bij hondenweer.

Download je plannetje op www.mechelsrivierengebied.be.

De mooiste uitgezette

wandelingen in jouw streek

Kindernouw in de Visbeekvallei

in Lille

Dat er zich een natuurgebied bevindt van meer dan 100 hectare op wandelafstand van de E34, is voor veel Kempenaren een goed bewaard geheim. De Visbeekvallei strekt zich nochtans uit van Beerse tot Vorselaar en verbindt daarbij het natuurgebied Schrieken met het Kindernouw. Onderweg komt de oplettende wandelaar een enorme variëteit aan landschappen tegen. Moerassen en weiden worden afgewisseld met houtkanten of stukken bos. In het Kindernouw, dat deze wandeling doorkruist, werden bovendien oude illegale recreatievijvers dichtgemaakt, die nu een dankbare moerasondergrond vormen voor nieuwe bossen. Op die manier verandert het landschap telkens je een andere weg inslaat.

Maar het Kindernouw staat niet enkel bekend om haar uitzonderlijke uitzichten of mooie plantencultuur. Het gebied is ook een speeltuin voor lepidopterologen of vlinderkenners voor niet-ingewijden. De Bruine eikenpage, bijvoorbeeld, leeft hier samen in een van de grootste populaties van Vlaanderen. Met een beetje geluk spot je zelfs een zeldzaam exemplaar, zoals de kleine ijsvogelvlinder (augustus), of een van de 30 soorten libellen die door het Instituut voor Natuurbehoud werden geteld. Bovendien is dit gedeelte van de Visbeekvallei een van de enige plaatsen in België waar de adder nog in het wild voorkomt. De gemeente en de natuurorganisaties in de buurt zetten daarom alle middelen in om het deze bedreigde diersoort zo goed mogelijk naar haar zin te maken. Hoewel een beet van deze slang giftig is voor de mens, moet de oplettende wandelaar zich geen zorgen maken. Adders slaan enkel toe als ze zich in het nauw gedreven voelen. Wie dus niet met zijn voet op een gezigzagde staart trapt of bessen plukt van een struik die ook als schuilplaats dient, loopt geen rissssssico.

Knooppunten: 54 51 52 60 59 58 57 54.

Download je plannetje op

www.natuurpunt.be.

Anderstadpad

in Lier

Wie 'Lier' hoort, roept hoogstwaarschijnlijk 'Zimmertoren'. Maar deze bijzondere drager van de Jubelklok is niet de enige reden om af te zakken naar de Poort van de Kempen. Ook een bezoek aan het omliggende natuurgebied is een perfecte invulling van een lichtzonnige herfstdag. Met de doorstroom van het Netekanaal en de Nete combineert Anderstad de typische plattelandsnatuur met het rustgevende kabbelen van water, en een rijke dierenpopulatie. Zo is het gebied een vaste stop voor vogelspotters die er onder meer op zoek gaan naar aalscholvers, visarenden en blauwe reigers onder de meer dan 200 vogelsoorten. Het Anderstadpad leidt de wandelaar vervolgens acht kilometer langs het water en dat zo goed als altijd over een verhard parcours. Maar dat is niet zomaar! Onder de titel 'Lier anders bekeken' ging de stad op zoek naar manieren om het natuurlijk en cultureel erfgoed toegankelijk te maken voor iedereen. Zo werden wandelingen onder meer aangepast voor personen met een lichamelijke of mentale beperking. Voor het Anderstadpad betekent dat niet alleen dat de verharde wegen rolstoeltoegankelijk zijn (op het laatste stuk over gras na), maar ook dat er een aangepast programma voor visueel of auditief beperkte bezoekers is. Door te voelen, te proeven, te kijken of te horen, beleven ze de wandeling nog intenser, en dat via al hun zintuigen.

Wandelbrochure(s) te koop bij Toerisme Lier, Grote Markt 58, 2500 Lier.

Erfgoedwandeling

in 't Merkske in

Wortel Kolonie

"'t Merkske is een unieke combinatie van natuur, cultuur en een unieke a-biotiek", vertelt boswachter Bart Hoeymans. "Dat wil zeggen dat er een bijzondere verscheidenheid is aan planten en dieren, omwille van het grondwater dat in het gebied weer aan de oppervlakte komt. Dat water is soms al honderden jaren onderweg, en werd op haar tocht verrijkt met allerlei mineralen uit de grond. Wanneer dat weer aan de lucht wordt blootgesteld, groeien er planten die elders erg zeldzaam zijn, zoals de knolsteenbreek en de moesdistel, die op hun beurt weer specifieke fauna aantrekken."

"Wortel Kolonie is op dat vlak een regio waar al die bijzonderheden samenkomen. Op een erg korte afstand zijn zowel graslanden, bossen, heide, vennen als dreven te zien, en dat op wandelafstand van de mooiste historische gebouwen uit de buurt." Op enkele uren tijd zie je dus zowel prachtige landschappen als de oude gebouwen van de zogenaamde landbouwkolonies. Daar konden armen in de negentiende eeuw de boerenstiel leren en op min of meer vrije basis land bewerken. Maar de kennis over de streek gaat zelfs nog verder terug dan dat, door de vondst van archeologische sporen uit het Stenen Tijdperk. Nodeloos hieraan toe te voegen dat 't Merkske een uitdagend gebied is voor zowel de natuur- als cultuurliefhebber.

Tip van boswachter Bart: Wie echt op zoek gaat naar rust en stilte, verkent 't Moer in Zondereigen. "Dit brongebied was tot enkele maanden geleden te nat om door te wandelen, maar sinds kort werd het toegankelijk gemaakt voor de avonturier. Durf je laarzen aantrekken om plaatsen te ontdekken waar je in een 360graden-panorama geen enkele vorm van bebouwing kan ontwaren. Die rust en het speciale karakter van de natuur maken het voor mij een van de mooiste plekjes in de omgeving." Vanaf 2017 wordt 't Moer officieel opgenomen in het knooppuntennetwerk.

Knooppunten: 1 18 17 16 21 22 23 24 12 10 9 7 69 (verlenging +9,6 km: 70 71 72 94 95 75 74) 76 6 62 5 4 3 2 1

Download je plannetje op www.natuurpunt.be of kies een wandelbrochure in Bezoekerscentrum De Klapekster, Kolonie 41, 2323 Wortel.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234