Zondag 14/08/2022

De honderd rijkste families van ons land hebben samen 48 miljard euro in Luxemburg staan

Van de vijftig rijkste zakenfamilies in ons land blijken acht op de tien financiële en fiscale constructies in Luxemburg te hebben. Meer dan de helft van de families (56 procent) gebruikt daarvoor enkel een postbusvennootschap. Van de honderd rijkste families zijn nog altijd zes op de tien in Luxemburg aanwezig. Beeld ThinkStock
Van de vijftig rijkste zakenfamilies in ons land blijken acht op de tien financiële en fiscale constructies in Luxemburg te hebben. Meer dan de helft van de families (56 procent) gebruikt daarvoor enkel een postbusvennootschap. Van de honderd rijkste families zijn nog altijd zes op de tien in Luxemburg aanwezig.Beeld ThinkStock

De honderd rijkste families van ons land hebben samen ruim 48 miljard euro geparkeerd bij meer dan 160 postbusvennootschappen in het Groothertogdom Luxemburg. Dat blijkt uit een onderzoek van De Tijd en Le Soir, die bijna 1,5 miljoen documenten uit het Luxemburgse bedrijvenregister onderzochten.

IB

De postbusvennootschappen bestaan alleen op papier en gebruiken een Luxemburgs adres waar nog tientallen tot duizenden andere postbusvennootschappen gehuisvest zijn. Ze betalen er meestal elk jaar slechts een minimumbelasting van 4.815 euro. Plaatselijke advieskantoren regelen alle verplichtingen.

Fiscale constructies in Luxemburg

Van de vijftig rijkste zakenfamilies in ons land blijken acht op de tien financiële en fiscale constructies in Luxemburg te hebben. Meer dan de helft van de families (56 procent) gebruikt daarvoor enkel een postbusvennootschap. Van de honderd rijkste families zijn nog altijd zes op de tien in Luxemburg aanwezig. Vier op de tien hebben er weinig meer dan een postbusadres, terwijl in totaal meer dan 48 miljard euro eigen vermogen in die postbusvennootschappen zit. Uit het onderzoek blijkt dat de constructies ook naar exotische belastingparadijzen leiden.

Yves Leterme duikt op in dossier postbusconstructie

Opmerkelijk is dat ook Yves Leterme (CD&V) opduikt. De oud-premier was er jarenlang betrokken bij een postbusconstructie achter het Duitse kabelbedrijf Tele Columbus. Leterme ziet geen graten in zijn betrokkenheid bij de constructie, die intussen is opgedoekt. Hij ziet ook geen conflict met zijn vorige topmandaat bij de OESO, hoewel die organisatie juist de strijd aanbond tegen zulke internationale belastingconstructies.

"Problematiek overstijgt nationale wetgeving en fiscus"

"Dit is een problematiek die de nationale wetgeving en de organisatie van de fiscus overstijgt", zegt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA), die de bal in het kamp van de EU legt. "Indien er vandaag nog altijd Europese lidstaten zijn die postbusconstructies of andere fiscale systemen actief faciliteren, waarbij de belastbare basis voor andere lidstaten afgeroomd wordt, dan moet die Europees aangepakt worden."

Van Overtveldt maakt zich wel sterk dat de fiscus in ons land "dankzij de sterk toegenomen informatie-uitwisseling al over heel wat financiële en fiscale gegevens uit Luxemburg beschikt", maar zegt dat de fiscus enkel kan optreden als er fiscale onregelmatigheden zijn vastgesteld. "In deze dossiers is het volgens de letter van de wet van belang dat er aangetoond kan worden of de werkelijke leiding van de vennootschap in Luxemburg aanwezig is."

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) legt de bal in het kamp van de EU. Beeld BELGA
Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) legt de bal in het kamp van de EU.Beeld BELGA

Sp.a wil dat regering "boulevard voor belastingontwijking" sluit

De Belgische wetgeving met betrekking tot postbusvennootschappen moet verduidelijkt worden, zodat de "boulevard voor belastingontwijking" gesloten kan worden. Dat zegt oppositiepartij sp.a. "Het is veel te gemakkelijk om via buitenlandse postbusvennootschappen Belgische belastingen te ontwijken", aldus sp.a-Kamerlid Peter Vanvelthoven. "Onze wetgeving is te laks want voor de rechtbank bijt de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) haar tanden stuk in dossiers waar het duidelijk om postbusvennootschappen gaat. Alleen als er werkelijke economische activiteit plaatsvindt, zouden we vennootschappen als echte ondernemingen mogen beschouwen."

Vanvelthoven pleit voor duidelijke criteria in de wet die garanderen dat er sprake is van zo'n economische activiteit, zoals lokale tewerkstelling en faciliteiten (bureaus, computers, telefoon, ...). Als een rechter aan de hand van die criteria kan vaststellen dat er geen sprake is van echte economische activiteit, maar wel van een loutere postbusvennootschap, dan kunnen de fiscus en het parket de vennootschap als 'Belgisch' beschouwen en onderwerpen aan de Belgische vennootschapsbelasting, argumenteert hij. "Alleen met duidelijke wetgeving zullen fiscus en parket de mogelijkheid hebben om het kaf van het koren te scheiden."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234